България е трета по инвестиции към брутен вътрешен продукт в плана "Юнкер"

Pan.bg 20 май 2019 | 17:33 views (215) commentaries(0)
img
dnevnik.bg
Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) – фондът "Юнкер" – се очаква да мобилизира 398.6 млрд. евро в инвестиции, стана известно след последната среща на съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), предаде пресслужбата на Европейската комисия.

Към май 2019 г. сделките, одобрени в рамките на фонда "Юнкер", възлизат на 73.8 млрд. евро финансиране и покриват всички 28 държави членки. Около 949 000 стартиращи фирми, малки и средни предприятия (МСП) се очаква да се възползват от подобрения достъп до финансиране.

Първите пет държави по инвестиции, отнесени към БВП, са Гърция, Естония, България, Португалия и Латвия. В България общото финансиране по линия на ЕФСИ в България възлиза на 456 млн. евро, като се очаква то да генерира допълнителни инвестиции в размер на 2.4 млрд. евро

Европейската инвестиционна банка е одобрила 54.3 млрд. евро за финансиране на инфраструктура и иновационни проекти, които трябва да генерират 249.7 млрд. евро допълнителни инвестиции, докато Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ), който е част от ЕИБ, е одобрил 19.5 млрд. евро чрез споразумения с посреднически банки и фондове за финансиране на МСП, които пък се очаква да генерират 148.9 млрд. евро допълнително.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker