БЛАГОСЛОВЕНИ ДА СА СЪРЦАТА, ВПЛЕЛИ В СЕБЕ СИ ВОДАТА И СУШАТА В МОРСКИ ВЪЗЕЛ!

Pan.bg 28 мар 2019 | 18:14 views (3151) commentaries(0)
img Българските морски новини № 421

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Бургас и нашия Черноморски приятел Ърни Хемигуей

Pan.bg продължава да следи за Вас темата за моряшките паметници в България.

Припомняме, че в репортажа на Хенри Морган и Капитан Кайман от Панчаревското езеро на 18 август 2017 г. Ви показахме паметника на най-популярния морски персонаж в историята след адмирал Нелсън - капитан Грегорио Фуентес, прототип на главния герой от прочутата новела на Ърнест Хемингуей "Стареца и морето".

За разлика от паметника на Панчаревското езеро (снимки 6-14) и този в Русе, които са посветени или на конкретен моряк или пък на моряк, но в единствено число, в Бургас е издигнат величествен монумент в чест на всички моряци.

Той е рожба на сътрудничеството между архитекта Йордан Иванов, скулптора Михаил Николов и Община Бургас. Намира се на централната алея в Морската градина срещу Мостика и е открит официално през 2007 г.

Идеята за създаването му датира от поне две-три години преди това, а проектът за изграждането му е осъществен за 6 месеца.

Самият паметник представлява цялостен архитектурен ансамбъл, който се състои от паметна плоча, постамент, основен стълб във формата на морски възел, котва и 107 стъпала, които извеждат от Морската градина до паметника на Петьо Пандира в началото на Мостика.

Върху паметната плоча от северната страна е изписано: "Благословени да са сърцата, вплели в себе си водата и сушата в морски възел. Съградено за прослава на моряците в година 2007 от Община Бургас".

Посвещението "На всички моряци" може да бъде видяно на гърба на монумента, който е обърнат към ул. "Богориди".

От южната страна, срещу котвата се чете текст от Библията: "Сушата нарече Бог Земя, а събраните води морета и видя Бог, че това е добро" (Бит. 1:10).

Лицевата част на основния стълб с възела е насочена към Мостика и морските простори. Идеята е монументът да се вижда от Бургаския залив и екипажите на преминаващите кораби.

В заключение ще кажем, че паметникът наистина е посветен на всички моряци: млади и стари, от гражданския и военния флот, мъже и жени, риболовци, ветроходци, онези, които морето не пожали и ни отне и тези, които предстои да се завърнат и да донесат радост в
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
сърцата на близките си...

Благодарим на Ърни Хемигуей за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


БЛАГОСЛОВЕНИ ДА СА СЪРЦАТА, ВПЛЕЛИ В СЕБЕ СИ ВОДАТА И СУШАТА В МОРСКИ ВЪЗЕЛ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/14 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker