Борислав Цеков: БСП се превърна в скандалджийска група, взряна само в пъпа си. Нинова се прави на Цветанов в пола, защото не може да бъде Борисов

Pan.bg 11 юни 2019 | 15:53 views (221) commentaries(1)
img
pik.bg


Поредния си инфарктен пленум проведе БСП през уикенда. И отново от него не произлезе сериозна политическа новина.


Дори политолозите се въздържат от коментар на случилото на пленума по време на продължилите осемчасови дебати. През този уикенд предстои конгрес. Какво ще се случи на него също никой не се наема да прогнозира.

След пленума стана ясно едно - разколът в БСП продължава и сякаш придобива все по-драматични размери.

Атанас Мерджанов, който е едно от лицата на опозицията, обвини от националния телевизионен ефир Корнелия Нинова в авторитарно управление. Анализаторът Боян Чуков пък обяви, че след пленума "май се оформя компромисно решение: Корнелия Нинова да остане председател на гражданската квота на БСП."

Потърсихме за коментар директора на Института за модерна политика д-р Борислав Цеков.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Какво разбрахте след пленума на БСП, г-н Цеков? Бламирана ли е Корнелия Нинова?- До голяма степен. Но самият факт, че диаметрално се разминават интерпретациите на решенията на този пленум, показва, че вътрешното разцепление са задълбочава и БСП продължава да гледа в собствения си пъп, а не да мисли как да решава проблемите на България.

- Разколът на колко нива е? Дали става дума само за крилата Нинова срещу Станишев, или има и друго рацепление - на стари срещу млади, богати срещу не толкова богати, на леви срещу по-малко леви?

- От една страна е Нинова, която олицетворява статуквото и пренебрегването на чуждото мнение. И понеже тя трудно може да стане Бойко Борисов в пола, поне се старае да стане Цветан Цветанов в пола. Проведоха една скандалджийска предизборна кампания. Хората от листата не разбраха, че са кандидати за евродепутати, а си мислеха, че са журналисти, фейсбук коментатори... От другата страна е Станишев, който се опитва да удържа проевропейското в партията, колкото и рискове да крие това. Едно от тях е Истанбулската конвенция например. Но все пак той се опитва да отвори БСП.

- Какво очаквате от конгреса? На него няма да се избира нов лидер, както се е вършело десетилетия наред...

- Нищо. Защото вътрешните интриги са доста сложни. От конгреса няма да произтече сериозна политическа новина. БСП сама се постави в позиция, която доведе до нейното самозатваряне. И в следващите година - година и половина вече няма да има никакво
значение какво се случва на "Позитано" 20.

- БСП е в безпътица и не само заради самозатварянето си. Едните не искат да пускат властта, а другите пък не желаят да я вземат, защото не е никак лесно да се управява партията в момента...

- Възможно е. БСП е влязла в патова ситуация. И се е превърнала в една скандалджийска група.

- Категоричното отрицаване на намалението на партийните субсидии как си го обяснявате? Не е ли самоцелна политика на инат срещу сегашното управление?

- Традиционно поведение. БСП е против всяка реформа на финансиране на партиите. По време на Тройната коалиция те увеличиха субсидиите. Да се стигне до абсурда в най-бедната държава в ЕС те да бъдат по-високи отколкото тези в Германия. Сега са против намаляването им. Всичко това показва липсата на принципна политика.

- Очертахте много черно бъдеще за БСП. Нарекохте я скандалджийска група. Няма ли светъл лъч за нея?Все пак става дума за партия столетница?

- БСП е голяма партия. Това, че с политиката на това ръководство тя влиза от криза в криза, не значи, че след няколко години тя няма да се отвори. За хората не са важни вътрешните боричкания за постове. Важно е дали лявата алтернатива, каквато претендира да бъде БСП, ще има капацитет да защитава хората на труда, работниците, социалнослабите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Граф 11 юни 2019, 19:29
   
  2
   
  0

  Цекуф, голем филосов си бил бе красавецо.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker