Платихме за изтребителите, чакаме и американската страна да изпълни договореностите

Pan.bg 13 авг 2019 | 11:49 views (418) commentaries(4)
img Почти месец предсрочно си изпълнихме задълженията по договорите с правителството на САЩ на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Очакваме и американската страна да удържи на договорката.

Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

От Министерството на отбраната събщиха новината, че е превело цялата сума в размер на 1,2 милиарда щатски долара по международните договори за доставката от правителството на САЩ на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Преводът е нареден в четвъртък, 8 август от Министерството на отбраната до Агенцията за подпомагане в областта на сигурността (Defence Security Cooperation Agency - DSCA) по сметка на Република България. Предвид постигнатите договорености по отношение на цената на Пакета, която възлиза на 2 млрд. 189 млн. лв., изчислена при прогнозен валутен курс 1,75 лв. за долар и отчитайки допълнителните очаквания на Министерството на отбраната, с акуализирания държавен бюджет разходите на отбраната на Министерството на отбраната бяха увличени с 2 млрд. 100 млн. лв. С това дефицитъ по държавния бюджет бе увеличен с 1 млрд. 829 млн. лв. и достигне до 2 млрд. 228 млн. лв.

Така си изпълнихме нашата част от договора и то с почти меесец по рано. По предварителна информация крайният срок беше 3-5 септември, за да не ни изпреварят други държави, с което би се нарушил очакваният график за доставяне на самолетите. С потвърждението от Агенцията за получените по сметката на Република България 1,2 милиарда долара за американската страна договорите също са в сила и започва тяхното практическо изпълнение.

С цел оптимизиране и намаляване на разходите за транспорт на доставяното оборудване, Министерството на отбраната е информирало правителството на Съединените американски щати, че ще поеме тези разходи за своя сметка. Следва да се отбележи, че изграждането на необходимата инфраструктура в авиобазата, където ще оперират самолетите F-16, е изцяло отговорност на българската държава и следва да бъде завършена преди доставката на самолетите и съответното оборудване за тяхната експлоатация и използване.
Американското правителство трябва да изпълни и сроковете за доставка. Условието беше да ратифицираме договорите до 31 юли т. г. и да платим навреме. Сроковете за доставка на самолетите са ориентировъчни, като според договора, първите два – един боен и един учебно-боен, ще бъдат
доставени в средата на 2023 г., следващите четири бойни - до края на 2023 г., а последните два – отново един боен и един учебно-боен, които ще бъдат използвани за обучение на наш летателен и инженерно-технически състав в Съединените щати през това време, - през първото тримесечие на 2024 г.

Още един ангажимент имат за изпълнение САЩ. Министерството на отбраната е информирано на 4 юли т.г., че Държавният департамент на Съединените американски щати е предприел действия за намаляване на общата цена с до 60 млн. долара, посредством искане от Конгреса на САЩ за допълнително финансиране, което ще бъде използвано в интерес на Република България. Засега няма информация искането на Държавния департамент да е разгледано от Конгреса на Съединените щати.***

На 26 юли 2019 г. 44-ото Народно събрание ратифицира договорите (LOAs) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA „Боеприпаси в подкрепа на F-16“ (Мunitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги” (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR „Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване“(Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment). Те бяха подписани от министъра на отбраната Красимир Каракачанов на 11 юли (на основание решение на Министерския съвет от 10 юли 2019 г.).
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  THUNDER 13 авг 2019, 14:47
   
  10
   
  1

  След 6г, я камилата, я камиларя ..
  Като дойде време да ги получим, вече ще се водят стара модификация и цената им ще е значително по-ниска. 2. #2
  Borei 13 авг 2019, 17:30
   
  8
   
  2

  АБОРИГЕНИ!!!

  Начинът, по който тези ненормалници ни продават този боклук, показва тяхното отношение като към аборигени!

  Предварително плащане се прави само с клиент, който не е надежден или има опасност да няма парите, когато дойде време да му се достави готовата стока. В случая военни самолети!

  Е, дори и ние да сме такива аборигени, се пита:

  Защо тогава САЩ са ни взели в тяхното НАТО, ако ни смятат за аборигени?

  Изработването на скъпа техника и съоръжения действително е свързано с предварително финансиране и задържане на средства определено време. НО, ние сме СЪЮЗНИЦИ, нали? И като съюзници сме им дали на тези боклуци сащиянци безплатни военни бази на наша територия!!!

  Е, това ли е благодарността на САЩ, към нас?
  Значи ние на тях даваме безплатни военни бази, а те от нас даже искат ПРЕДПЛАЩАНЕ при закупуване на военна техника и то за такъв дълъг период от време???

  Еми ние наистина сме тогава АБОРИГЕНИ!
  ПО-ТЪПА СДЕЛКА за нас, едва ли има?

  Ако бях в групата на преговорите за закупуване на бойни самолети, щях да ги договоря даже БЕЗПЛАТНО!!!
  Как? Ами, като им кажа, че

  1. Амо не ми дадат военните самолети безплатно, то или напускат нашите военни бази, или ни плащат за тях наем, както е на всякъде по света!
  Щом ни искат пари за тяхните самолети, ЗАЩО НИЕ ПЪК ДА НЕ ИСКАМЕ ПАРИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА НАШАТА ТЕРИТОРИЯ ЗА ТЕХНИ ВОЕННИ БАЗИ????

  2. Ако не се съгласяват, им казвам, че напускаме тогава Натото и ставаме съюзник на Русия. Те ще ни продадът самолети на много по-ниска цена, ПО-ГОДНИ изтребители, отколкото техните боклуци - Ф-16, технология от преди 40 години....

  И след историята с Турция, САЩ ще се стъписат и няма да искат да ни губят и нас, още повече да станем и ние съюзник на Русия!!!
  ЗА ТЯХ Е СИЛНО НЕПРИЕМЛИВО!! И ЩЕ НИ ГИ ПОДАРЯТ!!!!

  ТОВА Е ИСТИНАТА! НИЕ МОЖЕХМЕ ДА НЕ ПЛАТИМ ДАЖЕ И 1 СТОТИНКА, НО "НАШИТЕ" управници са безкрайно тъпи и не разбират днешната гео-политическа ситуация в света и не умеят да я използват!!!

  СЕЛЯНИ, тъпи и прости хора ни управляват!!!! За това Бългерията измира!!!

 3. #3
  САМО НАПРЕД 14 авг 2019, 17:38
   
  4
   
  1

  ЩЕ ИМА ДА ВЗЕМАМЕ И ТО ОТ евреите-$ащ!:))

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ю-е$-ей,ю-е$-ей-МАФИЯТА НА еврей и гей!

  ВЕДНЪЖ ИМ ОБЯВИХМЕ ВОЙНА,
  И ПОСЛЕ СТАЛИН ЯКО НИ Е*Ааааааа!
  НЕ ,ЧЕ ПУТИН ЩЕ ПРОСТИ,
  НА натовците с ЛЕВИТЕ РЕЗБИ!:))

  ЦЪРВУЛИ НЯМА,ГАЙДА ИСКА,
  НА разбойкУ ВЕЧЕ НЕ МУ СТИСКА!
  ЧУМА ПО СВИНЕТЕ,МАГИСТРАЛАТА ГОРИ
  КУРн€ЛИЯ В УХОТО МУ ГРУХТИИИИ!
  ПРИГЛАСЯ И румИнчо на ДесЪ -МЕРЦЕДЕСъ,
  ДРАМАТИЧНО КАТО В ШЕКСПИРОВА ПИЕСА!

  СВЪРШИ СЕ С разбойковият КЪСМЕТ!
  Г€РБ€РИТ€ СА ЗА СМЕТ!

  ДА ПОПАДНЕ НА ПРОКУРОР ПРИЛИЧЕН,
  УДАР ДА ПОЛУЧИ ХИПЕРТОНИЧЕН!
  НАРОДЪТ УМОРИ ТОЗ РЕКЕТЬОР ЗАКЛЕТ,
  разбойкУ, БЪДИ ПРОКЛЕТ, БЪДИ ПРОКЛЕТ!

  ХАЙДЕ ГАНЬО СЪБУДИ СЕ,
  НА АНДРЕШКО ОБАДИ СЕ,
  СОЦИАЛНИ МРЕЖИ,ИНТЕРНЕТ,
  ИДАТ "ИЗБОРИ' ЗА КМЕТ!
  Г€РБ€РИТ€ СА ЗА СМЕТ!

  СВЪРШИ СЕ С разбойковият КЪСМЕТ!
  Г€РБ€РИТ€ СА ЗА СМЕТ!

 4. #4
  САМО НАПРЕД 14 авг 2019, 20:25
   
  4
   
  1

  СЕПТЕМВРИ ЩЕ БЪДЕ МАЙ,
  ЗА разбойкУ ИДВА КРАЙ!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker