Пилотите са смятани за твърде зависими от автоматизацията според доклад на ICAO (ИКАО)

Pan.bg 22 окт 2019 | 12:36 views (326) commentaries(0)
img
Това е силно послание, което Международната организация за гражданска авиация (ICAO, ИКАО) искаше да се обърне към авиационната общност по време на своята техническа комисия на 20-ото заседание. ICAO отбелязва влошаване на уменията на пилотите, в ръчен режим на управление в полет, на фона на прекомерната зависимост от автоматизацията.
Въпреки, че все по-широкото използване на автоматизацията безспорно подобрява авиационната безопасност през последните десетилетия, ICAO отбелязва паралелно, че това развитие води до „липса на практика“ и „влошаване на пилотските умения в режим на ръчно управление на полет"; автопилотът се включва, обикновено при изпълнението на търговски полети, непосредствено след излитане и се изключва само няколко минути преди кацане. Тези процедури, които са в съответствие с безопасността на полетите, не благоприятстват за поддържането на достатъчно ниво за управление в ръчен режим. Това обаче са необходими умения, особено когато автоматизираните системи не работят коректно.
В своя доклад ICAO очевидно не поставя под въпрос използването на тези технологии: автоматизацията помага в повечето случаи за предотвратяване на грешки. В доклада обаче се уточнява, че прекомерната зависимост от автоматизацията не остава без последствие. "Днес високо автоматизираните самолети направиха пътуването с въздуха все по-безопасно. Зад очевидната простота, поради оказаното съдействие на пилота от автоматиката, човек може да се изкуши да мисли, че се изисква облекчено обучение. В действителност е точно обратното, дори ако човек иска да възприеме нещата точно по този начин", свидетелства бивш линеен пилот.


Jean-François Bourgain / Aerobuzz.fr
Снимка: © Boeing
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка