Борисов си поиска от Манфред Вебер фондове, гаранция за газовия хъб и Шенген

Pan.bg 19 май 2019 | 19:16 views (272) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Кандидатът за председател на Европейската комисия Манфред Вебер от Европейската народна партия (шпиценкандидат) беше в София за централното събитие на ГЕРБ за евроизборите. Освен че присъствието му е подкрепа за ГЕРБ, самият Вебер също се нуждае от подкрепата на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и неговите бъдещи евродепутати при гласуването за председател на Европейската комисия. Борисов почти в прав текст предложи на Вебер да сключат deal - сделка.

Борисов предложи стабилност, граници и дисциплинирани евродепутати

Евродепутатите от ГЕРБ и СДС ще бъдат дисциплинирани, обединени и ще изпълняват общите решения на ЕНП, обеща Борисов на Вебер. "Всички са ми обещали да подкрепяме нашият кандидат Манфред Вебер", добави Борисов. "България си има правителство и Европа си има правителство. Ние можем да гарантираме инфраструктурата, доходите и най-вече опазването на външната граница на ЕС. Много усилия влагаме и се справяме добре, не случайно в Европа ни дават за пример", обеща Бойко Борисов.

Поиска кохезионни фондове, газовия хъб и Шенген

Борисов каза "задачите" си към Вебер. Първата задача на Борисов: "Ние разчитаме, като отлетиш там, на високото – да не забравяш цялата тази зала. Защото животът е събирач – от противници прави първи приятели." Малко преди това Борисов разказа, че като млад политик от Бавария Вебер не е харесвал България, а сега бил пропагандатор на страната.

Втора задача - кохезионната политика. Според Борисов единственият шанс за развитие на Западните Балкани и държавите от Източна Европа са транспортните коридори. "Така че кохезионната политика трябва да ни е приоритет. Важно е, защото освен автомагистралите "Струма", "Тракия", "Марица" и "Люлин" сме обещали на българите и "Хемус", както и пътя от Враца към Монтана. За Шенген няма да напомням – не че ни е важно, но е обидно, защото ние се справяме много по-добре от други държави", каза Борисов.

Борисов поиска и гаранции за осъществяването на газов хъб "Балкан", който се разглежда от специалисти като продължение на газопровода "Турски поток", а той пък - като прероден "Южен поток". По него трябва да потече руски газ до Европа, но това по всяка вероятност означава, че сегашният газопровод, който минава през Украйна и България, ще пресъхне. Борисов припомни, че има зелена светлина от Европейската комисия за газовия хъб. "В момента през България преминават 17
млрд. куб. м газ към Турция, Гърция и Македония. Със спирането на този газ нашите тръби се изпразват. Искаме да си останат нашите количества. За да е спокоен Западът в сряда стартираме изграждането на интерконтектора България – Гърция за около половин милиард лева, да има диверсификация", допълни премиерът." Тази газова връзка трябва да осигури достъп на втечнен газ от САЩ от Гърция до българския пазар. Ще загубим 2 млрд., но ще ги компенсираме с азерски газ и от собствените ни находища, добави премиерът.

Вебер обеща влизане в Шенген

Тъй като шпиценкандидат Манфред Вебер говори преди Борисов, не се разбра дали поема ангажимент да изпълни задачите на Борисов. "Кaто председател на ЕК първото нещо, за което работя, е България да стане пълноправен член на шенгенското пространство", обеща Вебер.

"Аз имам записана една моя мечта - Европа да стане континент, като никой от никоя част на този континент да не напуска държавата си, да търси препитание другаде. Издигаме лозунга за Европа на равнопоставени свои граждани. Европа на равенството", отбеляза Вебер. Според него Европа е толкова силна, защото е обединена от различности. "Ние от ЕНП като християндемократи изповядваме европейските ценности за любов към ближния, затова ще се борим и за в бъдеще", каза още в словото си Манфред Вебер.

Георги А. Ангелов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker