Кръгла маса по въпроси свързани с преместване на Музея на авиацията в Пловдив

Pan.bg 05 дек 2019 | 21:14 views (3445) commentaries(0)
img
Сп. „Клуб КРИЛЕ“, Н.Димов

Днес в Пловдив се проведе кръгла маса на тема „Обществено обсъждане за даване на препоръки при изготвяне и съгласуване на техническото задание по преместване, изграждане и позициониране на новия музей на авиацията в гр. Пловдив и подреждане на експонатите в него“.

Дискусията е организирана от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ (СОРА) съвместно с Фондация „Български ВВС” и Министерството на отбраната.

На обсъждането присъстваха областният управител Дани Каназирева, председателят на Общинския съвет на Пловдив инж. Александър Държиков, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, командирите на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров и на авиобаза Крумово бригаден генерал Димитър Иванов, директорът на Дирекция „Социална политика“ Иво Антонов, представители на военно-патриотични организации, ветерани, преподаватели от ТУ, граждани и студенти. За съжаление нямаше представители на НВИМ-София и Музея на авиацията-Крумово (МА).

Мероприятието бе открито от председателят на СОР „Атлантик“ о.р. полк.Вилис Цурев и председателят на Фондация „Български ВВС” о.р. бриг.ген. Спас Спасов.

Първи взе думата представителят на МО Иво Антонов, който оповести решението на министъра на отбраната да се запази сегашния район на музея. Иво Антонов изказа мнение, че сградата и принадлежащата площ в Пловдив, определени за преместване на Музея на авиацията, трябва да се използват предимно за интерактивни зали и други мероприятия, а трайните експонати да останат на сегашното си място в Крумово. Според г-н Антонов подобна симбиоза ще е в интерес и на Пловдив и на ВВС. Той оповести, че по различни разчети преместването на музея с всички експонати би струвало около 59 милиона лева и според неговото лично менение това не е „социално“ оправдано.

В последващото изказване новият областен управител г-жа Каназирева изрази пълната си подкрепа към „тази прекрасна идея“ и предложи в скоро време да има нова координационна среща, на която да се обсъдят по-конкретни въпроси.

Председателят на Общинския съвет на Пловдив инж. Държиков също подкрепи решението за преместването на Музея на авиацията в града и обеща да съдейства при решаване на конкретни проблеми.

Командирът на ВВС генерал Стойков наблегна в своето изказване, че е изключително важно как се съхраняват авиационната техника и в този аспект личният състав от Военновъздушните сили поддържа „със сърце и душа“ намиращите се като експонати самолети
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
и вертолети. Генерал Стойков изрази опасенията си как ще се възстанови авиационната техника на новото място след преместването й, както и дали новият район ще е достатъчно голям да поеме в бъдеще нови експонати. А такива се предвиждат, защото успоредно с плановете за модернизация, провеждащият се Стратегически преглед на отбраната предвижда значителен отход на разнообразна воена техника, намиращата се сега на въоръжение във ВВС. А в нея се включват не само самолети и вертолети, но и различни средства от другите родове войски от ВВС, които би трябвало да заемат своето достойно място в Музея на авиацията. В това отношение сегашният район на музея в Крумово е по-подходящ за по-добро съхраняване на авиационна и друга техника, както и че в бъдеще той може да се разшири.

Според бргаден генерал Иванов преместването на МА не може да се осъществи без помощта на ВВС, но изрази и мнението си, че „нещата не са се променили от времето на предишното обществено обсъждане“.

В разгорялата се дискусия г-н Иво Антонов изрази мнение, че финансирането на преместването на МА не трябва да е от бюджета на МО и този на ВВС. Изказа също и съмнение дали новата локация би допринесла за повече посетители. Последното бе посрещнато остро от страна на повечето присъстващи, които са убедени, че в Пловдив ще е много по-подходящо да е МА, тъй като така ще се улесни достъпа на много повече хора, особено на деца от детските градини и училища и най-вече на туристи.

Командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров сподели, че личния състав от базата не гледат на самолетите и вертолетите в МА просто като експонати, а като скъпи за сърцата им летателни апарати. Всяка година военнослужещи от авиобазата възстановяват 3-4 самолета. Генерал Петров изказа и опасенията си, че липсата на техническа документация и специален инструмент може да доведе до сериозни повреди при евентуално преместване на авиационна техника.

Представителят на кметството на район Тракия о.р. подп. Георги Георгиев изрази пълната подкрепа и обеща съдействие и експертна помощ.
В своето изказване о.р. генерал Парапунов изрази готовност да подпомогне със своя екип преместването на авиационната техника, позовавайки се на придобития практически опит в предишни такива дейности. Той изрази идеята малка част от авиационните експонати да останат в сегашния район в Крумово, а в Пловдив да се прехвърли по-голяма. Генерал Парапунов се опасява, че мястото в Пловдив, определено за преместване, е доста „апетитно“ и че се работи срещу реализирането на тази идея. В заключение сподели, че има опасност „накрая да не се отделят средства нито за преместването в Пловдив, нито за по-доброто съхраняване в Крумово“.

О.р. полк. Лало Атанасов предложи да се създаде смесен експертен екип от ВВС и ветерани, които на място да определят кои самолети и вертолети може да се преместят в Пловдив и за кои технически няма да е възможно.

Гл.ас. д-р Стоян Аврамов призова за по-голяма прозрачност от страна на НВИМ и МА-Крумово за движението на проектите и процедурите, свързани с преместване на музея.


В заключение присъстващите се обединиха, че целта на подобно обществено обсъждане е да се подпомогнат НВИМ и МА в осъществяване на решението за преместване на музея в Пловдив и застанаха зад идеята да се запази и сегашния район в Крумово. Последният може в бъдеще да се използва освен за експониране на авиационна техника, също и като база за летящи образци, които да са част от Музея на авиацията.

Направените предложения ще бъдат обобщени от ръководството на СОРА, ще бъдат качени на сайта на организацията и ще бъдат предадени на министъра на отбраната, на администрацията на президентството, на командването на ВВС и на ръководствата на двата музея.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Кръгла маса по въпроси свързани с преместване на Музея на авиацията в Пловдив

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/14 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка