Парламентът каза „да” на училището за летци (допълнително)

Pan.bg 22 апр 2019 | 03:39 views (701) commentaries(3)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Росица Цонева

С пълно единодушие беше прието решението на Народното събрание за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски” в Долна Митрополия. Ден преди това на извънредно заседание Комисията по отбрана изкупи вината на политиците към българските ВВС заради закриването на висшето учебно заведение за военни летци през 2002 г., като подкрепи проекта за решение на МС. Училището се открива от 2 януари 2020 г. Това ще струва на бюджета около 4,5 млн. лв.
В Комисията командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков благодари за единодушната подкрепа на народните представители. А зам.-министър Атанас Запрянов заяви: Откриването на Военновъздушно училище е значимо предвид усвояването на нови системи за командване и управление – самолети и вертолети. И допълни, че основание за откриване на самостоятелно висше военновъздушно училище е нарастващата необходимост от промяна на модела за подготовка на специализирани кадри, отговарящи на съвременните изисквания на ВВС и авиацията.
Държавното училище ще е структура на пряко подчинение на министъра на отбраната, със свое знаме, печат и празник на 25 май. Предметът на дейността му включва обучение на курсанти и военнослужещи за придобиване на висеше образование за степен „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“ от област на висшето образование „Сигурност и отбрана“ по специалности от регулираната професия „Офицер за тактическо ниво на управление“, както и по специалности от областите на висшето образование „Социални стопански и правни науки“, „Технически науки“ и „Сигурност и отбрана“.
Интересите на курсантите и преподавателите в сегашния факултет ”Авиационен” във Националния военен университет ще бъдат защитени. Седемнайсет години са загубени за Българската армия като цяло, но депутатите отбелязаха, че примерът на ВВМУ във Варна дава кураж и воля на всички да възстановят загубеното. Години труд ще са необходими, за да започне да готви кадри и за армията, и за гражданския сектор, изтъкнаха народни представители. Възстановяването на статута на училището ще даде възможност да се върне славата на българската школа на военната ни авиация и да подготвя и чуждестранни студенти, заяви председателят на Комисията Константин Попов. Това ще даде тласък и за модернизацията на ВВС, добави той и каза, че има необходимият капацитет това училище да се развива и да привлича за обучение граждански лица, а защо не и чужденци.
Летците трябва да са
в авиационна среда, а не под началството на военния университет, където приоритетите са други, каза Пламен Манушев, и допълни: летецът трябва да израства при летци, морякът при моряци, а ако не е било закривано военновъздушното училище, сега е щяло да обучава стюардеси и „всичко, което хвърчи“, а към момента тази ниша е заета от частни учебни заведения. Подкрепиха решението депутатите Владимир Тошев, Валентин Радев, Емил Христов. Всички ползваха изключителния пример на ВВМУ във Варна, което е знак за стандарт в обучението и извън България.
В традициите си години преди това училището ни в Долна Митрополия е възпитало хиляди кадри, включително двама космонавти. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Смяната на статута на факултета няма да бъде за сметка на статута на университета в Търново и на факултета в Шумен, увери министърът. Той прогнозира и възстановяване на висшето артилерийско училище в Шумен. Като благодари и за подкрепата на Комисията по отбрана, министърът напомни, че както и сега, така и след Ньойския договор са били нужни 17 г. за възстановяване на училището за бойни пилоти през 1936 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Борис 22 апр 2019, 09:41
   
  0
   
  0

  Пропускате - село Долна митрополия. Препоръка - висше военно въздушно космическо училище!

 2. #2
  шофиьор на самальот 23 апр 2019, 09:52
   
  0
   
  2

  Парламентът каза „да” на училището за летци ЩЕ СЕ СГОДЯВАТ ЛИ? И ПРЪСТЕН ТРЯБВА ДА ИМА ПРИ "ДА!".

 3. #3
  Чупренье 23 апр 2019, 11:48
   
  2
   
  0

  До № 2
  Красимире ного си прост

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка