Проф. Овчаров: Дракула е говорел на чист български език

Pan.bg 19 юни 2019 | 19:20 views (607) commentaries(1)
img fakti.bg


Археологът коментира и българо-македонските отношения

"Граф Дракула говори на чист български, което значи, че е българин, защото има над 200 грамоти." Това каза арехеологът проф. Николай Овчаров пред Нова ТВ.

„Граф Дракула, или той не е граф, той е велик воевода на Влахия. Нека си го наречем с титлата и се нарича Йоан III Влад. Това е неговото име, с което той се подписва. Всичко останало вече са по-късни интерпретации. Граф Дракула говори на чист български, което значи, че е българин, защото има над 200 грамоти. Румънската историография, за да излезе от тази неудобна ситуация казва: "Те пишат на църковно славянски език"", обясни проф. Овчаров.

Археологът коментира и отношенията на страната ни със Северна Македония и споровете, които възникнаха, покрай личността на Гоце Делчев.

„В случая, специално за Северна Македония, нещата са малко по-особени, защото говорим за един и същи народ. Винаги ще го казвам това нещо. Тук не става дума само за кражба на история, която се прави от десетилетия. Става дума, че това е съкровената част на българската история. Това, което се случва с Гоце Делчев, с нашите възрожденци в последно време – това просто е възмутително”, коментира Николай Овчаров.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  THUNDER 19 юни 2019, 21:57
   
  7
   
  0

  След като цялата му документация и кореспонденция е на Български, логично и да го е говорил.

  Те румънците много добре го знаят това, защото десетки документи и писма на " Дракула" се пазят в музея на Букурещ.

  Както казах, на нашият приятел Качамака, пардон Мамалигата, няма какво да се цупи тук, а по -добре да преосмисли общата ни история.

  И това, че говори български е едно предимство за него, тъй като може да чете старата история на Румъния в оригинал, все пак до 17в някъде официалният им език там е българският.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker