Как една засечка “обезцени” руската ядрена триада

Pan.bg 19 ное 2019 | 19:53 views (716) commentaries(1)
img /Поглед.инфо/

В контекста на началото на Студената война-2, на фона на оттеглянето на САЩ и Русия от ДРСМО и подобната заплаха за СТАРТ-3, към ядрения арсенал и на двете страни е привлечено внимание. Затова всички проблеми и провали в тази област започват активно да се използват от противоположната страна за пропагандни цели.

В края на октомври в Русия бяха проведени стратегически ядрени командно-щабни учения „Гръм-2019“, в които лично взе участие държавният глава Владимир Путин. "Ведомости" съобщава, че е възникнала извънредна ситуация: подводницата К-44 “Рязан” вместо две МКБР Р-29Р е била в състояние да изстреля само една ракета по целта в полигона. Според изданието, остарялата ракета не е излязла от пусковата шахта и ядрената подводница се е върнала в базата с нея.

Този неприятен инцидент беше много радикално изтълкуван на Запад. Днес Полша се смята за може би най-лоялния съюзник на САЩ в Европа. Варшавският институт (аналитична организация, която дава препоръки на полското правителство) направи много обширен извод:

“В момента не всичко работи правилно в руската ядрена триада и Путин не може да бъде 100% сигурен в това в случай на потенциален конфликт. Може да се очаква, че сега Кремъл ще се стреми да ускори модернизацията на руския ядрен ракетен потенциал”.

По принцип изявлението е доста смело. Работата е, че на ученията подведе много остаряло въоръжение. Атомната подводница “Рязан” е подводница на проект 667БДР “Калмар”, последната в своята серия, все още е в готовност. Всички останали се извеждат от експлоатация или се нареждат на опашката за скрап. Същото може да се каже и за ракетите с морско базиране Р-29Р. Приети през 1977 г., те са в нашия ядрен арсенал повече от 40 години. Техният ресурс вече е почти изчерпан, изпитателните изстрелвания са необходими само за неговото разширяване. Сега остарелите Р-29Р са заменени от МКБР “Синева”.

С други думи, може да се случи „засечка“ и е добре, че тя беше само една. Подобни проблеми със стари оръжия възникват и при потенциалните противници в САЩ и Великобритания. Например, от 1989 г. американските ракети “Тридент-2” регистрират четири случая на неуспешни изстрелвания и един частично успешен. В този случай американците проверяват само излизането на ракетите от мините, като ги взривяват във въздуха. Тоест, точността на ударите на стари ракети фактически
не е изпитана. През 2016 г. британците имаха проблеми с “Тридент-2”. Ракетата, изстреляна от тях, загуби контрол и полетя към съюзниците във Флорида. В същото време режимът на самоликвидация изобщо не сработи, имаше късмет, че самата тя падна в океана.

Има няколко известни катастрофи с американския стратегически бомбардировачи B-52. Последният път напълно изгасна от един от осемте двигателя на “Стареца”. Наземните ракети “Минитман” също пораждат въпроси. Пристигайки на дежурство през седемдесетте години, те са многократно модернизирани с цел разширяване на ресурса. Освен това всеки четвърти изпитателен пуск е неуспешен или частично успешен.

Показателно е, че никой не вика, че американският ядрен арсенал е ръждясал боклук. Всеки има проблеми със старите си оръжия, но по някаква причина единствено в Русия “засечките” позволяват да се направят окончателни заключения. В същото време Западът пренебрегва факта, че всички цели на ученията „Гръм-2019“ бяха успешно уцелени. Стреляха също и ядрени подводници, кораби, самолети и “Искандер”.

Но да се говори за това в западната преса е скучно. Интересна е единствено еднократната „засечка“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 19 ное 2019, 20:21
   
  9
   
  3

  К-44 «Ряза́нь» — атомная ракетная подводная лодка проекта 667БДР «Кальмар», входящая в состав Тихоокеанского флота России.
  Спуск на воду 19 января 1982...

  Баллистическая ракета подводных лодок Р-29Р (РСМ-50)
  Год разработки:1979 г.

  Както подводницата, така и ракетата са вече на години... НО, Русия има и съвсем нови стратегически ракети, за разлика от САЩ и Натото.
  И нови стратегически подводници: Ясен и Борей. С ракети Булава. Имат още и Авангард и Посейдон и Циркон и Кинжал и Сармат...
  Колкото и да дадат фира, все нещо ще стигне до САЩ :)!

  САЩ пък какво имат? Имат само стари. Не се знае пък от тях, колко ли ще излетят, ако се наложи някога :) ?
  Trident II (D5) UGM-133A
  There have been 172 successful test flights of the D5 missile since design completion in 1989, the most recent being from USS Rhode Island in May 2019.[15] There have been fewer than 10 test flights that were failures,[16] (И те са дали при изстрелване 5,8 % грешки/проблеми!)
  Е, обезценило ли е това американската ядрена триада?

  От 1989 г. до днес са 30 години. За оръжие са си стари!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker