Личните документи вече ще са с електронен подпис

Pan.bg 16 окт 2018 | 18:39 views (331) commentaries(0)
img
frognews.bg


Днес комисията, която трябва да подбере най-доброто предложение за изработна на новите ни документи за самоличност, отвори публично подадените документи. Целта е новите лични документи да започнат да се издават от началото на 2020 г. Участниците в процедурата, обявена от МВР, са четирима.

И четиримата кандидати са представили доказателства, че имат опит в тази дейност в различни европейски държави. Германска фирма, която издава личните документи в Германия и френска фирма, която е спечелила търг да произвежда новите британски паспорти след Брекзит, са сред кандидатите, които искат да изработват новите български документи за самоличност. До втори етап от процедурата се очаква да бъдат допуснати трима кандидати, от които да се поиска подробно техническо и финансово предложение, съобщава БНТ.

Заявления за издаване на нови лични документи ще се подават на местата където това се случва и в момента. Сроковете за издаване се запазват, като само експресната поръчка ще се изпълнява не за 8, а за 12 до 24 часа.

Сегашните лични документи, които притежаваме, са валидни и могат да се използват до датата, изписана върху тях.

Предвижда се в личната карта да имаме електронен чип, който ще съдържа биометрия и електронна самоличност и ще можем да я използваме като електронен подпис.

Вече ще има и задгранични паспорти с 10-годишна валидност. Предвижда се електронна самоличност да има и в чипа на тези паспортите. Така и българите, които живеят предимно зад граница, ще могат да ползват всички електронни услуги, които администрацията предлага.

На обвиняемите и подсъдимите, на които е забранено да напускат страната, ще се издава личен документ, който ще замества стандартната лична карта, но с него няма да може да се преминава през граница.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker