Стефан Софиянски пише нова конституция, иска мажоритарна система и за депутати, и за областни управители

Pan.bg 18 яну 2019 | 08:37 views (373) commentaries(0)
img 24chasa.bgСтефан Софиянски пише нова конституция със свои съмишленици, обяви самият той в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Сегашната е приета през 1991 г. Тогава бяхме още член на Съюза за икономическа взаимопомощ и Варшавския пакт. За времето си тя е добра, казва той.

Но от 2007 г. сме член на ЕС, затова трябва по нов начин да градим нашите обществени отношения, за да сме силни и конкурентоспособни в Европейския съюз.

Всъщност конституцията вече е написана. Софиянски го е направил със свои съмишленици, сред които има бивши министри и хора от научните среди.

Една от промените в нея е мажоритарната система. Според Софиянски така трябва да бъдат избирани не само депутатите, но и областните управители. Министерският съвет също трябва да се избира пряко.

Основният закон на Софиянски предвижда разделяне на страната на 6 области - Мизия, Тракия, Добруджа, Струмска, Златията - Западна България и Странджа Сакар.

По думите му с новата конституция се търси баланс и взаимодействие между властите.

Второто ново нещо в нея е директното избиране на областните управители. Така може да бъде приложено т.нар. спходелено управление - правителството определя политиката, областният управител я прилага, а кметът отговаря за всекидневните нужди.

Влиза изцяло нова глава - публични финанси. В нея се регламентира разпределението на средствата. Около 20% остават при общините.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker