Малайзийските ВВС планират да купуват изтребители от Кувейт

Pan.bg 12 юни 2019 | 21:00 views (1071) commentaries(8)
img
pan.bg
Командването на малайзийските военновъздушни сили планира да придобие изтребители от военновъздушните сили на Кувейт, в очакване на закупуването на нови самолети през следващите 10-15 години.Според ресурса Freemalaysiatoday.com, командващият на военновъздушните сили на Малайзия генерал Афенди Буанг заявил, че Кувейт планира да изведе самолетите си FA-18C / D Hornet от експлоатация, тъй като очаква доставка на новия Super Hornet през 2021 година. Както казал командващият на 1 юни на пресконференция, се обмисля възможността за закупуване на самолети в Кувейт, което би трябвало да подобри бойните способности, поне в очакване на програмата за доставка на нови многоцелеви бойни самолети (MRCA). Преговорите между ВВС на двете страни обаче все още не са започнали. Генералът също така казал, че малайзийските военновъздушни сили все още търсят одобрение от правителството за осъществяване на закупуването на леки бойни самолети (LCA), което е включено в дългосрочната програма за модернизация на военновъздушните сили Capability 55 (CAP55). Понастоящем военновъздушните сили продължават да изпращат искания за информация (RFI), за да получат информация от различни доставчици за възможностите на техните самолети. Програмата за LCA ще се състои от три фази, включващи разпределение на средства за доставка на 12 самолета LCA в рамките на всеки петгодишен план. Следващата година се одобрява следващият петгодишен план, в който се предвижда включването на първия транш от 12 машини. Както се посочва, съществуващите учебно-бойни самолети Hawk могат да се експлоатират поне още 10 години. В тази връзка Военновъздушните сили очакват, че програмата за LCA ще бъде одобрена, така че в дългосрочен план да няма „пролука“ в наличието на леки бойни самолети. Както е планирано, след доставката на първите 12 LCA- самолети ще започне поетапното отписване на по-старите Hawk. През юни миналата година командващият заявил, че експлоатационният живот на 40% от съществуващия авиопарк надхвърля 20 години. В допълнение към Hawk , ВВС има в бойния си състав и F / A-18D Hornet (експлоатационен срок 20 години) и Су-30MKM (експлоатационен срок 10 години). Програмата CAP55 предвижда също закупуване на военноморски патрулни самолети (MPA), безпилотни летателни апарати (UAV) и радари. Тези проекти бяха одобрени по-рано тази година, но размерът на финансирането все още не е определен. Военновъздушните сили продължават да получават отговори на искания за информация по тези системи. След
събирането и оценката на данните предложенията ще бъдат представени на правителството. Времето на покупката ще зависи от получените отговори, както и от наличието на средства в държавния бюджет.
Източник и илюстрация: livejournal.com
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  товаришч 12 юни 2019, 22:38
   
  3
   
  5

  А почему не покупают рассийские самальоты, а хотят ети западние щайгыЙ?! :)

 2. #2
  юс юс юс юр брейн 12 юни 2019, 23:42
   
  5
   
  2

  Покупают товаришч-другарю. Но както се казва: "Чукча писател, а не читател".

  Имат 18бр. Су-30МКМ. Първите пристигат в Малайзия 2007г. Имат и МиГ-29 придобити 1995г. А искат да купят стари Ф-18ц/д понеже имат вече и такива.

 3. #3
  Чумаво време 13 юни 2019, 08:35
   
  4
   
  3

  Ми щото са покупали, за тва вече не покупают.
  Искат стари американски щайги.
  Макар, че ще им излезе по-скъпо от чисто нова не имеюща аналогов в мире.
  Дураки, таваришч

 4. #4
  гумаджийница 13 юни 2019, 09:07
   
  2
   
  1

  Ако си купим СУМКИ какво ще стане? Тръмпеца дава на поляците 35-ици,а на нас стари кранти и то скъпи и прескъпи. Защо?

 5. #5
  лайновоз 13 юни 2019, 09:30
   
  2
   
  2

  Никога не си искал Ф-35, че да знаеш дали ще ти го дадат.

 6. #6
  Непукист 13 юни 2019, 10:40
   
  4
   
  2

  Трябва да са луди - Ф.35 на България....Баш на троянския кон на Русия в НАТО

 7. #7
  Geocom 13 юни 2019, 18:01
   
  1
   
  1

  И защо ли великия F-16 бл.70 изобщо го няма в приоритетите им - нито нов нито стар.

 8. #8
  юс юс юс юр брейн 14 юни 2019, 00:52
   
  0
   
  0

  Ми, не Чумав.
  Засега се канят да купуват дъртите кувейтски Ф-18 понеже вече си имат такива и лесно и ефтино ще ги експлоатират, а може да ги ползват и за донори на части. За след 10-15г. какво ще си вземат е неизвестно. Искат лек изтребител, но всеки западен лек изтребител ще им излезе колкото тежък руски и като начална цена за придобиване и като експлоатационни разходи. Нови Су-30 модернизирани с радар от Су-35 им е оптималното решение, макар те да искат лек изтребител.
  Винаги могат да си вземат лек итайски или онова индийско недоразумение и тогава наистина ще им е ефтино, а тогава какви способности ще придобият е мъгляв въпрос.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка