Методи Андреев: Задкулисието ще извие ръцете на шефа на военното разузнаване

Pan.bg 10 юли 2019 | 20:52 views (486) commentaries(0)
img
frognews.bgМетоди Андреев
Задкулисието ще опита да извие ръцете на шефа на военното разузнаване. Това каза пред Фрог нюз бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев за акцията срещу служба „Военна информация“. Ето какво още разказа той:

Г-н Андреев, какво стои зад акцията срещу двама генерали от служба „Военна информация“?

Промъкнаха се мнения и аз съм съгласен с тях, че атаката срещу служба „Военна информация“ , е пореден епизод от овладяване на такава важна институция от библиотекаро-сарайската групировка. Или поредният опит да се направи това. Това става по изпитан метод-или слагаме „наш човек“ за началник, или за зам.-началник. Той, разбира се, трябва да е верен на същата тази групировка. Това става пред благовидния поглед на „Вожда“.Но от прокуратурата вчера изтъкнаха сериозна причина за проверката.

Причината за разследването е измислена. Това е казуистичен спор. Формално би трябвало допускът до класифицирана информация да се подписва от шефа на службата. Но реално погледнато и шефът на дирекция „Сигурност“ е със същия допуск. Търси се под вола теле.


Как според вас ще приключи това разследване?
Има няколко варианта-ще извият ръцете на сегашния шеф и ще се опитат да го подчинят. Ако той откаже да сътрудничи на задкулисната групировка, просто ще бъде сменен. По подобен начин беше овладяна Държавната агенция за технически операции /ДАТО/. Бойко Борисов не искаше навремето да уволни главния секретар на МВР и председателя на ДАНС, макар, че те бяха хора на същата тази групировка. Но тогава жертвоготовната стъпка на почтения министър Веселин Вучков провали този план.


Не ви ли се струва, че атаката срещу „Военна информация“ изненада всички?
Не, защото първият сигнал, че следващата институция, която трябва да бъде овладяна е военното разузнаване, дойде, още когато беше отстранен Йордан Бакалов. Той беше посочен да оглави тази служба от премиера Борисов по време на втория му мандат. И когато тръгнаха да променят закона, така че Бакалов да не може да оглавява разузнавателната служба, въпреки личното обещание на Борисов, че няма да бъде сменен, той си замълча. Нищо не каза. Това означава, че Бакалов също се оказа неудобен за тази библиотекарско-сарайска групировка. Сегашните началници явно са хора на честта, след като всичко това се разиграва и срещу тях. За сметка на това пък шефът на ДАТО се оказа несменяем, защото явно е
верен на новите „ценности“ на задкулисието.

Казват, ч МВР е овладяна, ДАНС също. Докъде могат да стигнат нещата?
Противопоказно е между специалните служби да се разменят кадрите. В нашата държава, обаче не е проблем от ДАНС да отидат в КПКОНПИ, от ДАНС да отидат в разузнаването, от ДАНС да пратят някого в ДАТО и т. н.

Бившият шеф на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова каза, че не е нормално ДАНС да влиза в служба „Военна информация“. Това така ли е?
ДАНС може да проверява своите си служители, както и министерствата. Но не може да влиза в ДАР и военна информация. ДАНС не може да ги контролира. Те боравят с друг вид разузнавателна информация. Трябва да има хигиена на независимост. Това, което се е случило, е абсолютно недопустимо.

Много често сме чували за библиотекаро-сарайската групировка, но това звучи на хората много неопределено. Кажете ни нещо по-конкретно за автора на атаката към разузнаването ни.
Чужда воля стои зад тези действия. Защото най-мощната разузнавателна служба у нас е военното разузнаване. Посегнаха по смешен начин на неговото ръководство и то в момент, в който страната ни е обект на сериозна хибридна атака. Особено след като се разбра, че сме на крачка от закупуването на самолетите Ф-16.


Да разбираме ли, че с тази атака се преследва изцяло външно-политически интерес?
Точно така. Центърът на този интерес се намира на Североизток на около 2000 км оттук. Мога даже да ви кажа, е той се намира на ул. „Лубянка“/ бел. ред. Там се намира щаб-квартирата на КГБ/. Истината е, че много сериозно държавата ни се превзема от руските разузнавателни служби.Интервю на Катя Илиева
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker