На 13 и 14 юли 2019 г. са финалните изпитания на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

Pan.bg 11 юли 2019 | 12:58 views (343) commentaries(0)
img
news.bg


На 13 и 14 юли 2019 г. са финалните изпитания на пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Успешно приключиха последните модернизации от проекта за повишаване на мощността на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" до 104%, отчетоха от АЕЦ "Козлодуй".

Те са реализирани по време на плановия годишен ремонт през тази година. Целта е да се потвърди готовността на системите и съоръженията за работа в условията на повишена мощност в различни експлоатационни режими.

Програмата за изпитанията е съгласувана с главния конструктор ОКБ Хидропрес и с Агенцията за ядрено регулиране. Товаровият график за дните на провеждането е предоставен на Електроенергийния системен оператор. Изпълнението е предвидено за почивните дни в края на седмицата с оглед намаленото търсене на електроенергия в този период.

По време на изпитанията е планирано мощността на блока последователно да бъде понижена до 60% и до 40%. На 14 юли турбогенераторът ще бъде изключен за няколко часа, след което в рамките на същия ден ще бъде включен и ще започне повишаване на мощността в съответствие с графика.

Аналогична програма за изпитания бе изпълнена на шести блок на АЕЦ "Козлодуй" през 2017 г. В момента блокът работи с пълно натоварване на мощността - 1040 МВт.

Припомняме, след непредвиденото спиране на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" на 3 юли за четири часа, се очаква анализ.

Най-вероятно причината за инцидента е лошо изработена или неправилно поставена част в генератора. Според него загубата за централата от четиричасовото спиране на Шести блок е около 5 милиона лева.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker