Станишев иска промяна в Дъблинското споразумение: Мигрантите не искат в България

Pan.bg 18 май 2019 | 20:36 views (347) commentaries(1)
img fakti.bg


Няма реална опасност от мигрантско наводняване в страната, увери президентът на ПЕС и кандидат за член на Европейския парламент Сергей Станишев от "БСП за България" по Дарик радио. Лидерът на ПЕС коментира темата за приемането на мигранти в държавите-членки на ЕС, определени като квоти от Съюза.

"България трябва да промени Дъблинското споразумение, което действа сега. Според това споразумение, за всеки бежанец, мигрант, влезнал на територията на ЕС, отговорност за него носи първата държава на влизане. Това е несправедливо. Социалистите в ЕП настояват този регламент да бъде променен и да се свали тежестта от граничните държави, да има солидарност с останалите“, заяви Станишев.

"Няма опасност от наводняване от мигранти“, заяви той. "Нали знаете, че всички, които влизат тук, искат да заминат за Италия, Германия, Швеция. Няма такава реална опасност“, допълни Станишев.

"Това означава по-малко рискове за България, отколкото сега. Всяка държава, която изпадне в затруднение, в каквото България е изпадала, спомнете си 2014 г., трябва да получи помощ от останалите“, добави Сергей Станишев.

Според него никой не може да ни наложи квоти. "Аз съм за това да се промени Дъблинският регламент, който в момента задължава България, всеки мигрант минал първо през нея, стигал да Германия, да може да бъде върнат у нас. Това е много по-страшно. Това са фактически действащи квоти. Добрата промяна е всяка държава да получи помощ при голям приток на мигранти“, добави той.

Кандидатът за евродепутат допълни, че България трябва да влезе в Шенген. "По моя инициатива през декември се прие опреснена след 8 години позицията на ЕП, която е категорична. Веднага България по всички граници да влезне в Шенген“, посочи Станишев. По думите му това ще има значителен икономически растеж.

Сергей Станишев добави, че за да бъдат ефективни българските представители в ЕП те трябва да бъдат със самочувствие, да отстояват позиции и да печелят съюзници.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  aaaаа 19 май 2019, 00:56
   
  3
   
  0

  Сега не искат, а утре?

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker