DSEI 2019 - MBDA работи върху ново оръжие за РЕБ SPEAR-EW

Pan.bg 16 сеп 2019 | 14:37 views (700) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"MBDA получи договор от Кралските военновъздушни сили (RAF) на Великобритания за демонстрация на SPEAR-EW, нова версия за електронна война от семейството оръжейни системи SPEAR. SPEAR-EW се разработва от MBDA в партньорство с Leonardo за широк спектър от мисии за противодействие на вражеската ПВО (SEAD), съгласно договор за техническа демонстрация (TDP), възложен от отдела на ВВС Defence Equipment & Support (DE&S). SPEAR-EW ще интегрира авангардна миниатюризирана система за РЕБ от Leonardo, която ще действа като резервен смутител, за да увеличи значително жизнеустойчивостта на самолетите на RAF и да заглуши противниковата ПВО, действайки като значителен умножител на способностите (force multiplier).

Министърът на отбраната Ан-Мари Тревелян заяви: „Тези най-съвременни електронни смутители ще объркат нашите противници и ще запазят нашите пилоти чрез по-голяма отвсякога защитеност във въздуха. В съчетание с опустошителната сила на прецизни ракети Brimstone и Meteor, нашите реактивни самолети F-35 и Тайфун ще продължат да доминират небето през следващите години".

Майк Мю, директор на отдела за продажби и бизнес развитие на MBDA Великобритания, заяви: „SPEAR-EW е нова революционна способност, която наред със съществуващото оръжие SPEAR3 бележи фундаментална промяна в способността на приятелските ВВС да изпълняват своите мисии, въпреки наличието на вражеска ПВО. Нашата визия за SPEAR е да създадем рояк от мрежови оръжия, способни да насищат и неутрализират и най-сложните противовъздушни отбрани. Добавянето на SPEAR-EW към семейството системи за РЕБ наред със съществуващата ни ударна противорадарна ракета SPEAR демонстрира принципа на въвеждане на допълнителни варианти в семейството SPEAR, които ще добавят значителни възможности и умножаване на силите, без да е необходимо повторна интеграцията на платформата. Имаме вълнуваща пътна карта с варианти, спиралаловидно развиващи се оръжия и и технологични иновации в пътната карта за развитие на въоръжението, за да подобрим още повече семейството, докато вървим напред“.

Ядрото на SPEAR-EW е усъвършенстваната, миниатюризирана цифрова радиочестотна памет (DRFM) на Leonardo, която предлага за най-модерното и надеждно електронно заглушаване и примамване на противника, достъпно на пазара днес.

Новият SPEAR-EW ще допълни семейството SPEAR като миниатюризира ракетата, която е предназначена за точно захващане на далечни, мобилни, прелитащи и преместаващи се цели при всякакви метеоусловия, през деня и нощта, при наличие на мерки за противодействие, отклоняване и камуфлаж, като същевременно се гарантира безопасен обхват на противодействие между въздухоплавателните
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
средства и противниковата ПВО. Задвижвана от турбореактивен двигател, ракетата SPEAR предлага над два пъти по-голям обхват и далеч по-гъвкави способности, в сравнение с конвенционалните планиращи оръжия. SPEAR-EW използва това голяма аеродинамично качество благодарение на способността си да бъде стартирана от големи дистанции и възможността да планира за изчакване, докато изпълнява мисията си на заглушаване.

Компактният размер на семейството SPEAR позволява да се пренасят вътрешно четири ракети във всеки от двете вътрешни оръжейни отсека на F-35 или по 3 на една ПУ на Eurofighter Typhoon. SPEAR-EW ще запази същата форма и начин за захващане като базовата SPEAR, за да не се налага нова интегрирация и решение за изстрелване.

Семейство SPEAR допълва по-широкото портфолио от ударни оръжия на MBDA, запълвайки пропастта между голямата ракета за далечни удари Storm Shadow и високо прецизната ракета за близки удари Brimstone.

Оръжейната система SPEAR наскоро завърши набор от наземни изпитания и проверки за подкачване на триточкова ПУ за ракети SPEAR на изтребител Eurofighter Typhoon. Работата бе извършена от съвместен инженерен екип от MBDA, BAE Systems, Министерството на отбраната и отдел "Отбранителното оборудване и поддръжка (DE&S)" на RAF и се проведе на полетната изпитателна площадка на BAE Systems в авиобаза Уортън, Ланкашир.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


DSEI 2019 - MBDA работи върху ново оръжие за РЕБ SPEAR-EW

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка