От взрива в Горни Лом загинаха 15 души, а съдът постанови: Няма виновни

Pan.bg 19 юни 2018 | 15:36 views (405) commentaries(1)
img
frognews.bg


Оправдаха и четиримата обвиняеми по делото за взрива във фабрика „Миджур” – Горни Лом.

Съдът се произнесе близо 3 години и половина след трагедията, при която загинаха 15 души.

Обвинения бяха повдигнати срещу собственика на завода Валери Митков, срещу бившата служителка в предприятието Палма Иванова, която е отговаряла за безопасността на труда, срещу бившия началник на отдел „Контрол на общоопасните средства” в МВР Божидар Василев и срещу Ивелина Бахчеванова – бивш директор в икономическото министерство.

Алчност, корупция, чувство за недосегаемост и безогледна експлоатация на гладни хора, това са някои от причините за адския взрив, почернил селото на 1 октомври 2014 г. Те не фигурират в обвинителния акт.

Митков е обвинен от прокуратурата за няколко престъпления. Като проектант на цеха, той е нарушил съответните изисквания, поради което е причинена смъртта на 15 служители във фирмата. Повдигнато му е обвинение и за причинени средни телесни повреди на две служителки, които при взрива са ударени от бетонни парчета. Той е обвинен и за документ с невярно съдържание.

Какво се крие обаче зад сухите изречения в обвинителния акт?

Адският взрив избухва точно в в 16,57 ч. на 1 октомври 2014 г. Той буквално изпарява цех C на завод „Миджур“ заедно с 12 работници, сина на Митков-Емил, директорът на предприятието Валери Цокин и шефът на цех „Утилизация“.

Докато пожарникари и полицаи се опитват да стигнат до мястото на взрива в търсене на оцелели, Митков пристига в завода. Разпитва подчинените си кой е бил на работа във фаталния цех.

Става ясно, че часове преди експлозията заедно със сина му и Цокин там е бил някакъв професор по взривно дело.

После се изяснява, че Митков-младши, директорът и „професорът“ са привили експертименти с тротил от противопехотните мини в специална мелница за обработка на взривното вещество.

Целта е била да се произвеждат пресовки взрив за минната промишленост, с по-малко тротил, но на по-висока цена. Независимо от мерките за безопасност на работниците там.

Валери Митков твърди, че всичко около утилизацията на гръцки противопехотни мини в завода му е било изрядно. Имал разрешетелно и всичко останало. След експлозията обаче се разбира, че няколкото проверки на държавни органи като Инспекцията по труда, областната полицейска дирекция във Видин и ДАНС са открили много нарушения във фабриката, дали са конкретните предписания те да бъдат


остранени, но никой не ги е спазил.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Незнаен 19 юни 2018, 16:39
   
  5
   
  1

  Да беше гръмнала някоя управленска мърша, щеше да има не осъдени, а направо убити след това. Пък то само някакви парцаливи работници, Бог да ги прости, и едно пишлеме, част от семейния гьон-суратлък.
  Безродна просташка квази-аристокрация би съумяла сама да изяде г..за, ако види залепена на него банкнотка. Но понеже изяжда всичко, до което се докопа, такава банкнотка рядко се намира. Затова самоизяждането върви бавно и за съжаление - с много косвени жертви.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker