Saab ще участва в изграждането на въздушна бойна система на бъдещето

Pan.bg 22 юли 2019 | 10:03 views (1174) commentaries(2)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"
saab.com

На 18 юли 2019 г. правителствата на Швеция и на Великобритания подписаха Меморандум за разбирателство, с който се потвърждава бъдещото сътрудничество между двете държави в областта на въздушните бойни системи. За Saab това споразумение дава възможност да стартира съвместната развойна дейност по създаването на въздушна бойна система на бъдещето, от която ще се облагодетелстват и други системи за въздушен бой, включително и платформата Gripen.

До подписването на меморандума се стигна след продължителна работа с британски военни фирми, BAE Systems, Leonardo UK, MBDA и Rolls Royce. Чрез предпроектно проучване за въздушни бойни машини се стигна до извода, че сътрудничеството между няколко компании ще даде солидна основа за развитие на нова индустриална и технологична база. Saab ще участва със своя опит в развитието на нови технологии, пълна системна интеграция на въздушни бойни системи и съответните сензори, ракетни системи и поддръжка.

„В своята история Saab постоянно провежда изследвания и проучвания на технологии на бъдещето и това ни нарежда на върха на вълната. Международното сътрудничество е част от концепцията на Saab за растеж и съвместната ни работа с британската военна индустрия е част от този растеж“ коментира Хакан Буске, президент и CEO на Saab.

Сааб и британската индустрия остават в готовност да подкрепят очертаните цели, поставени от правителствата на Швеция и Великобритания. Сааб все още не е получила поръчка във връзка с Меморандума за разбирателство за съвместна развойна дейност по въздушна бойна система на бъдещето.

В момента Saab разработва изтребителя от ново поколение Gripen E/F и се стреми да прави това в тясно сътрудничество със своите стратегически партньори, ВВС на Швеция и Бразилия, а също и с други съществуващи и нови потребители на Gripen, за да гарантира, че изтребителят се развива така, че да отговори на възникващите оперативни изисквания през следващите десетилетия.

Технологичното развитие чрез шведско-британското сътрудничество и споделянето на знание и опит в индустрията ще осигури допълнителни ползи за дългосрочната поддръжка и развитие на съществуващите платформи и системи, включително Gripen. Сътрудничеството ще допринесе за развитие на потенциала на съвместната програма за въздушна бойна система на бъдещето, която ще отговори на изискванията на Великобритания и Швеция, а също и на международния пазар.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Факт! 22 юли 2019, 22:32
   
  1
   
  2

  Да го духат шведските педали.

 2. #2
  Емо 23 юли 2019, 14:27
   
  2
   
  0

  Отговор на коментар: #1
  Абе я млъквай,че ще дойда да ти го начукам в герберски та п*тка

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка