Николай Пандърски: Да се преродиш на 60 години

Pan.bg 27 май 2019 | 12:47 views (291) commentaries(0)
img
Източник:"Armymedia.bg'';Автор Лъчезар Лозанов


image
‘Кубар’

Срещнах името му под един от фотосите на обща фотоизложба и бях шокиран. Снимката сякаш беше изскубната от космоса, достоверна до детайл – машина звездолет, забил се в някакво безлюдно мъртво езеро край заводски гиганти. Автор, Николай Пандърски. Роден в Пловдив, в Университетската болница, и като на шега – предначертано завършил университет. Пътя си към художественното творчество започнал още в началното училище. Класният – учител и по рисуване, добре го запалил по молива и четката. Той предложил на родителите му да го запишат от 7 клас в художественото училище на Котел, но те отказали. И пътят му продължил през техническите училища – електротехникум в Карлово.

image
‘Дързала’

По време на практика във фабриките – „Теодоси Марков“ и „Червена звезда“ се сприятелил с художника им. „В ателието при Драго беше мое любимо място. Обожавах миризмата на бои, на кадастрон, хартии и всички онези инструменти, които бяха в ателието. Помагах му и изработвах някои от поръчките…“ споделя Николай. По-късно завършва „Електроенергетика“ във ВМЕИ „В. И. Ленин“.
Казармата го прибира през есента на 1973 г. и в Стара Загора съдбата го среща с Ириен Трендафилов (сега известен карикатурист). Приятели са до края на службата. Ириен прави карикатури, а Николай –дописки и епиграми. И двамата публикуват във вестник „Бойно знаме“. Към края на втората година ЗКПЧ-то на II армия им предлага да бъдат изпратени в Москва за обучение по „Военна журналистика“, но и двамата отказват.

image
Космическите изтребители представляват композиции от изображенията на високоволтови съоръжения: силови трансформа-тори; компенсатори; модули на елегазови разпределители; трансформатори; комутационни устройства и изолаторни вериги, които са в експлоатация към националната електроенергийна система


image
‘Хорс’

С уволнението му започва кариерата на електроинженер – през 1983 г. В Управление пожарна охрана към Софийско градско управление на МВР (УПО СГУ–МВР) завършва офицерски курс и отговаря за СК „Електроснабдяване – столично“. Преподава в Академията на МВР – електротехника и свръзки. Пенсионира се през 2000 г., като главен асистент и със звание подполковник, но и досега работи по специалността си в енергетиката – техники, машини, електрооборудване, електропроводи и т.н.
60-ата годишнина му припомня младежките години – рисуването, творчеството – време било да смени
чипа. Взел си камера в комплект с три обектива – и записал курс по фотография. Давали го, като възрастов пример за младите. Завършва три курса: начална подготовка, съвременна концептуална фотография и майсторски клас при Ивайло Стоянов във „Фотоконцепт“. Но работата с техниката сама му подсказала темите…

image
‘Хурса’

През 2016, 2017 и 2018, календарите на ЕСО ЕАД са оформени със снимки на Пандърски – тематични, пейзажни с електропроводи, подстанции и съоръжения. В новата офис сграда на дружеството – бул. „Цар Борис III” № 201 по фоайета коридорите са изложени 35 пана с негови фотоси. В началото на 2017 г. ЕСО ЕАД отпечата юбилейна книга, чийто фотограф е Николай Пандърски. Има и многобройни участия в изложби.

Душата на машината


image
‘Тангра’

Искам да покажа и другото лице на обкръжаващите ни машини и техника. В обикновен електрически шмиргел виждам робота. В прекъсвачите от ОРУ (открити разпределителни уредби) 110 кV – виждам универсалните бойци. Силовите, токовите и напреженовите трансформатори се сглобяват във въображението ми необичайно. Изолатори, компенсатори, елегазови модули и др. в ОРУ се свързват с други асоциации. Серията The Mars vehicle няма макети. Всичките летателни апарати представляват едно или съчленени две еднакви съоръжения.

image
‘Рея’

У мен израстват в представа за междупланетни кораби. Корабите от фотографиите са реални, действащи съоръжения и оборудване в обекти на ЕСО – ЕАД (Електроенергиен системен оператор). По време на командировки до различни наши обекти (за проекта в електрически подстанции), които са на територията на цялата страна, фотографирам, фантазирам и реализирам моите изтребители.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker