В ПАМЕТ НА: ПОЛКОВНИК ПЕНЕВ - ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ НИ РАЗУЗНАВАЧИ

Pan.bg 22 яну 2019 | 20:09 views (1794) commentaries(2)
img Тези дни се навършват 4 години от смъртта на легендарния български разузнавач полковник Пенев. Поклон пред паметта му.

In memoriam за полковник Пенев
Не му отредиха място в паметта на държавата...


Има достойни Българи, които са образец на ценности и които родното ни изкуство заобикаля като извор на вдъхновение……Затова пък образа на мутрата,олигарха ,бандита трайно запълниха българското културно пространство и се превърнаха в образци за подражание на подрастващите…….

Пеньо Върбанов Пенев е полковник от българското военно разузнаване. През 1945 г. завършва средно образование и постъпва като юнкер във Военното училище на все още монархическа България. Завършва като подпоручик-танкист от армията. След три години служба в танкови поделения е назначен за оперативен работник в Разузнавателно управление на Генералния щаб (РУ ГЩ). В интерес на службата завършва висше образование по "Ориенталистика", като изучава турски език. Създават му легенда на служител от Министерството на външните работи. Той е един от многото разузнавачи, които военното разузнаване на България изгражда. Изпратен е на задгранична работа на 3.01.1953 г. като вицеконсул в Генералното консулство на България в Истанбул. Тайното му назначение е оперативен работник в състава на резидентурата на българското военно разузнаване с псевдоним "Чолаков".
Политическото противопоставяне след Втората световна война довежда да зловещо военно противостоене. На 14 май 1955 г. България подписва новоучредения Варшавски пакт, а Турция е член на противостоящия НАТО от 1952 г. Тече третата година от мандата на военния разузнавач капитан Пенев в Турция. Малко повече от месец след създаването на Варшавския пакт, на 29.06.1955 г., го задържат преди срещата му с агент на българското военно разузнаване, агент "Таш".
Агент "Таш", български гражданин, турчин, е вербуван през 1951 г. от РУ ГЩ с цел внедряване по канала "изселване" в района на Зонгулдаг, турска военноморска база на брега на Черно море, за използване като агент-радист в състава на агентурна група. Готвен е година и половина за поддържане на радиовръзка, тайнопис, шифър... Но през 1952 г. Турция отказва да приема изселници и първоначалният план е променен. Взето е решение той да бъде използван като нелегален разузнавач. Прехвърлен е успешно в края на годината с документи за самоличност по биографични данни на реално съществуващ в Турция двойник-изселник. "Таш" пристига в Зонгулдаг, намира квартира и се устройва на работа. През 1954
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
г. нареждат от центъра "Чолаков"да установи контакт с "Таш" и той го прави, като посещава Зонгулдаг. "Таш" споделя страха си, че ще го разкрият, държи се колебливо и несигурно. На следващата среща рязко променя поведението си и иска да му дадат радиостанция, като казва, че има добри условия за работа. Пенев се усъмнява, че "Таш" е почнал да работи под контрола на турските органи за сигурност. Подозренията на капитан Пенев са оценени като страх. Началникът на ресорния отдел във военното разузнаване нарежда категорично "Чолаков" да се яви на срещата. "Чолаков" с приближаването разкрива, че мястото на срещата е наситено с цивилни полицаи, прави опит да се измъкне, но се нахвърлят върху него, извиват му ръцете и го натикват в автомобил. Дотук нещата изглеждат като произшествие, инцидент с дипломат, който може да бъде протестиран от нашата страна. Няма съмнение обаче, че арестът на капитан Пенев е бил съгласуван между полицията, контраразузнавателните органи и Министерството на външните работи и е
добре подготвено политическо решение.
Турските органи за сигурност не уведомяват за задържането на дипломата българските дипломатически мисии - посолството в Анкара и генералните консулства в Истанбул и Одрин, както и Министерството на външните работи в София.
Българските власти не бързат с официалните реакции, не правят постъпки за издирването и освобождаването му, с което на практика дават време на полицията да го изтезава и изтръгне от него признания за разузнавателната му дейност. Пенев поддържа несломимо легендата, че не се занимава с шпионаж...
Не признава нито един от състава на резидентурата в Истанбул – нито задачите, по които той е работил и хората около него. Процесът, повдигнат срещу полковник Пенев, трае пет години. Осъден е и прекарва 9 години в ужасните условия на турските затвори…. Капитан Пенев лежи в пригодена на затвор църква в Невшехир в компанията на нацист от вермахта, гръцки шпионин, съветски нелегални и турчин. Той пише стихове, мисли за самоубийство, мисли, че ще го убият при операция след заболяване на жлъчката. В затвора в Анкара му възлагат да работи в печатницата - тук прави и своята визитка: Пеньо Върбанов Пенев, Централен затвор, Анкара...
На 8 април 1964 година е разменен на ГКПП Капъкуле. На турска територия се извършва размяната, срещу девет турски агенти. Десетият е пожелал да остане в България, и той е осъден за шпионаж. Един от разменените турски агенти е станалият известен Осман Калъч, който е от шуменския регион, активен турски разузнавач/сега герой на Турция/ и дълги години нашите хора в България не са се съгласявали той да бъде разменен именно с полковник Пенев.
Рано сутринта пристига вкъщи, където го чакат близки, познати, колеги. Някои не разпознал. Малката му дъщеря била на 10 години.
Преподава турски в школата на военното разузнаване до началото на прехода към демокрация. Миналата година държавното ръководство отказа високо отличие за полковник Пенев, защото е в списъка на служителите от бившите разузнавателни служби на армията...
Полковник Пенев казваше, че датите 3.1.1953 г., когато отива на дипломатическа работа в Турция, 29.6.1956 г., когато го задържат, и 8.4.1964 г., когато се завръща в България, ще помни и когато го "заровят". Нищо друго не желае да помни.
Автор е на 2 книги: „Темида с пагони” и „Прекършена младост”.
А от това, че политиците не му отредиха място в паметта на държавата, не го заболя. Саможертвата си е велика и сред глупостта на политиците.
по
Иван ПенковНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


В ПАМЕТ НА: ПОЛКОВНИК ПЕНЕВ - ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ НИ РАЗУЗНАВАЧИ

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  MASTER SPY 22 яну 2019, 21:08
   
  3
   
  0

  Полковник П. Пенев почина на 24.01.2015 г. Добре е това да става ясно в заглавието.

 2. #2
  обективен 22 яну 2019, 23:07
   
  4
   
  0

  "Миналата година държавното ръководство отказа високо отличие за полковник Пенев, защото е в списъка на служителите от бившите разузнавателни служби на армията... А от това, че политиците не му отредиха място в паметта на държавата, не го заболя. Саможертвата си е велика и сред глупостта на политиците." За съжаление полк. Пенев явно се е родил в неподходящото време и е служил на чужда кауза и държава! Мога да кажа само, че ме е срам от оценката на сегашните политици за един пореден истински български патриот, по стечение на обстоятелствата недооценен и подритнат от конюнктурата, отишъл си от този свят с високо вдигнато чело и чувство за изпълнен дълг, независимо от всичко! Човека е служил по времето на "Студената война" и Турция е била един от нашите основни противници и сега след толкова години, неговото дело се сравнява едва ли не като предателство към "демокрацията", като служител на бившите разузнавателни служби на България!!!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker