Демографският срив у нас става концептуално изкуство

Pan.bg 14 авг 2019 | 12:14 views (183) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор БА

Забравеното културно наследство и усилията на шепа ентусиасти да съживят възрожденския дух на България е във фокуса на изложбата "Археология на забравата", която бе открита на 1 август в Музея за съвременно изкуство "Софийски арсенал". Милена Металкова от катедра „История и теория на архитектурата“ в УАСГ показва работата на студенти от България, Великобритания, Тайван и Естония в серия от летни практики в село Кърпачево, на тема обучение по опазване на културното наследство чрез връзка между архитектура, изкуство и занаяти. Младите хора представят свои интерпретации на темата чрез подбор на експресивни предмети от бита на селото.
Чуждестранните автори, чиито творби ще бъдат изложени във филиала на Националната галерия до 22 септември, са провокирани от обезлюдяването на българските села и статистиката, доказваща застаряващото ни население, в която виждат опасност за културните традиции и идентичност. В техните очи българските села са пълни с изоставени къщи, забравени църкви и предмети от бита, съхранили духа на общностите, на които се крепи родният дух. Британецът Дарън Баркър, например, пренася в изложбеното пространство стая от изоставен дом, заедно с предметите в него, илюстриращи жизнения път на стопанката от село Кърпачево. Тези вещи проследяват пътя на тази жена – от младостта, през майчинството, до смъртта й. В творбата са включени картички от порасналите деца, покани за сватби, некролози и други, разхвърляни в опустелия дом спомени, които разказват неговата история.
Авторите и техните творби са част от проект на организацията "Грейт Ярмут презервейшън тръст" за обучение по опазване на културното наследство, фокусиран в село Кърпачево и удостоен миналата година с престижната Angel Award – награда, учредена от музикалния режисьор сър Ендрю Лойд Уебър в Лондон.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker