Западнонилска треска върлува и у нас

Pan.bg 05 окт 2018 | 19:50 views (358) commentaries(0)
img
dir.bg


Случаите доказват вирусна циркулация в страната

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откри три случаи на Треска от Западен Нил в България, съобщават от пресцентъра на институцията.

Вирусът е открит при 2 броя щъркели в село Атия през август тази година и при една посевна врана в град Бургас през септември. Заболяването е потвърдено в Националната референтна лаборатория на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) към БАБХ.

От БАБХ съобщават, че за всеки положителен резултат при животни и птици незабавно се уведомяват здравните власти за предприемане на конкретни мерки.

През 2018 г. случаи на болестта са докладвани в редица европейски държави, включително и в съседните на България - Гърция и Румъния. Положителните резултати при птици в област Бургас са доказателство за вирусна циркулация в страната.

БАБХ напомня, че Треска от Западен Нил е заболяване, от което боледуват както животни (най вече еднокопитни и птици), така и хора. Птиците са резервоар на вируса в природата. Болестта се предава чрез ухапване от комари като борбата с комарите е основния начин за предпазване от заразата. При по-тежките случаи се наблюдава възпаление на мозъка (енцефалит). Смъртността при хората е ниска и в повечето случаи заболяването протича безсимптомно.


В България вече има доказани случаи на заразени с вируса хора. За две жени от Бургас и Приморско е потвърдена диагнозата западнонилска треска, съобщиха преди дни от Регионалната здравна служба. И двете жени са на 76 г. Те се лекували в инфекциозното, но вече са изписани без да са развили остатъчна неврологична симптоматика,

За още два случая със съмнение за западнонилска треска се очакват пробите от София. Те са за жена и дете с менингит. Други две жени - от Бургас и Созопол, се водят "вероятен случай", тъй като изследванията им не потвърждават категорично за болестта.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker