Любовта, музиката и виното се срещнаха в Старосел

Pan.bg 17 сеп 2018 | 12:18 views (263) commentaries(0)
img
Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР БА

image

Във всяка легенда има любов, красива жена, щастие и трагедия. Всяка легенда носи идеята за изкупление в търсене на всемирното благо – щастие и берекет. В Долината на тракийските царе около Старосел всичко това се омесва по магически начин с музиката и виното, дошло от гроздовете, поникнали от филизите на любвеобилните ръце на обезсмъртената красива жена. В Старосел разказват най-красивата легенда – как богът на виното избира местните земи заради красивата съпруга на тракийския цар Рез.
Дионис се опитва да я спечели
но, надвивайки над Рез, губи любовта си, съсечена от съпруга си. Така и останала божествено недокосната, абез име в историята, но пък героиня на легенда.
„Тялото на младата жена се увивало около плачещия Дионис, а ръцете й го прегръщали, докато се превърнали в нежни зелени филизи. Красивата жрица се преродила в стройна лоза – буйна и страстна като нея, с чудни плодове“, разказва легендата, която в съвремието се прожектира в чуден филм в храма на Дионис край Старосел.

image

Краят на легендата е най-красив, а съвременният прочит и думи са подарени на местните от легендарния баскитарист на група „Фактор“ Веселин Тодоров – Кокала.
„…И така… траките почитали Дионис – устройвали празници в негова чест, построили му светилище в земите староселски и богът усетил, че тук си е у дома, където споменът за неговата любима ще е вечно жив. В отплата им показал как да се грижат за лозата, да я режат, да берат плода й. И най-важното – да правят вино!… Поради това в Старосел по божествена воля Любовта, Музиката и Виното никога не свършват!“

image

Така в началото на всеки септември във винения комплекс „Старосел“ избират Царица на виното – тази, която ще е
вестителката на плодородиетои добрия урожай.

image

Празниците са пищни – с много фолклор, пищни носии, танци, радост и винолеене. В центъра на празника и този път бе виното – плод на знание и опит, направено с любов и дръзновение, оставено в дар от траките в деня на гроздобера.
В традиционни носии на 150 години начало дадоха песните и танците на състава за автентичен фолклор „Гергьовска китка” от с. Войнягово.
След това 8 девойки, всяка облечена в съвременен прочит на фолклорни носии от Добруджа, Родопите, Пиринска, Тракийска, Северняшка, Странджанска и Шопска област на фона на ефирен джаз с фолклорни преплитания на етно фюжън формацията „Булгара“ дефилираха, за да може журито начело с легендарната Евгения Калканджиева да избере Царица на виното. С короната се окичи 19-годишната Боряна Ацева, студентка по право в Нов български университет и почитателка на класическия балет.
Накрая новата Царица на виното, закичена с венец, заплетен от първата лозова клонка, зарязана от Трифон Зарезан, оплетена с омайни билки
брани рано в зори по Еньовден, свежи есенни цветя и плодове намачка гроздето в автентична каменна вана.
Био базар, алея на занаятите, конкурс за най-добра обредна питка и представяне на традиционни народни носии от Добруджа, Родопите, Пирински, Тракийски и Шопски регион украсиха празника и разкриха изобилието на района.
Защото в Старосел по божествена воля Любовта, Музиката и Виното никога не свършват!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker