Демографската пропаст между Западна и Източна Европа расте

Pan.bg 23 юни 2018 | 20:55 views (486) commentaries(0)
img fakti.bg


Мигрантите увеличават населението в западните страни

През последните близо три десетилетия демографската пропаст в Европа се е задълбочила, сочи изследване на Австрийската академия на науките. Страните от Източна Европа са загубили около 1/4 от населението си, докато в Западна Европа демографската картина е като цяло балансирана – но това е заради мигрантския фактор.

„Въпреки че нивото на раждаемостта в Източна Европа не се различава от това в Западна Европа, миграцията разделя континента на две”, подчертава Томас Зоботка, ръководител на изследователския проект. Резултатите показват, че населението в 15-те най-стари държави членки на Европейския съюз се е увеличило с 12% между 1990 и 2017 година и е намаляло средно със 7% в по-бедните 13 нови страни членки.

Миграцията обяснява намаляването на населението в източноевропейските държави – в Латвия спадът е 27%, в Литва – 23%, в Босна и Херцеговина – 22%, в България – 19%, в Румъния – 15% и в Хърватия – 13%. Обратната тенденция се наблюдава в западноевропейските страни, в които мигрантите увеличават населението. В Швейцария то е нараснало с 26%, в Испания – с 20%, в Австрия – 15%, в Белгия – с 14%, в Италия – със 7% .

Две държави от Западна Европа обаче са изключение от правилото - Ирландия и Франция. Там увеличаването на броя на населението не се дължи на мигрантския поток, а на високата раждаемост. В Ирландия населението е нараснало с рекордните 36%, а във Франция – с 18%. В Германия от 1990 г. насам населението се е увеличило само с 4%.

В Русия демографският спад от 10% е ограничен с един процент, благодарение на пристигнали в страната мигранти, предаде Би Ти Ви. Въпреки че населението на ЕС се е увеличило с 8% до повече от 510 млн. души, в активна възраст са само 246 млн., като австрийските учени прогнозират, че тази стойност може да претърпи застой, а дори и спад през близките години.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker