Разрешението от Дания за строителството на „Балтик Пайп” ще помогне на „Северен поток-2”

Pan.bg 22 юли 2019 | 05:11 views (1228) commentaries(0)
img
https://pogled.info/svetoven/razreshenieto-ot-daniya-za-stroitelstvoto-na-baltik-paip-shte-pomogne-na-severen-potok-2.106864


Поглед.инфо/ Одобрението на Дания за полагането на норвежкия газопровод „Балтик Пайп” през страната ще ускори решаването на проблема със „Северен поток”, заяви водещият експерт на Института по енергетика и финанси Юрий Риков.

На 18 юли стана известно, че Датската агенция за опазване на околната среда е издала първото разрешително за изграждането на газопровода „Балтик Пайп”, чрез който норвежкият газ ще потече в Полша под Балтийско море. В същото време Дания продължава да отлага издаването на разрешение за прокарването на руския „Северен поток-2“ през нейните води.

"След известно време те трябва да дадат зелена светлина на „Северен поток-2”, защото когато възникне прецедент, можете да отидете в съда с много неприятни последствия”, смята Риков.

В случай, че Датската енергийна агенция издаде разрешението за „Балтик Пайп” за прокарване през териториалните води на страната, това ще даде на „Северен поток-2” значителна причина да се обърне към съда, защото заинтересованите страни вече дълго време очакват решение по руския газопровод – първата заявка бе изпратена още през 2017 година.

„Потокът“, който е планиран да бъде завършен през 2019 г., ще преминава под Балтийско море от Русия до Германия през териториалните води на Федерална република Германия, Финландия, Швеция и Дания. Всички страни, с изключение на последната, вече са дали разрешение за полагане на тръбата.

„Според проекта „Балтик Пайп” ще пресече Северния поток - 2 на дъното на Балтийско море. - тоест, има почти еднакви условия. Тогава има ясна предразположеност и предубеденост на датската страна”, обясни експертът, като предполага, че есента Русия ще получи разрешение.

Превод: В.Сергеев

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: Взгляд.ру
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker