Boeing 737 MAX: грешки при оценките от FAA

Pan.bg 17 окт 2019 | 13:54 views (260) commentaries(0)
img
В американската Администрация за гражданска авиация (FAA) не са оценили правилно надеждността на системата MCAS, сочи докладът на международна комисия от експерти JATR, публикуван миналата седмица.
Във FАА „не са оценили правилно надеждността на системата за управление на Boeing 737 MAX, довела до две въздушни катастрофи, при които загинаха 346 души през октомври 2018 г. и март 2019 г.“, заявиха от Международен комитет от експерти в свой доклад от 69 страници, публикуван на 11 октомври", съобщава Reuters. Този комитет, наречен JATR (Joint Authorities Technical Review) обединява експерти от девет държави, получи мандат през април от FAA за преглед на процедурата за одобрение на софтуера за предотвратяване на аеродинамичен срив на MCAS за Boeing 737 MAX преди двете катастрофи. "Екипът на JATR смята, че MCAS не е оценен като цялостна функция и е включен в издадените сертификационни документи, представени на FAA", може да се прочете в доклада от 69 страници, който Reuters цитира. JATR от своя страна критикува FAA, особено за делегирането на задачите за сертифициране "на високо ниво" на самите производители и смята, че тази дългогодишна практика трябва да бъде внимателно преразгледана, за да се гарантира надеждността на процедурите.
„Удължаването на делегирането на издаването на сертификат само по себе си не застрашава безопасността, ако бъде наблюдавано и контролирано от FAA“, се казва докладът, „но в случая с програмата Boeing 737 MAX, от FAA не са имали достатъчни познания за MCAS, заедно с ниската си заинтересованостq не предоставиха и независима оценка".

La rédaction / AIR&COSMOS
Снимка: © CMS
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка