Warning: getimagesize(http://s01.webvariant.com/imagebank/cache/190516050318-660x371.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

Екипът на Зеленски вдигна бунт против Доналд Тръмп

Pan.bg 16 май 2019 | 05:31 views (464) commentaries(0)
img http://pogled.info/svetoven/ekipat-na-zelenski-vdigna-bunt-protiv-donald-tramp.104552


Иван Данилов


/Поглед.инфо/ Личният адвокат и довереник на президента на САЩ Доналд Тръмп Руди Джулиани откри „враговете на САЩ” точно в обкръжението на украинския президент Зеленски и дори отмени посещението си в Киев по този въпрос. Гневът на Джулиани може да бъде разбран: той щеше да замине за Киев, за да организира разследване на украински корупционни връзки на Джо Байдън, бившият вицепрезидент на САЩ, който вероятно ще бъде основният конкурент на Доналд Тръмп на изборите през следващата година.

Джулиани обаче внезапно отказа да се срещне с новия украински лидер. Изправени пред такова явно препятствие от страна на украинската (по същество колониална) администрация, личният адвокат и близък съветник на президента на Съединените щати тази вечер отиде при един от основните американски телевизионни канали Fox News, за да заяви, че има хора около Зеленски, които са врагове на президента Тръмп, „а в някои случаи и врагове на Съединените щати“.

Изказването на адвоката на Тръмп илюстрира доколко проблематични са отношенията между президентските администрации на Вашингтон и Киев:

„Имаше големи страхове, че новият украински президент ще бъде заобиколен буквално от враговете на президента на САЩ, които са участвали в президентската кампания на САЩ и от хора, които са свързани с други оперативни демократи. Аз съм уверен в това, което чух от двама много надеждни човека тази вечер, че президентът Зеленски е заобиколен от хора, които са врагове на президента Тръмп и от хора, които - поне в един случай - са явно корумпирани и участват в тази схема“, заяви Джулиани.

Така наречената схема, за която Джулиани говори, е пряко свързана с „украинския скандал“, свързан с опитите на украинските власти да помогнат за избирането на Хилъри Клинтън за президент на Съединените щати през 2016 г., като очернят Пол Манафорт, политически консултант на Тръмп, който е работил в Украйна. Именно този „украински скандал“, в който косвено бяха замесени висшите служители на Демократическата партия на САЩ, трябваше да се превърне в една от ключовите съставки на предизборната кампания на Тръмп през следващата година. Ясно е, че това изисква някаква помощ от украинските силови структури и политическото ръководство на страната, тъй като политическите консултанти на Тръмп се нуждаят от скандала като резултат от украинско разследване и украинско наказателно дело.

Ако някой в
Киев се е надявал, че това препятствие ще се изплъзне от ръцете ва администрацията на новия президент Зеленски, това е сериозна грешка. Поддръжниците и критиците на Тръмп са съгласни, че забравянето (както и толерантността и способността да се прощава) са напълно отсъстващи в психо-профила на американския лидер.

Няма нужда да се предполага, че това е малък инцидент. Ако погледнете „украингейт“ от окопите на американската медийна война, тогава всичко изглежда повече от сериозно. Журналистът на Fox News Дан Бонгино пише: „Винаги можете да оценявате разрушителното въздействие на инфопосока върху Демократическата партия въз основа на реакцията на корумпираните медии. Можете да разчитате на това“.

Джулиани замина в Киев, за да координира разследването срещу Байдън и има само едно логично обяснение за действията на обкръжението Зеленски, което се опитва толкова активно да попречи на действията на пратеника на Тръмп: в американските избори през 2020 г. официалният Киев вече прави много откровен залог, че Доналд Тръмп няма да успее да запази позицията си. Администрацията на Зеленски се надява да привлече вниманието на бъдещия президент Байдън.

Този подход има два важни проблема: първо официалният Киев трябва да оцелее, преди изборите, които ще се състоят на 3 ноември 2020 г. И второ - малко страшно е да си представим какво ще направи Тръмп, ако остане на власт.

Официалната Киевска пропаганда през последните години изчерпа темата за „антиукраинската агресия от страна на голямата страна”, въпреки че руските действия в украинската посока са категоризирани като „принудителна самоотбрана”. Но затова пък официалният Киев може да има възможност напълно да изтърпи истинската агресия, изпълнявана от истинските Вашингтонски господари. За да разберем контекста: разгневен от неподатливостта на Европейския съюз, Тръмп не само подкрепи Брекзит (тоест процес, който сериозно вреди на ЕС като ключов поддръжник на Съединените щати), но е и доста благосклонен към (и вероятно подкрепя чрез главния си политически консултант Стивън Банън) евроскептичните политически партии в страните от ЕС. Ако администрацията на Тръмп може да си позволи такова агресивно поведение срещу ключови (и далеч не слаби) геополитически съюзници, тогава разклащането на политическата ситуация в Украйна няма да представлява никакво усилие за вбесения Бял дом.

Очевидна мярка за въздействие може да стане изключването на финансирането на Украйна по линия на МВФ, да не говорим, че в поведението на украинските власти лесно може да се намерят официални поводи за такива наказателни мерки. Като особено циничен вариант на Зеленски могат да му предложат избор между въвеждането на поредните непопулярни мерки (например от нови повишения на цените на газа и другите режийни) и прекратяването на международното кредитиране с цел да се срине неговия рейтинг и да се предизвика социален взрив.

Въпреки това е вероятно, че преди прилагането на радикални методи на влияние емисарите от Белия дом ще се опитат да намерят други подходи. Макар че е малко вероятно „повярвалите в Байдън“ украински политици, а по-точно техните кукловоди от олигархично-финансовия сектор, да се съгласят да се вслушат в гласа, ако не на разума, то поне на инстинкта си за самосъхранение.

Във всеки случай президентът Тръмп ще има интересна тема за диалог с Кремъл. Може би американският лидер дори ще се оплаче на руския си колега от „украингейт“, но едва ли може да разчита на съчувствие. Екипът на Тръмп сега просто жъне горчивите плодове на решението си да даде украинското направление в откуп на антируските „ястреби“ от Държавния департамент и другите структури на „дълбочинната държава“.

Въпреки това, трябва да се отбележи: ситуацията все още е напълно възможно да се промени.

Превод: В.Сергеев

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: Глобальная авантюра
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker