Как умря Чората и защо Цацаров оспори присъдата на петимата полицаи

Pan.bg 03 юни 2019 | 04:36 views (1358) commentaries(2)
img 24chasa.bg


Тони Маскръчка


Фактите не говорят, че са имали общ умисъл за убийство

Главният прокурор прави второ искане за ново разглеждане на делото, настоява и нов състав на ВКС да го гледа

“Съдебният акт е постановен при съществени нарушения на закона и процесуалните правила, а наложените наказания са явно несправедливи.”

Това пише главният прокурор Сотир Цацаров в искането си до ВКС за възобновяване на делото срещу петимата благоевградски полицаи, осъдени на по 7 г. затвор за смъртта на Ангел Димитров-Чората.

Чората почина

по време на

полицейска акция

срещу наркоразпространението и трафика на жени на 10 ноември 2005 г. Тогава служителите на РЗБОП Мирослав Писов, Борис Механджийски и Иво Иванов и колегите им от сектора за задържане Георги Калинков и Янко Граховски го проследяват и задържат пред блока на неговата приятелка на ул. “Дойран” в Благоевград.

При ареста Димитров почина на място. Петимата служители на реда бяха обвинени в умишлено убийство. Делото срещу тях продължи повече от 13 г. Няколко пъти бе връщано на различни инстанции. Получаваха ту осъдителни, ту оправдателни присъди. Оправдани бяха окончателно през 2011 г. от ВКС, но роднините на починалия заведоха дело в Европейския съд по правата на човека. Магистратите в Страсбург откриха пропуски в делото, а главният прокурор го върна за ново разглеждане.

При този нов цикъл на гледане на делото Военно-апелативният съд през юли 2018 г. ги призна за виновни в причинена смърт по непредпазливост, но поради изтекла давност не им наложи наказания. Това бе обжалвано и на 19 април т.г. ВКС окончателно ги призна за виновни в умишлено убийство и им даде по 7 г. затвор.

В петък Сотир Цацаров внесе искането си за възобновяване на делото и се срещна със съпругите на полицаите. От върховните съдии държавният обвинител изисква делото да се разгледа от друг състав на ВКС, както и да се спре изпълнението на присъдата.

Ако съдът одобри

това, се очаква

петимата да

бъдат

освободени

от затвора. След окончателното решение на ВКС от 19 април за лишаване от свобода петимата - Мирослав Писов, Борис Механджийски, Иво Иванов, Георги Калинков и Янко Граховски, се предадоха доброволно и влязоха в затвора в Бобов дол.

Тричленен състав ги призна за виновни за умишлено убийство на Чората по време на ареста му на 10 ноември 2005 г. Бяха оправдани да са извършили убийството с
особена жестокост. Магистратите решиха, че Димитров е починал от позиционна асфикция, като е бил повален на земята и притискан до степен, в която се е задушил.

Дни след като полицаите влязоха в затвора през април, адвокатите им внесоха искане във ВКС за възобновяване на наказателното производство. Делото е насрочено за 14 юни. Към тяхното искане ще се присъедини и искането на главния прокурор Цацаров. Веднъж той вече направи такова искане за ново разглеждане на делото. Това стана, след като полицаите бяха оправдани, а роднините на Димитров спечелиха делото срещу България в Страсбург.

Евросъдиите посочиха нарушения при водене на наказателното производство и заради това Цацаров през 2015 г. настоя за ново разглеждане. Сега го прави за втори път. Един от мотивите му е, че

посочените от

Европейския съд

нарушения не са

отстранени

при новото гледане във Военно-апелативния и ВКС.

Липсата на конкретизация за приноса на всеки един от полицаите към настъпилата смърт е компенсирана с “недопустими предположения”, твърди Цацаров.

Фактическата обстановка на ситуацията по време на ареста не съответствала на направените изводи, че петимата са имали заедно общ умисъл за убийство.

Главният прокурор обстойно е коментирал развоя на събитията във фаталната нощ, които са се развили в рамките на 10-15 минути. Спрял се е и на показанията на свидетелката - ученичката Мая Запрева, приятелка на Чората, под чийто прозорец е станал арестът. Цацаров намира важно

несъответствие

между

посочената в

обвинителния

акт причина

за смъртта

- черепно-мозъчна травма, руптура на аортата и други увреждания, причинени от побой, и заключението на арбитражната съдебномедицинска експертиза, че смъртта е от блокиране на дихателните функции и недостиг на кислород до мозъка.

“Въпреки че в заключението на вещите лица категорично е посочено, че причинените на пострадалия травматични увреждания нямат отношение към смъртта, съдът е направил извод за съпричастност на всеки от подсъдимите въз основа на данни за нанасяне на удари по тялото и главата на пострадалия, без изобщо да е изяснил как, с какви средства, от кого и с каква продължителност е било притискано тялото на Димитров, което е довело до асфикция и смърт”, пише главният прокурор.

Той се позовава на експертите, които предполагат, че задушаването е станало, когато Димитров е бил наведен напред, на колене, с ръце на гърба, с белезници. Тогава до него са били само двама души, тъй като Иво Иванов и Мирослав Писов са посрещали идващата патрулна кола. Не е уточнено кои подсъдими са били до пострадалия и къде се е намирал тогава петият от групата.

Цацаров е категоричен, че съдът неправилно е предположил, че присъствието на петимата на мястото на произшествието е достатъчно, за да се обоснове вината им. В противоречия с доказателствата по делото било и становището на ВКС, че пострадалият не е оказал съпротива при задържането.

За да е извършено убийство с умисъл, е необходимо извършителят да е допускал смъртта и въпреки това да се е отнасял безразлично. Данните в случая обаче не показват полицаите да са предвиждали, допускали и действали съзнателно, за да се стигне до това.

Цацаров е категоричен, че целта да се неутрализира съпротивата при задържането, не позволява да се направи категоричен извод, че упражненото насилие е било в състояние да му причини смъртта, без наличието на другите отключващи фактори - тежките плеврални сраствания, превъзбудено състояние с активна двигателна съпротива и рязката умора след нея, наднорменото тегло и късата шия, пълният стомах, наличие на кокаин в кръвта, за което няма как да са знаели полицаите.

Въпреки че ВКС е редуцирал наказанията като

компенсация

за неразумно

дългия срок

на делото, те

са несъразмерно

тежки,

твърди главният прокурор. Допълва, че полицаите нямат вина за продължилото над 13 г. дело.

Съдът не е дооценил и важно обстоятелство, че служителите на реда са отишли да задържат извършител на тежки престъпления, което е наложило упражняване на сила при поставяне на белезници, а травмите, които са му нанесени, нямат отношение към смъртта. Правилната оценка и значението на тези обстоятелства “налагат сериозно смекчаване на наказанието”, казва Цацаров.

Предстои да се разбере дали ВКС ще се съобрази с направените от него констатации и ще приеме, че е необходимо ново разглеждане на делото.

Дни след като петимата полицаи влязоха в затвора, в Благоевград бе проведен многоброен протест в тяхна защита “Полицаите не са убийци”. Започна и подписка с искане за тяхното оправдаване и освобождаване.

Съпругите на осъдените се надяват на ново разглеждане на делото. “Знаем, че са невинни и мисълта, че истината ще излезе наяве, ни крепи. Нашите мъже са изключително почтени и достойни хора, които стоически издържат униженията на водените срещу тях наказателни производства. Продължаваме да имаме вяра в обективността на институциите”, каза Биляна Коцакова, съпруга на Мирослав Писов.

Родителите на починалия Ангел Димитров - Адриана и Райчо, пък са категорични, че служителите на реда са виновни. “Трябва да си излежат наказанието. Ако трябва, пак ще стигнем до Страсбург”, заричат се те.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  чух 09 юни 2019, 20:50
   
  4
   
  3

  Няма такава държава....полицаи има по затворите из целия свят и това не е драма....а всички знаем каква е нашата полиция....

 2. #2
  гундяй 10 юни 2019, 02:30
   
  4
   
  0

  Проститутките и наркотиците са под шапката на полицията. Който не се отчита, както му определено, - страда!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker