Франсис Фукуяма: Русия, чувства, че е един от най-слабите играчи и опитва да разбие стабилността в света

Pan.bg 21 юли 2019 | 08:16 views (580) commentaries(6)
img
faktor.bg


Решението на Съвета на Европа да върне Русия в ПАСЕ беше голяма грешка

Днес ние се върнахме към многополюсен свят, подобен на този, съществувал през 19 век, казва известният мислител

В интервю за вестник Financial Times президентът на Русия Владимир Путин заяви, че западната либерална идея е "окончателно изживяна и вече е в противоречие с интересите на огромното мнозинство от хората".
Путин се обявява за защитник на "традиционните ценности, които са по-стабилни и по-важни за милиони хора, отколкото либералните".
Експерти и политици отговориха на Путин, че либералните ценности са много по-широко понятие, тъй като се базират на принципите на демокрацията, върховенството на закона и индивидуалните свободи.
Какво мисли Франсис Фукуяма, чиято книга "Краят на историята?" прокламира през 1989 година, че либералното общество вече няма конкуренция?

Интервю на Валерия Егисман, Voice of America

- Прав ли e президентът Путин, когато твърди, че либерализмът е изчерпан? И действително ли либералните ценности противоречат на интересите на мнозинството, както и на "традиционните ценности"?

- Мисля, че президентът Путин фундаментално се е объркал. В либералните общества хората се договарят да оставят настрани дълбоко вкоренените убеждения, особено религиозните, за да могат да живеят заедно.
Либералните общества възникват в Европа, защото след началото на Реформацията протестантите и католиците се унищожават взаимно в продължение на 150 години. Една трета от населението на Германия загива по време на 30-годишната война, защото тогава хората вярвали, че държавата е длъжна да поддържа една религиозна доктрина.
Сега ние живеем в разнообразни общества от глобализирания свят, но хората трябва да помнят, че издигането на стени в дългосрочна перспектива не спомага да държиш на разстояние други хора. Ако няма общество, допускащо търпимост към разнообразието – религиозно, етническо или расово – вие създавате предпоставки за безкраен конфликт. Именно подобни общества се появяват в Западна Европа и Северна Америка.
В Източна Европа ситуацията е друга, защото там комунистическите режими се преструваха, че е възможно съществуването на отворено общество, в което религията няма значение. Но, по същество, това беше просто, подтискане на стремежите на хората.
Когато тези страни след 1989 година се отвориха за демокрацията, в техните общества не възникна признаването на необходимостта от толерантност, необходима за съществуването на либерално общество.
Конфликтът заради наплива на бежанци и мигранти в Източна Европа в по-голяма степен е основан на чувството на
страх, отколкото на реален опит във взаимодействие с други култури.
Даже в страната на Путин, либерализмът има ключово значение - например, никой не натрапва православието като религия, която трябва да приемат всички жители на Русия – много от тях са мюсюлмани или изповядват друга религия. Ако в Русия не се запази подобна религиозна толерантност, в страната ще възникнат много конфликти.

- Наблюдаваме ръст на национализма и популизма както в САЩ, така и в Европа – в каква степен това заплашва либералните демокрации? Доколко нацинализмът и либерализмът си противоречат и непременно ли трябва да правим избор между тях?

- Национализмът често приема опасни форми, защото изключва хора от нацията и често води до конфликти с други нации. Но въпреки това, националната идентичност е важна и необходима за съществуването на демокрацията, защото хората трябва да имат общ набор от ценности, за да възприемат легитимността на съществуващите обществени институции. Но, според мен, е критично важно да се избягва ръст на популярността на екстремни форми на национализма.
Но именно това се случва с доста от популистките лидери. Например, Виктор Орбан заяви, че унгарската национална идентичност се основава на унгарска етническа принадлежност. Това създава проблем, доколкото не всички граждани на Унгария са унгарци, а много унгарци живеят в различни европейски страни.
Така че, мисля, необходима ни е форма на демократична и толерантна национална идентичност, която да се базира на общи демократични ценности, а не такива признаци като раса, религия или етническа принадлежност.

- Защо намалява популярността на либералната идея и може ли тази тенденция да бъде спряна?

- Частично това е обусловено от глобализацията и характера на съпътстващите я икономически промени. В нашия глобализиран свят хората, живеещи в космополитни градове, имат множество различни възможности и много от тях постигат финансово благополучие. Други хора, в други места, не могат да се похвалят с такива постижения. Почти във всяка страна електоратът, гласуващ за популистите, като правило принадлежи на старото поколение, по-ниско образован е, живее извън пределите на столицата и големите градове. И това поражда своеобразен социален конфликт. За хората, които са по-добре образовани и приемат глобализацията е важно да разбират, че не всички получават изгода от новия свят. И, на мен ми се струва, че правителството трябва да имат това предвид.
От друга страна, избирателите, гласуващи за популистите, често се намират в намаляващата част на обществото. В края на краищата, популизмът не може да остане доминираща сила.

- Съгласни ли сте, че обществата, основани на либералните ценности са по-успешни? Например, Китай не се възприема като либерално общество, но е постигнал много в икономиката...

- Либералните ценности са важни за пазарната икономика, защото тя зависи от върховенството на закона. Тя зависи от правила, които не се променят в резултат от политически игри.
Там където популизмът набира сила, когато популистите дойдат на власт, веднага започват да атакуват правовите основи на държавата или да атакуват съдиите, ако законът не им е изгоден. Това, безусловно, се отнася за Доналд Тръмп, Виктор Орбан и много други популистски лидери в Европа.
В крайна сметка, аз мисля, че това е рецепта за корупция – своеобразен кланов капитализъм, в който всички действат в различни условия. В крайна сметка това се отразява негативно на икономическия ръст.
Например, изглежда, че икономически Унгария е напълно успешна. Но 5% от нейния БВП тя получава във вид на субсидии от ЕС, и без тях, мисля, че картината би изглеждала значително по-лошо. И именно това трябва да отчитат избирателите, готвещи се да гласуват за популистки лидери.
През следващата година в САЩ ще се проведат президентски избори, а господин Тръмп ще опита да бъде избран за втори път. Хората трябва внимателно да подходят към тези избори. Те трябва да разберат, че ако хората, които подкрепят либералните ценности не се организират, не се мобилизират и не гласуват, популистите ще победят.

- Съветът на Европа, който базира своята дейност на либералните ценности неотдавна възстанови правомощията на Русия в ПАСЕ. Какво мислите Вие, особено в светлината на действията на Русия да подкопае западните демократични институции?

- Русия опитва да използва всяка възможност и всичко възможно, за да разширява влиянието си. Тя използва много умело социалните мрежи и Интернет, за да отслаби доверието на западните общества към самите тях. Русия опитва да създава съюзи и с новите популисти.
Мисля, че решението на Съвета на Европа да върне Русия в ПАСЕ беше голяма грешка, защото Русия не споделя либералните ценности, които са необходими за работата на тази организация.

- В интервюто за Financial Times Владимир Путин твърди, че след края на Студената война от международните отношения са "изчезнали правилата". Съгласен ли сте с него?

- Съществуват множество правила в тази сфера, както и в икономиката. Но няма консенсус по въпросите на сигурността, защото между САЩ, Европа, Русия и Китай съществуват фундаментални различия. В този смисъл ние се върнахме към многополюсен свят, подобен на този, съществувал през 19 век и, ако страните спазват определени норми на поведение, този свят би могъл да бъде стабилен. Но аз мисля, че Русия се опитва да разбие тази стабилност, защото чувства, че е един от най-слабите играчи и иска да използва всички достъпни и средства за разширяване на влиянието си.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  Рупа ли рупа 21 юли 2019, 08:52
   
  27
   
  2

  Франсис Фукуяма е тотално провален "мислител" - обявеният с фанфари от него край на историята въобще не се състоя. Поредният провален социален инженер с поредните му срутили се конструкции на Вавилонска кула. Сега плещенето му ми изглежда като гьонсуратщината на Елена Поптодорова - то насрано до ушите от простотиите си....,ама рупа ли рупа.

 2. #2
  Borei 21 юли 2019, 11:23
   
  18
   
  2

  "...Либералните ценности са важни за пазарната икономика, защото тя зависи от върховенството на закона. Тя зависи от правила, които не се променят в резултат от политически игри...."

  Дрън, дрън... Защо тогава един черен и смърдял циганин има къде къде повече права в Западна Европа от една бяла и хубава рускиня или пък украинка например?
  На последните им трябват визи, дори само да искат да дойдат за 10-ина дена на екскурзия в педерастките им "европейски" страни, докато циганите са им докарали каруци с деца да ги хранят, лекуват, учат, подслоняват и това, че самите цигани са мързеливи и никога няма да могат сами да си отгледат многолюдните семейства???
  Политиката им удушава икономиката, удушава им цивилизацията... Руснаците и украинците са много повече "европейци" от традиционният смисъл на това, отколкото циганите от Индия, арабите от Сирия, афганистанците от Афганистан и подобните нови "европейци"... НО, политиката на хазарите е да удушат Европа, като я смесят с всякакви народи, нямащи нищо общо по между си!!!

  А този "умник" тръгнал да ме учи, че така нямало да има конфликти в такова "общество"? Е, колко европееца бяха заклани, наръгани с ножове или изнасилени от нашествениците тука? И скоро, съвсем скоро белите европейци ще разберат играта и ще започне гражданска война против тази система на разните Меркели, Фон дер Лайнени и подобните тъпанари...
  Путин е прав! Тази "либерална демокрация" вече не струва и пет пари! Педерастка толерантност... И какво общо имаш ти с някой циганин от Пакистан, който са ти пуснали в страната? И трябва да му финансираш "интегрирането"? То няма пенсии за нашите, а ние ще даваме милиарди за някакви си цигани???? И детските градини са пълни вече с техните черни деца, които утре ще са мнозинство и ще забранят нашата религия, нашите езици, ще въведат Шариата в Европа???

  ТО Е МНОГО ПО-ДОБРЕ ЗА НАС БЕЛИТЕ, ДА ИМАМЕ РУСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ В ЕВРОПА, ОТКОЛКОТО ЦИГАНО-ЧАЛМАРСКАТА!!! Заврете си тази "либерална думокрация" в задниците!!!

 3. #3
  ИСТИНА 21 юли 2019, 11:37
   
  16
   
  1

  Животът на хората се променя само и единствено чрез война, революция и военен преврат. Демокрацията е творение измислено от богатите с цел създаване на утопични мечти у бедните. А днес бедните вече са роби, живеещи под наркозата на неолибералната джендърска демокрация. Господстващата понастоящем неолиберална демокрация е най-голямата илюзия в историята на човечеството. Неолибералната олигархия плаща щедро на „професорки“ и „социолози“ да забравят миналото си и да лаят срещу собствения си народ, обвинявайки го в неблагодарност за това, че живее в илюзията наречена „демокрация“. Принуждават го да се чувства виновен за това, че 99% бедняци се надигат срещу 1% богаташи-мафиоти. Бълват тлъсти обиди затова, че бедняците защитават поне хляба на децата си. След това доволно се оттеглят с пълни джобове в луксозните си домове на райските затворени комплекси, обградени с високи огради за да се предпазят от „народната любов“. Те отдавна са изпреварили Гьобелс, защото за разлика от него го правят не за кауза, а само и единствено за пари. За парите, които техните господари-поръчители са заграбили от бедняците. Рупорите на мафиотите-олигарси са по-коварни и по-долни от самите си господари.

 4. #4
  смешник 21 юли 2019, 14:13
   
  2
   
  1

  Ако някой не е разбрал, те това се нарича хибридна война.

 5. #5
  Стойо 21 юли 2019, 14:29
   
  11
   
  1

  Това да обявиш "Краят на историята" означава да си толкова плосък в мисленето си, че дори да си нямаш идея от диалектика във философията и общественото развитие. Нищо не е вечно, нищо не е постоянно. "Всичко тече, всичко се променя".
  Цялата му "философия" е едно повърхностно еклектичо съчетаване на различни и дори противоположни неща. Но явно някой добре му плаща за това. За трохите от трапезата на световната олигархия ще продаде и задника си.
  За първи път срещам някой "учен", който да се обяви против многополюсния свят. Явно светът трябва да е винаги в краката на САЩ.

 6. #6
  Това е сатанинското творение 21 юли 2019, 22:06
   
  6
   
  1

  Че то точно протестантската Реформация е основата на либерализма и неслучайно либерастията се пръква в Англия,Холандия,Германия и Франция.! Първият либерастки напън с богомилите и катарите е неуспешен,но струва стотици хиляди жертви.Ако изброим избитите в немската,английската,френската и другите Реформации,както и избитите при всичките последвали Революции имащи в основата си либерализма, става пределно ясно,че точно това е сатанинското творение унищожаващо християнския свят. При това днешните либерасти са в съюз с исляма и всички девиантни същества - педерасти,лезбийки,джендъри,педофили,кръвосмесители.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker