Позицията на Агенцията за отбранително имущество на Швеция (FMV) във връзка с процеса по избор на нов тип боен самолет за българските ВВС.

Pan.bg 17 яну 2019 | 10:34 views (3060) commentaries(18)
img
fmv.se

Йоаким Валин, директор "Експорт и международни отношения", Агенция за отбранително имущество на Швеция (FMV):

„Уважаваме решението на българския парламент във връзка с процеса по придобиване на нов тип боен самолет. Въпреки това ние сме убедени, че шведската оферта носи повече предимства за България.

Вярваме, че Gripen е най-подходящият вариант за България и българските ВВС. Gripen е най-модерният изтребител на въоръжение днес, който се е доказал при провеждането на съвместни мисии на НАТО. Gripen е произведен в Европа, напълно съвместим е с НАТО и има ниски разходи през целия жизнен цикъл. Освен това шведската оферта е за напълно съвместим пакет от 10 изтребителя. Заедно с необходимото въоръжение и оборудване, офертата е под първоначално одобрения от парламента бюджет от 767 млн. евро. Според доклада на експертната група към Министерството на отбраната, Gripen е платформата с най-добри оперативни способности. Партньорството с Швеция би донесло ползи за българското общество като резултат от задълбочаващото се сътрудничество между двете държави. Продължаваме да следим процеса и оставаме на разположение за допълнителни разговори в случай, че България би искала да проведе такива.“
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 18

 1. #1
  кирович 17 яну 2019, 12:18
   
  10
   
  31

  Грипен се сглобява в Европа, но основните му компоненти са американски, двигателят например, също системата "свой-чужд", компютъра, софтуера
  Грипен иска България сама да търси разрешение от САЩ за купуване на Грипен.
  Грипен е участвал в НАТО единствено в Еър полисинг. В нападението на Либия не участва поради липса на съвместимост в реално време, единствено самостоятелно разузнаване и патрулиране.
  Грипен никога не е участвал в удари по наземни цели в натовска операция, ако въобще някога е участвал изобщо в удари по наземни цели.
  Как е с по-ниски разходи за целия жизнен цикъл, като Ф-16V има 12000 часа ресурс спрямо 9000 на Грипен?!

 2. #2
  Йок, бе! 17 яну 2019, 14:33
   
  28
   
  11

  ГЕРБ+ДПС+ВМРО-менте предпочитат да заработят от САЩ и да само-УБИЯТ България. Съвместни българо-американски съоръжения, т.е. безконтролни от българска страна и безплатни за САЩ бази, с опция за скрито разполагане на атомни бомби в България + Ф-16 способни да носят атомни бомби = САМОУБИЙСТВО на България.

  България не ще Грипен, а да се самоубие! Защото България днес е Шопско, вкл. Банкя, а шопа не иска да е добре - иска комшийте да са зле!

 3. #3
  Грипен=Боклук 17 яну 2019, 15:16
   
  13
   
  39

  Да го духат бозавите шведи.Юса напред да смачкаме комунистическите боклуци.

 4. #4
  кирович 17 яну 2019, 15:40
   
  9
   
  27

  аре спри да пиеш и погледни картата.
  Атомна централа в Козлодуй, атомна централа в Черна вода, Противоракетна площадка в Диво село, атомни бомби в Турция. България и без това е в главите на руските и особено Иранските ракети.
  На българските пилоти ако пак им доверят способности за атомно оръжие България поне ще участва в ядрения паритет.
  Историята изтрива от картата страхливите народи.

 5. #5
  awiator 17 яну 2019, 19:01
   
  28
   
  9

  Отговор на коментар: #3
  Ей ... това кравешките подлоги няма да се свършите, но спокойно и вашия ред ще дойде, както на всички мераклии да управляват света преди вас.

 6. #6
  юс юс юс юр брейн 17 яну 2019, 19:44
   
  18
   
  4

  "кирович
  17 яну 2019, 15:40

  аре спри да пиеш и погледни картата.
  Атомна централа в Козлодуй, атомна централа в Черна вода, Противоракетна площадка в Диво село, атомни бомби в Турция. България и без това е в главите на руските и особено Иранските ракети.
  На българските пилоти ако пак им доверят способности за атомно оръжие България поне ще участва в ядрения паритет. "

  Съвсем сте изпушили атлантиците или сте се напушили. Ще правим ядрено сдржане на Русия?!?! Това е все едно чихуа-хуа да сдържа мечка. То, армия нямаме, атомни бомби ще ни зачислят.
  А в 21-ви век доставката на атомно оръжие с бомби е особено перспективен, новаторски и с голям шанс за успех начин ;)

 7. #7
  плъх 18 яну 2019, 16:07
   
  6
   
  22

  ядреното сдържане е колективна работа
  когато Русия командваше България бяха ни накарали да купим руските таралясници и да обучим пилотите да хвърлят атомни бомби, но никога не се довериха да дадат и бомбите.
  Американците никога не са прецаквали съюзниците си и съответно си вярват и си държат атомното оръжие в държавите, чиито пилоти ще го използват, ако руснаците тръгнат пак да окупират Европа и да си правят референдуми Народни Републики с крадливи комунисти

 8. #8
  юс юс юс юр брейн 18 яну 2019, 18:37
   
  17
   
  2

  Тезата ти за колективното ядрено сдържане с B-61 ще е вярна ако се осъществи ограничен ядрен удар. Обаче ограничен ядрен/атомен удар няма. Само една B-61 с мощност от няколко десетки килотона да се взриви и руснаците ще заринат с мегатони държавата откъдето е излетял самолета + доставчиците на оръжието (разбирай САЩ). Такова нещо като ограничен ядрен удар може да има само срещу неядрена държава, а такъв слаб играч може да се респектира и с конвенционално оръжие.

  Останалите написани глупости не си струва да се коментират.

 9. #9
  Biser Chilingirov 18 яну 2019, 22:15
   
  4
   
  3

  До номер 7 какво ще измислиш за Кипар

 10. #10
  Стойо 19 яну 2019, 08:46
   
  15
   
  3

  Отговор на коментар: #3

  Покрай смачкването на комунистическите боклуци ще смачкате България. Ще изхвърлите водата от коритото заедно с бебето.
  Не разбирам защо тези, които смятат Грипен за по-добър да са ком. боклуци. Да не би Швеция да е станала комунистическа?
  Минаха 30 г. , а някои си останаха на първосигналното ниво от 1989 г.
  ГЕРБ ИЗБРА Ф 16, ЗАЩОТО ИМ КАЗАХА В ПРАВ ТЕКСТ ОТ САЩ, ЧЕ В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ГИ СВАЛЯТ ОТ ВЛАСТ. ТОВА Е САМАТА ИСТИНА И Я ПИСАХА ДОРИ В АМЕРИКА.
  На Бойко са му турили вилицата на врата с всичките му досиета и банкови сметки и той няма накъде да мърда. Слуша и изпълнява.
  А вие си говорете простотиите за комунисти и незнам какви.

 11. #11
  Миро миротвореца 19 яну 2019, 14:56
   
  15
   
  2

  Не мога да разбера колегите
  .Коментират се неща които могат да се проверят поне в сайта на Сааб.
  Единственото което вземат от USA е системата Линк.
  По отношение на комуникационните системи, РЛС, и цялостната конфигурация на авиониката Грипен е по-добър.Когато шведите от Ериксон превят първите телефони и комуникац. централи , янките са се надбягвали с конете..По отношение на планера и двигателя те са на по- съвременна платформа.
  Ако някой има някакво авиац. образование може да коментира.За другите е несериозно.

 12. #12
  МЕРАЧA 20 яну 2019, 13:54
   
  3
   
  1

  Ако Боко Тиквата беше казал, че земаме Сааба - щяхте да викате че Ефката е по-добра нали евроатлантици с червени книжки!

 13. #13
  Факт 20 яну 2019, 22:00
   
  1
   
  4

  Телефона не е ли измислен от американеца Бел а и какво общо имат първите телефони с днешните радари.Афара на Е/Ф дори не е шведски а е на леонардо ф-16 е с афар а тоя грипен не.Да ви серрра в устенцата мазни лайняни комунистически.

 14. #14
  кирович 20 яну 2019, 23:37
   
  1
   
  0

  Общото на комунизма и Швеция е, че от 1917 г. във Швеция управлява шведската социалистическа партия с кратки прекъсвания. Шведския социализъм е причината Швеция да върти търговия с Русия и да играе неутрална за НАТО.
  Престолонаследничката на Швеция Виктория по баба Сакскобургготска е жив пример за социализъм - заради нея кралят промени законите, че да може да го наследи дъщеря му.
  Вижте защо САЩ осъдиха посредника на Грипен през 2001 и ще разберете колко американски технологии има в Грипен.

  Двигателят например е не само по лиценз на САЩ, но половината му части се внасят от САЩ и няма как Швеция да ги препродаде чрез износ на трета страна без американско разрешение.
  Разсекретени са обвинителният акт и присъдата, точно си пише как са давани подкупи за да бъде избран Грипен в Унгария и Чехия, защо трябва да има разрешение от САЩ и т.н.
  ФБР са представили разследването и посредникът на Грипен подписва, че се признава за виновен и плаща 400 000 000 долара глоба.
  От тогава Грипен нямат посредник, които да урежда клиенти и разрешения от САЩ и в Европа нищо не са продали. Сега Грипен са се хванали за България като за последен шанс да продадат нещо в НАТО, че иначе вероятно САЩ ще им спрат лицензите. Заформя се голям цирк - Швеция ще остане без лицензи за Грипени и ще трябва да купува чужди изтребители или ще трябва да стане член на НАТО и ще загуби евтиния внос на руски суровини и износ на машини. Само не си мислете, че ИКЕА завладя света със шведска дървесина, а не със сибирска сеч.
  Куриозът е, че Словакия, която приеха по-късно в НАТО, защото беше комунистическата половина от Чехословакия, изпревари Чехия и купува Ф-16, а чехите удължиха лизинга на Грипен.

 15. #15
  минаващ 20 яну 2019, 23:49
   
  2
   
  4

  Кур за швеция!

 16. #16
  Миро миротвореца 21 яну 2019, 17:30
   
  0
   
  0

  Според -TRANSPARANCY INTERNATIONAL за 2017г. България е на последно място по корупция в ЕС. с 49т / за 2018г..липсва /или още не са готови данните/
  Та за 2017г:
  на първо място е Дания, а второ и трето Швеция и Финландия.
  От друга страна позицията на България
  е съизмерима със средната оценка в глобален мащаб (43) и със средната стойност на индексите на останалите страни от Балканите (42,27), което ни поставя сред Вануато, Буркина Фасо и доста преди Албания.
  Това може лесно да се провери в сайта им.
  Това в което обвиняват шведите от Сааб не е глупаво, а комично и трагично за нашите политици.
  Други пък им пригласят и ръсят невежество по път и над път.
  Иначе в USA,, няма,, никаква корупция.
  Дано да съм жив до 2025г, когато пристигнат първите ф-16. та да се снимам


 17. #17
  Киркор Гарабедян 23 яну 2019, 17:15
   
  1
   
  0

  Данните за несъществуващото челно място по корупция са подадени в Трансперънси Интернешънъл от незаконния ГАЛЪП на Кънчовците. Също такива фалшиви данни са подадени и за несъществуващото първо място по бедност (въпреки че БВП на глава ни е по-високо от това на Румъния поради факта, че румънците си начисляват 22% сива икономика, а ние нашите 40% - не), първо място по смъртност, по демографски срив (въпреки, че по света вече има над 16 млн. българи) и по тревожност !

 18. #18
  Киркор Гарабедян 23 яну 2019, 17:21
   
  1
   
  0

  Някой да ми каже колко пъти фалира фирмата СААБ ? Проверете, моля.
  Филма уж шведски, ама май е съветски.
  Ако ще купуваме боклуци за еърполисинг, за същите пари можем да купим 60 (шейсет) броя чисто нови, прекрасни южнокорейски изтребители KAI T-50 Golden Eagle, съвместими с НАТО !

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка