Цветан Цветанов за Борисов: С него вече не сме приятели

Pan.bg 21 сеп 2019 | 11:43 views (574) commentaries(0)
img
.pik.bg


Около Бойко Борисов има хора, които му казват това, което той иска да чуе, но не и реалното състояние на държавата. Времето ще покаже дали са прави тези хора. Винаги съм бил по-различен от тези хора. Това заяви пред БТВ бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов.


Той коментира актуални въпроси от политическия живот и и новия си проект - Евроатлантически център за сигурност.

„Имах време да направя анализ и продължих напред – категоричен бе Цветанов. - При мен подобни периоди ме мотивират. Ставам много по-организиран и гоня резултати. Нормално е да се интересуваш от нещо, част от което си бил от създаването му. По-дистанциран съм като цяло обаче. Нямам отношение към политическия щаб, концепция и организация в ГЕРБ. Мога да кажа, че няколко пъти се чуваме с премиера Борисов след оставката ми от ГЕРБ чисто делово, но чак приятелско отношение – малко лицемерно би било да го определям така. Като се чуваме с него, ме пита дали ще правя политически проект. Обясних му с какво се занимавам в момента. Ние в Евроатлантическия център за сигурност сме дистанцирани от всички партии.

Евроатлантическият център за сигурност е най-доброто, с което може да съм полезен в момента. Направихме страхотен екип, с който се гордея. Всеки, когато участва в обществения политически живот, винаги предлага решения, обвързани с политика. Смятам, че това което правим с екипа ни може да бъде от полза за всяка политическа партия. Не мисля, че самият Борисов се притеснява от евентуален мой бъдещ политически проект. По-скоро хората около него, които го съветват. Около него са хора, които му казват това, което той иска да чуе, но не и реалното състояние на държавата. Времето ще покаже дали са прави тези хора. Винаги съм бил по-различен от тези хора. Винаги съм казвал, че ще му казвам истината, а той да взима решенията. Истинското партньорство и приятелство изисква да си откровен, искрен и прям. Винаги е било така между нас. За много от решенията, които сме взимали, съм успявал да го убеждавам в правотата си и времето е показало, че са били правилни. Няма как да има реваншизъм у мен. В политиката просто трябва да оставиш всичко назад и да вървиш напред и да
преследваш целите си. Нямам реваншизъм и никога не съм имал. Имам истински приятели, на които държа. Имам приятели и екип, с който сега работя. Смятам, че човек трябва да е позитивен и градивен, а това може да стане само ако не се обръщаш назад.

За мен е ключово да вървим към нещо, което ни дава евроатлантическа насоченост. Има една инициатива от 2015 година – „Три морета”. Тя обхваща Балтийско, Адриатическо и Черно море и 12 държави около тези морета с партньорството на САЩ. Това може да ни даде и газификация и развитие на района, а не това което прави сега Китай. Трябва да имаме един жизнен трансатлантически път за да има Европа връзка.

В момента не е коректно да коментирам дали ГЕРБ е по-близо до Москва. Евроатлантическият център смятам че трябва да работи на базата на факти. За мен има достойни народни представители, мислещи по същия начин, които имат ограничения да изразяват свободно мнението си. Това ще е силата на Центъра ни. Да дава възможност за развитие на такива идеи.Не трябва да се тълкува, че трябва да сме срещу Русия. Но трябва да защитаваме европейските ценности. Трябва на първо място да се защитава международното право. И към момента Минското спораумение е неизпълнимо. Това, което трябва България да прави е да казваме, че международното право важи за всяка държава, която иска да участва в процесите на международната сцена.

Чух интерпретации, че създаването на Евроатлантическия център на Цветанов е свързано с пробива на НАП. Чух ,че купувам медии, други неща. Всичко това е несеризоно, част от фалшивите новини”.

Цветан Цветанов взе отношение и около предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, който излежаваше присъда за убийство.

„Решението на съда по принцип не се коментира – каза Цветанов. - Напатил съм се от такива коментари. Като пример – Владимир Пелов предсрочно и за добро поведение 2010 година бе освободен. През 2011 година направи въоръжен грабеж, две убийства и сумарно трябваше да излежи 35 години. Не трябва да сме толкова либерални към хора, извършили толкова тежко престъпление – убийство. Искаха предсрочно освобождаване на част от групата на „Наглите”, но обществения натиск не го позволи. За Полфрлийман има седем страници мотиви, които са срещу предсрочното освобождаване”.

Цветанов коментира и кризата в БНР.

„Преписаха ми и участие около кризата в БНР – заяви Цветанов. - Две от лицата, които преди са били част от ръководствата на БНР и БНТ, сега са част от Центъра ни и се гордея с това. Това са изключителни професионалисти. Но всичко, което се коментира за натиск е несериозно. Разбрах, че е имало четири обаждания да бъде махната Силвия Великова. Да каже шефът на БНР от кой са те и всичко ще се изясни. Не смятам, че ГЕРБ има някакъв пръст в това”.


Бившият втори в ГЕРБ коментира и ситуацията преди местните избори.

„За местните избори мога да коментирам по-пълно чак след тях – заяви Цветатнов. - Чух позитивни послания от Димитър Николов, че администрацията работи отлично. Дистанцирал съм се и не участвам в този процес. Грешно е като концепция да има чистка на кадри за това, че са били близо до мен. Аз съм предлагал съответния кандидат, а Бойко Борисов е казвал „да” или „не”. Така с неговия подпис тези хора са подкрепяни. Административно там, където бяха решени казусите без съображения с реалностите, там очаквам загуби за ГЕРБ. Имах преговори с 15 души, които щяха да бъдат добавена стойност към това, което има ГЕРБ в момента. След случилото се с мен те се отказаха.

Очаквам тежки избори в София. За първи път от 2005 година, когато доминира ГЕРБ, винаги сме участвали самостоятелно и сме печелили на първи тур. Вероятно ще има балотаж и много тежък такъв. Искам да кажа на Фандъкова да е силна. Кампанията стартира с жълтите новини, липсват посоки, политики и програми. Софиянци са доста интелигенти обаче и няма как да се хванат на компроматни войни”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker