Пилотът на "България еър" Райна Косева, която приземи самолет в окото на бурята

Pan.bg 17 фев 2020 | 05:50 views (879) commentaries(0)
img
pik.bg


Пилотът на самолет Райна Косева впечатли с професионалните си качества, след като приземи по перфектен начин на летище „Хийтроу” самолет въпреки бурята „Киара”. Пред БТВ Косева разказа за живота на пилота, за бурите в небето и спокойствието на земята и какво е да возиш Христо Стоичков.


„Не е трудно да се приземи самолет – категорична бе Косева. - Ние сме добре тренирани и се справяме при всякакви условия. Няма как да има страх. На работа съм и си изпълнявам задълженията Има колега до мен на който имам пълно доверие. Специално за въпросното приземяване, имаше силен вятър на летище „Хийтроу”. Вероятно на пътниците е било некомфортно. Такива явления притесняват. По принцип не е имало нищо извънредно. Всеки наш полет започва с брифинг, на който се запознаваме с времето, обстановката. Ако нещо се случи и е невъзможно кацането, е нормално да имаме резервен вариант и друго летище за кацане. Случаят напълно отговаряше на нашата подготовка, тренирали сме такива ситуации на тренажори. Вятърът не е толкова особено явление. Реално имам две ситуации, които са били опасни. Едната бе с проблем с втори двигател при излитане над Румъния. Случи се отказ на единия двигател. Нищо не си мислиш. Действаш според процедурите. На тренажорите на всеки шест месеца тренираме аварийни ситуации, които биха могли да се случат. Така в ситуацията изпълняваш всичко което може да се случи. След кацането с командира анализирахме ситуацията и защо се е случил този отказ на двигател. Самолетът е машина, създадена от хора за хора и не разчитаме на случайности”.

Командир Райна Косева разкри, че няма ритуали преди полета.

„Подготвям си полета, и отивам”, обобщи тя.

Тя се върна и към началото на кариерата си.

„От 2003 година съм пилот – разказа Райна Косева. - Случайно станаха нещата. На 19 години се записах парашутизъм в аероклуб „Божурище”. Започнах да летя на малки самолети и постепенно тази любов се разви. В Долна Митрополия, където искахме да кандидатстваме с приятелите ми от клуба, нямаше прием за жена на летателна длъжност. След това завърших в Техническия университет дисциплината „Летателна техника”. Родителите бяха изненадани защото бях с английска гимназия а се хвърлих на тежък технически ВУЗ. Това обаче не ме отказа. Наистина си е магия летенето и не
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
може да се обясни. Всеки, който е полетят веднъж, се е влюбил”.

Командир Райна Косева разказа и какво е да возиш на самолета си легенда като Христо Стоичков.

„Стоичков съм го возила два пъти – разказа тя. - Първият път бях втори пилот и командира тогава го покани в кабината да се запознаем. След това няколко години по-късно, вече като командир, след кацане се оказа, че съм го возила отново. Излязох да му се обадя и бях трогната, че той ме помни. Много ми се зарадва тогава. Много приятно ме изненада”.

Райна Косева разказа и за най-важното в живота й – трите й деца.

„Трите ми деца са най-важното в живота ми – признава тя. - С режим, дисциплина, бивш спортист съм, успявам във възпитанието. Имам жена, която ми помага. Тя води децата на детска градина. Голямата дъщеря е вече пети клас и сама се подготвя. Тя вече има един скок с парашут, много полети на малък самолет. Иска да скача с бънджи. Позволявам й всичко в разумни граници. Иска да опитва от всичко и когато е разумно е добре. Държа на спорта и здравословния живот. Това е както за мен, така и за децата ми. Спортът е много важна част от живота ми и е много важно движението. Голямата ми дъщеря иска да стане ветеринар. Иначе са свикнали с професията ми. Принципно не пропускам празници. Научила съм ги, че празнуваме, когато се прибера. Бях командировка по Коледните празници, на Нова година, така като се прибрах на 18 януари отпразнувахме заедно всичко накуп”.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Пилотът на "България еър" Райна Косева, която приземи самолет в окото на бурята

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка