Проф. Донка Байкова бие тревога за голяма опасност в червената боя за яйца

Pan.bg 07 апр 2019 | 12:18 views (374) commentaries(1)
img
blitz.bg


Експертът с безценни съвети как да боядисваме и консумираме традиционната храна

Червената боя за яйца е най-опасна, а зелената е най-безопасна. Това каза пред „Телеграф“ проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

„Боите от цялата гама имат много Е-та и на са най-рискови за здравето при по-продължителна употреба. Причината е, че те са силен алерген и могат да отключат дерматит или астматичен пристъп, а също активизират възбудните процеси, което прави децата хиперактивни“, обяснява проф. Байкова.

По думите ѝ, най-много трябва да избягваме аления цвят, с който по традиция се боядисва първото великденско яйце, а също и жълтия. За сметка на това в зеления се съдържа хлорофил, който представлява извлек от листата на растенията. Ето защо той е за предпочитане.

По думите на проф. Байкова, най-сериозен е рискът за здравето при поглъщане на боите.

„Изключително важно е как ще сварим яйцата. Те трябва да се поставят в подходящ съд, на дъното на който сме подложили тензух или памучна бяла кърпа. Водата трябва да е студена, а котлонът – слаб. Важно е кипването да става бавно, както и самото варене, около 12 минути. Така черупките на яйцата няма да се пукнат и при боядисване част от боята да попие в самото яйце“, обяснява експертът.

След като вече сме сварили яйцата, важно е как ще подходим и към боядисването. Проф. Байкова е категорична, че задължително трябва да използваме ръкавици. „Ако боята остане по кожата, рискуваме да попадне в устата чрез ръцете или продуктите, които пипаме. Затова трябва да внимаваме при боядисването, а след като е счупено и го обелим, задължително трябва да измием ръцете си“, обяснява още специалистът.

„Яйцата се съсипват много бързо. Не ги оставяйте за дълго извън хладилника. Ако след обелване по белтъка има боя, дори и малко, не консумирайте тази част“, допълва проф. Байкова.

Що се отнася до количеството яйца, които можем да изядем, тя казва, че за възрастен човек до 4 на ден е безопасно.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  хан Тервел 07 апр 2019, 14:10
   
  1
   
  0

  ЕкспертКАТА с безценни съвети как да боядисваме и консумираме традиционната храна.. проф. Донка Байкова, специалистКА по хранене и диететика. СЪСТАВКИ НА БОИТЕ ЗА ЯЙЦА: Е-102
  Друго име - тартразин.
  Синтетичен оцветител, който придава на храната жълто-оранжев цвят.
  Вреди
  Тартразинът е канцероген, т.е. може да бъде причина за появата на рак. Други проблеми - кожни, астма, главоболие, нарушения на нервната система и психиката, хиперативност, мигрена.
  Е-123 Друго име - амарант.
  Това е химично вещество, което се отнася към оцветителите със синтетичен произход. Получава се от въглищен катран. Амарантът се отнася към силно опасните вещества. В състава на оцветителите от сладкарската промишленост се използва в количество 0,05 - 0,5 г/кг.

  Вреди
  Води до изменения на черния дроб; повлиява негативно репродуктивните функции на организма, може да се появи хрема, алергични реакции.

  Е-131 Друго име – синьо патентовано V
  Разтворим е във вода, под формата на прах или гранули, има син или синьо-виолетов цвят. По принцип не се използва често в хранителната промишленост, но може да се открие в суровата кайма, в някои колбаси и месни продукти.

  Вреди
  Може да наруши работата на органите на стомашно-чревния тракт, да предизвика алергия (уртикария, екзема), задух.

  Е-142
  Друго име - Зеленият S
  Представлява натриева сол, която се извлича от въглищен катран.

  Вреди
  Зеленият S е официално забранен в Япония, Норвегия, САЩ, Канада. Продукти със съдържание на веществото не трябва да се дават на деца, за да се избегне появата на хиперактивност. В умерени количества, Е 142 не вреди на организма, но при прекаляване с него може да се образуват алергични реакции и риск от ракови заболявания.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker