Панихида за загиналите войници на България

Pan.bg 28 май 2018 | 09:30 views (412) commentaries(0)
img В църквата „Св. Георги” в София Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите извърши панихида по повод Черешова задушница за всички загинали за България.

Почетена бе паметта на загиналите по време на войните за освобождение и обединение на България, както и на загиналите в мирно време наборници, професионални военнослужещи на мисии и операции зад граница и на починалите военноинвалиди и военнопострадали. Тази традиция бе възстановена от нас и ще продължаваме да я спазваме, каза председателят на съюза младши лейтенант от запаса Петър Велчев. Да запалят свещичка за воините, които ги няма между нас, бяха дошли още почетният председател на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателят на столичното дружество „Военноинвалид“ Емил Гуджев, военноинвалиди и военнопострадали от София и страната.
Припомнени бяха имената на тези, които през последните десетилетия отдадоха сили и енергия за възстановяването на Съюза, но вече не са между нас: Атанас Младенов – първи почетен председател на организацията и поборник за найното възстановяване, започнал борбата още след закриването на съюза; Илия Илиев – първи председател на съюза от възстановяването му; Йордан Калейн – първи представител на съюза в Министерството на отбраната след възстановяването на представителството през 1993 година; Никола Костадинов – последен почетен председател на организацията и на Съюза на Парашутистите в България и още - Цветан Гоцов, Андрей Андреев, Васил Велков, Иван Наджаков, Лиляна Балджиева, Витан Анчев, Георги Дичев Георгиев – написъл историята на съюза, Георги Георгиев – Гец – създател на герба/логото на организацията, Иван Кадишев, Цанко Йотов, Лазар Стоянов, Георги Христов, Кирил Тодоров, Лука Божков, Райчо Григоров и още много други ръководители в съюза през годините от 1990 до днес.

Източник:"Otbrana.com''; Спирдон Спирдонов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker