7 пъти разлика в доходите на най-бедните и най-богатите у нас

Pan.bg 22 юли 2019 | 12:26 views (523) commentaries(0)
img Тя е най-голяма сред страните в Европа

Източник:"Dnes.bg''; Габриела Джекова


Доходите на най-богатите у нас са били 7 пъти по-високи от тези на най-бедните, сочат данни на Европейската статистика за миналата година. Разликата ни отвежда на първо място сред страните в Европа.

Най-малка в Европа е разликата в Чехия и Словения, където тя е 3,5. Следват ги Финландия, Словакия и Белгия.
"Проблемът на България е, че нито една реформа не е направена като хората. Проблем е това, че имаме ръст на БВП, защото той е основа за създаването на богатството, който не е достатъчен за кохезия, т. е. да се приближаваме. Проблемът е това, че нямаме инвестиции и по иновации сме на последно място, което не предполага създаване на стоки с висока добавена стойност", коментира финансовият експерт Мика Зайкова.

Проблем има обаче и в организацията на цялата икономика на страната, коментира от своя страна Емил Хърсев.
"Според мен все още има какво да мислим за условията, които се предлагат за българската икономика. Дори да речем при набирането на работна сила", смята той.
Финансистът посочи, че у нас съществуват два основни проблема. Единият е все още високото ниво на сивата икономика, а вторият е трансграничният внос на доход.
От думите на Зайкова стана ясно, че от години образованието у нас не предлага това, което се търси на пазара на труда.

"Основният проблем е образованието на човек да върви напред и да увеличава доходите си, защото в България безработицата е ниска, няма какво да се заблуждаваме. Не става въпрос за малцинствени групи, а за 30-годишно съзнателно държане на едни хора в гета, които служат за електорат и не е необходимо да мислят. А тези деца можеха да бъдат изведени оттам, да бъдат обучени. Има хора от същия етнос извън гетото, които са професори", добави тя пред Bulgaria ON AIR.

По публикацията работи: Габриела Джекова
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker