Надпреварата с въоръженията започна с опасни извънредни ситуации за Русия

Pan.bg 13 авг 2019 | 11:17 views (256) commentaries(0)
img Източник:''Svodka.start.bg''; https://pogled.info/

На 2 август окончателно приключи дългогодишният ДРСМО. Всъщност Русия беше принудена да влезе в нова надпревара на въоръжението със САЩ. Но както често се случва, първата палачинка не става за нищо. През лятото на 2019 г. вече имаше две сериозни извънредни ситуации с човешки жертви, по всяка вероятност свързани с най-новите „чудо-оръжия“.

На 1 юли в Баренцово море се случи ужасна трагедия. По време на изпитания на борда на мистериозната подводница AC-12 загинаха 14 руски офицери. Всички те бяха специалисти от най-висок клас, сред тях имаше двама със званието „Герой на Русия”. Известният военен експерт Виктор Баранец предположи, че може да се е случило извънредно положение по време на изпитания на перспективните подводни дронове „Посейдон”, които трябваше да се в асиметричен отговор на американската заплаха, за който говорихме по-рано.

На 6 август се случи поредният инцидент с човешки жертви. В района на Архангелск възникна експлозия в морската ракетна зона, която според „Росатом” е отнела живота на петима, има и други пострадали. Според съобщенията в медиите, в Северодвинск и околностите му известно време се е наблюдавало леко увеличение на радиационния фон. Затвориха водите на Двинския залив за цивилните съдове. Какво точно е можело да се случи там?
Представители на военното министерство на Русия съобщиха, че „на площадката за изпитване на руското Министерство на отбраната в Архангелск, при изпитване на система с двигател с течно гориво, е възникнала експлозия и продуктът се е запали. Нямало е емисии на вредни вещества в атмосферата, радиационният фон е нормален”.
Американският военен експерт Джефри Люис предположи, че трагедията е настъпила по време на изпитанията на така наречената „ракета на Путин”. Той оправдава предположението си с присъствието на специалния танкер „Серебрянка” в близост до депото, предназначен за събиране на течни радиоактивни отпадъци. Според него „наличието на кораба може да е свързано с изпитването на крилата ракета с ядрен двигател”.

Това не се вписва в официалната версия на министерството на отбраната. Вътрешните експерти обаче дават други, доста правдоподобни обяснения за причините за експлозията и последващото затваряне на залива. Например, Виктор Литовкин признава, че новият ракетен двигател с течно гориво наистина е бил изпитан, но нещо се е объркало поради „човешкия фактор”. В резултат на това са се случили разрушенията, експлозията и пожара
и няколко тона изключително токсичен хептил може би са попаднали в морската вода.
Предполага се също, че по време на изпитанията на хиперзвуковата ракета "Циркон" може да е възникнала извънредна ситуация. Военният експерт Юрий Кнутов признава, че технологичните затруднения са предизвикани от претупване на разработките.
Ако това е така, тогава възникват естествени неприятни въпроси относно нивото на компетентност на наличния персонал, „суровостта“ на технологиите и целесъобразността на пришпорването на разработчици на оръжие да спазват крайните срокове.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker