Има нужда от смяна на икономическия модел, каза Томислав Дончев

Pan.bg 15 май 2019 | 21:47 views (276) commentaries(3)
img
dnevnik.bg


Икономическият растеж на България е малко по-висок от средноевропейския, но е крайно недостатъчен, за да достигне нивото на европейските държави. За да стане това, е нужен нов икономически модел за страната, който да не разчита на "икономиката на ишлемето". Това заяви в интервю за БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Той коментира скорошната оставка на министъра на земеделието Румен Порожанов и обясни, че около казуса с националната стратегия за детето има лоша комуникация с обществеността.

"Оставките са утвърдена, политическа реакция, когато има обществени съмнения и напрежение. Тя е вид поемане на отговорност. Политиката не е само административно занятие, персоната също има значение", посочи Дончев.

Помолен да коментира думите на лидера на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Смиеонов, че кадри на ДПС управяват горите, Дончев заяви: "Ако някъде има дерибейство с горите, искам да науча". Той отрече да има хора на ДПС в правителството. По думите му партньорството с ДПС е неприемливо, а коалицията с "Обединените патриоти" е била необходима и носи известни минуси.

Томислав Дончев каза още, че иска да стане известно кои висши чиновници и политици имат офшорни сметки, но изрази съмнение това да се осъществи заради правилата за пазене на банкова тайна в чужбина. По думите му прокуратурата също иска да стигне до отговора, но това няма да стане лесно.

Томислав Дончев заяви, че чужди инвестиции в България има, но е нужно да са повече и да не бъдат само в сферата на услугите. "Растежът на България е малко по-висок от средноевропейския, но е недостатъчен, за да достигнем Европа бързо", каза Дончев. "Има нужда от смяна на икономическия модел", заяви той и добави, че това е обществен процес, в който не само държавата има роля. "Това е свързано с начина на мислене", смята Дончев.

"Не може да се развива икономиката, ако тя е базирана на ниските разходи, ниските данъци, ниската цена на земята и най-вече на труда. Една нова икономическа концепция не започва само с мерки в сферата на икономиката, а в образованието", каза той.

"Една от готвените промени в тази насока е промяна на начина, по който се финансират иновациите, като идеята е да се въведе по-голяма централизация. Има нужда от промяна на опростяването на изграждането на икономическата инфраструктура", допълни Дончев.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  ком 15 май 2019, 23:02
   
  4
   
  0

  Тази работа за икономиката я обясни на М Габриел. Както сте тръгнали ГЕРБ да откривате по 2 завода на ден(един турски и един български) общо около 600 до края на годината току виж,че нещата потръгнали.Но за националната стратегия на детето не сте прави- тя не е национална стратегия, а натрапена Западно ценностна,част от идеите на Истамбулската конвеция насочена срещу семейството,насилствено откъсване от семейната среда,алиениране от социалната среда и превръшане на младите без изграден социален интелект и образование в аполитични ,безработни и лесноуправляеми излишни хора.

 2. #2
  ПП "ВЪЗРАЖДАНЕ"- № 27 16 май 2019, 13:58
   
  1
   
  0

  ПП "ВЪЗРАЖДАНЕ"- № 27

  АЗ ЩЕ ИМ ТЕГЛЯ ЕДНО ГЛАСУВАНЕ НА ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ Г€РБ$П
  -синове и внуци на БКП и КДС,
  ТЯХНАТА МАМИЦА КОМУНИСТИЧ€$КА!

  НАРОДЕН СЪД ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА ОТЕЧЕСТВОТО!

  БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ!

 3. #3
  Тервел 16 май 2019, 20:53
   
  2
   
  0

  С тези заплати на къде, средната ни работна заплата е трагедия.Превърнахте голяма част от населението в работещи бедни.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker