Китай нарече района Синцзян развъдник на тероризма

Pan.bg 18 мар 2019 | 16:06 views (436) commentaries(0)
img
„От 2014 г. до сега в Синцзян-Уйгурски автономен район (СУАР) на Китайската народна република в рамките на борбата срещу тероризма са арестувани 12 995 членове на терористични структури“, се казва в разпространената от местното правителство "Бяла книга".
През този период бяха ликвидирани 1588 терористични банди, открити и конфискувани 2052 взривни устройства, 30 645 души - членове на 4858 незаконни организации и секти бяха преследвани и арестувани за незаконни религиозни дейности, конфискувани са били 345 229 копия от нелегално публикувани религиозни материали, се казва в документа.
В него се посочва, че само на малко хора са били наложени тежки наказания, по-специално лидерите на терористични групи. По отношение на хората, които са попаднали под влияние на екстремистката идеология, се прилагат образователни мерки, те се учат да различават погрешната идеология.
"Бялата книга" отбелязва също, че проблемът с тероризма в Синцзян ескалира след атаките в САЩ на 11 септември 2001 година.В СУАР доста активно действа екстремистка група, наречена "Ислямско движение Източен Туркестан", която е призната за терористична и е забранена от Организацията на обединените нации и значителен брой страни в света, включително Китай и Русия. По-рано беше съобщено, че около 50 000 киргизи са попаднали в „политически лагери за превъзпитание“ в Китай.

М.ГЕНОВ
Източник: China Daily
Снимка: © China Daily
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker