Държавата ще спасява задлъжнялата ТЕЦ "Марица изток" с 600 млн. лв.

Pan.bg 14 мар 2019 | 15:32 views (404) commentaries(3)
img
dnevnik.bg


Българският енергиен холдинг (БЕХ) планира да увеличи капитала на дъщерната си ТЕЦ "Марица изток" 2 с около 600 млн. лева, съобщи изпълнителният му директор Петьо Иванов пред журналисти, цитиран от БТА.

По думите му целта е чрез повишаването на капитала да се "даде допълнителен живот на централата", която е натрупала задължения към БЕХ за 1 млрд. лв. и ако не бъде подкрепена, още догодина може да изпадне в несъстоятелност.

За да стане то факт, е необходимо разрешение от Европейската комисия, която ще прецени дали това е държавна помощ, или не.

Задълженията най-вероятно ще се преоформят, за да започне да тече нов давностен срок. В рамките на процедурата за увеличението на капитала топлоцентралата трябва да може на пазарен принцип да покрива тази допълнителна инвестиция, каза Иванов.

Шефът на енергийния холдинг съобщи, че финансовият резултат на държавната въглищна ТЕЦ е положителен - отчетени са 10 млн. лв. печалба, но това е благодарение на по-високите цени на енергийната борса през този период. По предварителни отчети през 2018 г. топлоцентралата е на загуба с около 330 млн. лева.

В края на годината държавата подкрепи централата с 324 млн. лв. като купи квоти въглеродни емисии, за да може тя да продължи да работи. Държавата, подкрепяна от синдикатите, разглежда централата като стратегическа мощност, осигуряваща енергийната сигурност на страната.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Граф 14 мар 2019, 15:44
   
  7
   
  0

  Но за сметка на това ТЕЦ 2 си има футболен отбор -Берое и т.н.

 2. #2
  социопат 14 мар 2019, 15:53
   
  7
   
  1

  Държат централи в студен резерв,където само се спи нощна смяна,а Марица-та трупа дългове! Да ходиш на работа, за да спиш и да взимаш заплата и после 1200 лева пенсия. Това се нарича българска енергетика.

 3. #3
  Geocom 14 мар 2019, 18:55
   
  6
   
  0

  В края на годината държавата подкрепи централата с 324 млн. лв. като купи квоти въглеродни емисии, за да може тя да продължи да работи.

  Другите две Марици (1 и 3) обаче са на печалба защото са "американски" и им изкупуваме тока на четворна цена а и не плащат за въглеродните си емисии (квотата на държавата ни стигала за тях но не оставало за нашата и трябвало да купуваме допълнително).

  Държава управлявана от продажници.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker