Данаил Кирилов няма да номинира нов главен прокурор

Pan.bg 15 май 2019 | 21:41 views (227) commentaries(0)
img
frognews.bg


Президентът Румен Радев разговаря с правосъдния министър Данаил Кирилов в рамките на консултациите за процедурата за избор на нов главен прокурор.

След като главният прокурор Сотир Цацаров определи консултациите за "прибързани", а председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов ги нарече "навременни", днес Данаил Кирилов коментира, че инициираните от държавния глава Румен Радев срещи "няма да навредят" на процедурата. Тя, по общото мнение на Кирилов и Радев, трябвало да бъде оставена изцяло в ръцете на Висшия съдебен съвет:

Данаил Кирилов заяви: "И нито президентът, нито министърът на правосъдието имат амбиция или желание по някакъв начин да се намесват в тази процедура. В този смисъл направихме декларация още в самото начало", цитира БНР.

Министър Кирилов декларира, че няма да се възползва от правото си да номинира следващ главен прокурор.

Преди това държавният глава се срещна и с главния прокурор и с председателя на Върховния касационен съд. Освен темата, свързана с процедурата около избора на нов главен прокурор, към която Данаил Кирилов има пряко участие, тъй като законът му дава право да номинира, се коментира и механизмът за наблюдение и сътрудничество, както и готвените промени в закона, свързани с търсене на отговорност на тримата големи в съдебната система.

Веднага след Данаил Кирилов в Президентството се очаква и главният съдебен инспектор Теодора Точкова.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker