Йордан Цонев: ДПС иска да паднат ограниченията за финансиране на партиите

Pan.bg 18 юни 2019 | 18:53 views (212) commentaries(0)
img
frognews.bg


Ще предложим да отпаднат ограниченията за финансиране на партиите от юридически лица и таванът за финансиране от физически лица.

Това обяви депутатът от ДПС Йордан Цонев след среща с представители на БСП, посветена на темата за издръжката на политическите формации.

„Доколкото индикациите от днешния ден са, че управляващите партии ще приемат предложението на ГЕРБ за 1 лв., нашето предложение е да отпаднат ограниченията за финансиране от юридически лица, както и таванът за финансиране от физически лица“, заяви депутатът.

Цонев обясни, че ДПС предпочитали финансирането от бюджета, но не в съкратения размер, който се обсъжда в момента. Той призна, че партията му е била против обществото да се пита какви да са партийните субсидии.

"Бяхме против референдума и против това, че на обществото не се обяснява, че политическите партии имат нужда от открито обществено финансиране, за да не стане после по-скъпо за бюджета, за да не се възобновят стари връзки с бизнеса, които не са добре нито за страната, нито за бюджета, нито за политическия процес“, поясни Цонев, цитиран от „Фокус“.

Той подчерта, че предложената от ГЕРБ субсидия в размер на 1 лев, дори на 5 или 6 лева, не устройва политическия живот на партиите, те имали "по-голяма нужда“, защото трябвало да си плащат големи разходи, включително и за реклама и отразяване в медиите.

Повод за активността на политиците е скандалът с прекомерното и незаконно финансиране на партиите в парламента и внесеният от ГЕРБ проект, който предлага държавната субсидия да бъде намалена на левче за действителен глас, подаден за съответната партия. Партиите са получили 13.23 лева на глас вместо предвидените в закона 11 лева на глас.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker