Бр. ген. Явор Матеев: СКССО ще има съвместен характер - ще изпълнява целия спектър от специални операции по суша, въздух и вода

Pan.bg 18 окт 2019 | 18:53 views (3478) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"

Днес в отговор на въпроси на български медии командирът на Силите за специални операции бр. ген. Явор Матеев заяви:
-Готови ли са Силите за специални операции (ССО) да участват в охраната на българо-турската граница в контекста на новото развите на войната в Сирия?
-ССО на БА поддържат постоянна готовност за реакция не само за ситуацията за която вие питате, но за всяка друга кризисна ситуация свързана със сигурността на приграничната полоса или с противодесйтвие на терористични заплахи. Имаме достачно на брой Групи за специални операции, които са в нужния режим на готовност, и могат да изпълнят всякакви задачи на територията на страната в рамките на няколко часа.
-След преструктурирането на Силите за специални операции и превръщането им в Съвместно командване на силите за специални операии (СКССО), къде ще бъде разположен щаба им?
-Щабът на СКССО ще бъде в Пловдив. Смятаме че така е нормално, все пак в гарнизон Пловдив са основните ни формирования. Планът за развитие на СКССО предвижда в бъдеще да бъдат създадени нови формирования на географски принцип, а и Пловдив, като най-големия гарнизон в страната, заслужава да има командване от такъм ранг.
-Има ли разчет с колко ще се увеличи щата на ССО след реформата?
-Увелеченитео е поетапно, в рамките на настоящия План за развитие на въоръжените сили 2020, след измененията в него следващата сряда, ще бъде увеличен щатът на ССО с няколко стотин души. В следващия План за организационно изграждане на БА ще продължи развитието на ССО, както в количествено отношение, така и в качествено отношение. Изрично подчертавам, че става въпрос за бойни формирования от ССО. Единствената насоченост ще е СКССО да има наистина съвместен характер - да може да изпълнява целия спектър от специални операции по суша, въздух и вода, така като е съгласно изменията в ЗОВС и в решението на Министерския съвет.
-От какво ново въоръжение и техника имате нужда с оглед на трансформацията на ССО?
-Няма формирование от БА, което да каже че няма нужда от ново съвременно въоръжение и техника. Само преди 2 седмици получихме нова парашутна част. Получаваме непрекъснато ново комуникационо и информационна оборудване. Получихме преди няколко месеца БЛА, които мога да заявя, че са най-модерните безпилотни апарти в цяла Югоизточна Европа. Има да
се правят много ремонти по сградния фонд. Трябва да се подобрят средствата за разузнаване, средствата за индивидуална защита. Разбираме, че не може всичко да стане от раз, но не можем да си кривим душата и да не сме доволни от това, което се случва, защото това са бързи крачки в сравнение с това което се правеше допреди няколко години. Има много да се прави за вбъдеще, настроени сме за работа, знаеме че ни чака огромен труд. Благодаря и честит празник!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка