Изтребители не се купуват на Черен петък

Pan.bg 23 май 2019 | 10:12 views (576) commentaries(4)
img Източник:''Svodka.start.bg''; https://trud.bg, Емил Спахийски

Не е важно какви оръжия си купил, а каква е икономиката ти. Това е опростена, но изключителна важна формулировка как трябва една държава да подхожда към отбраната си.
Не са важни дори бройките на бойните единици, ако държавата е паднала на колене.
Бърз пример. При втората инвазия на САЩ в Ирак армията на Саддам Хюсеин притежаваше над 2 хиляди танка, над 300 бойни самолета, близо 4 хиляди бронирани машини и огромна армия. Оставете наборната, но дори малцина федаини в такива държави са достатъчни да блокират каквато и да е инвазия, а при Саддам освен 30 хиляди всеотдайни федаини, кръжеше и армия от близо един милион опитни войници.
Хванах се на бас (в Дарик радио), че до месец и половина, след началото на войната, морските пехотинци на САЩ ще са в Багдад. Малко се уплаших от баса си, но пред емоциите винаги съм предпочитал логиката.
Американците влязоха малко по-бързо в столицата. Нямаха милост и смазаха всичко, защото това беше тотална война. Тотална война означава, че няма правила – всяко нещо, което се движи, е заплаха и убиваш.
България е част от тази война, без нито един участник в инвазията, но с достатъчно жертви през епохата на демократичен Ирак.
Хванах се на бас също, че ако САЩ не съхранят структурата на армията и не спечелят на своя страна опозиционните генерали, ще затънат. Затънаха, но и забогатяха.
Не съм врачка, не съм експерт дори, а разсъждавам само и единствено от една правилна, според мен гледна точка.
Войната е въпрос на пари. Отбраната – също. Има и висша политика, която в Ирак не видяхме, но бизнесът не се интересува от статистиката на „съпътстващите щети“, а от бонусите в края на годината. Затова и войните се водят от най-големите държави в света, начело с най-голямата демокрация – САЩ. Ние сме „надеждни партньори“, от „доброволци“. Хубав пиар да пратят наши момчета да ги стрелят за нещо, дето не ни е ясно.
Отбраната в националния и аспект е въпрос на добър мениджмънт и не бива да се осланя на емоции и пиянски заклинания – „тия са ми приятели“, „тия ги мразя“. И след това да си купиш от приятелите нещо, което не ти трябва, или не можеш да поддържаш, но плащаш прескъпо. Големите
приятели винаги ще те грабят и това се случва.
На военния парад по повод Деня на армията – 6 май – имаше ретро парад с машини на българската армия от Втората световна война. Много хора възкликнаха, че и самолетите ни са от ретро парада. Не са. МиГ-29 продължават да са изключителни самолети, но те бяха част от една огромна авиация от времената на Студената война, когато българските ВВС притежаваха флотилия по-силна от тази на Ирак от онази война. Без останалата част от армията – те са просто играчки за парад.
Но дори тогава ни даваха „изгодно“ МиГ-29, само да сме част от „приятелския съюз“, дето ако не сме в него, ще живеем зле. И ги плащахме щедро и пре-щедро. И сега искат от нас същото.
Днес имаме три изтребителя, които да летят над площад „Батенберг“ по време на паради. Летят с ограничения си ресурс и в същото време са чудесен повод за политически дрязги и икономически интереси.
Днес в България има прекалено много политици и общественици с „атлантическа съвест“, които са готови да слугуват в небългарска полза, без господарят да им е подал ръка. Отвратително!
Превъоръжаването на ВВС е безкрайно наложително, както и останалите родове войски. Това е аксиома. Няма дори да спорим по темата. Оттук нататък трябва да сложим двете условности в уравнението – икономика и политика. Без първото второто е безсмислено.
Каквито и самолети да купим в момента, по заданието на парламента, те няма да повишат по никакъв начин отбранителните способности на България. По никакъв начин. 12 самолета, че дори 24 няма да спасят България от инвазия от който и да е наш съсед, а да не говорим за Русия (Дяволът, по презумция). Просто минават годините и сменяш ладите с форд, после фордовете с тойоти – както стане. Но парите ни стигат за толкова – 12 самолета. Заданието е за осем.
Задачите ни като съюзници също са ясни – „еър полисинг“. Това е патрулиране по зоната за отговорност. Важно е самолетите да не са руски, да не са извън системата на Европа и Атлантика. Нарочно го казвам така, защото това е нашия свят и конкретно Швеция и техните „Грипен“ са от тази система. Китай – не е. Русия – не е. Корея – не е. Нито Южна Африка.
Народното събрание взе решение и даде много точни граници за провеждане на конкурс за придобиване на нов многофункционален самолет за българските ВВС. След това се намеси асансьорната политика и от многофунционален, се превърна в „нов“. И от това, което можем да си позволим, благодарение на личните усилия на г-н Цветан Цветанов и въпреки експертизата, въпреки волята на МО и на министър Каракачанов, започнаха преговори с втория в класирането. Чист асансьорен лобизъм.
Купуването на военна техника не ти осигурява безкрайната любов на покровителя. А обратното твърдят професионалните америколизци, които казваха, че ако не купим Ф-16, сме за Путин. Тъпаци! Ако им предложим да платят цялата сделка за Ф-16 лично, ще станат путинисти. Точно така както най-отявлените от тях лакомо преминаха под мекото крилце на Ердоган (разбирай ДОСТ).
Ако някой не е разбрал нещо, президентът Доналд Тръмп иска „Америка отново велика“. Не съм чел нещо за България в неговите обещания. Америка отново велика е свързано единствено и само с икономиката, защото, както казва американската поговорка, „Флагът следва търговията“.
На нас ни благодариха няколко пъти, че заради обещанието да купим Ф-16, ще се отворят 4 хиляди работни места в САЩ. Егати великата икономика сме, че да инвестираме в чужда работна ръка.
Няма да престана да критикувам Каракачанов, че държи начело на българската армия пенсионери, но в случая това, което отстоява, е оптимистично. Плахо го казвам, но се надявам да го отстои докрай, защото това е патриотичното.

Според мен той самият от самото начало знаеше, че сделката за Ф-16 е чист рекет.

Ние всички знаехме, че това е така. И той го знаеше и точно преди Нова година заяви, че експертизата не е готова и след това Цветанов и цяла Америка разтръби „Честит ни Ф-16“. Ние, мили българи, нямаме тези пари! Нямаме ги! Не става въпрос дали трябва да имаме добра армия – имаме нужда. Не става въпрос дали трябва да се превъоръжим – трябва.
Нека обаче, когато говорим за сделки за нови самолети, да припомним детайлите (грубо, търсете детайлите в дългите страници на НС и МО):
Ф-16 (Четвърто поколение) – Осем изтребителя (способности въздух, земя – без море, което е важно за България), цена – над 2,5 милиарда лева авансово (с около 700 милиона над разрешеното от парламента) – сега и веднага. Това е без ДДС и без скъпотиите по поддръжка. Без диверсификация на въоръженията. Доставка – до 2024 г.

„Грипен“ (Четвърто поколение) – Десет (вместо осем), цена с цялостно въоръжение, доставка до година и половина, след подписване на договора, с обучени пилоти и готови да изпълняват еърполисиг. Изграждане на База за поддръжка на „Грипен“ за Източна Европа (500 работни места), инвестиция около 2 милиарда лева. Гарантиран безлихвен кредит от шведски банки, лизинг за 20 години.

Да не говорим за техническите параметри. Ф-16 – купуваш ракети само от САЩ. „Грипен“ – от САЩ, всяка европейска държава (НАТО), Израел.
Цена на летателен час? Ако си закупим Ф-16, за да поддържаме стандартите на НАТО, ще ни струва 90 млн. на година. Грубо.
Когато политиците избират сделка, трябва да смятат крайна цена на продукта. Колко е инвестицията, поддръжката, колко ще летят пилотите, колко ще е всичко, всичко. Тогава разделяш крайните разходи на годините и виждаш от два идентични самолета кой можеш да си позволиш. Повтарям „ПОЗВОЛИШ“.

Каква отбрана ти е нужна, ако ще крадеш за чужда държава от другите сектори на стопанството?


Затова се радвам, че Каракачанов не избяга от себе си и отвори раната. Надявам се да я излекува докрай.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  THUNDER 23 май 2019, 12:27
   
  8
   
  1

  ...благодарение на личните усилия на г-н Цветан Цветанов и въпреки експертизата, въпреки волята на МО и на министър Каракачанов,...

  * Те тия лични усилия на Цветанов се изразяваха да нагъва палачинки с кленов сироп на " американска закуска " , и докато го тупат по рамото да казва :

  " ф16 на всяка цена, независимо от цената " и " нас не ни интересува какъв е самолета, не ни интересуват параметрите, важното е да е американски " " няма конкурс, това е политическо решение " Край на цитатите !


  .....На нас ни благодариха няколко пъти, че заради обещанието да купим Ф-16, ще се отворят 4 хиляди работни места в САЩ. Егати великата икономика сме, че да инвестираме в чужда работна ръка.
  Няма да престана да критикувам Каракачанов, че държи начело на българската армия пенсионери, но в случая това, което отстоява, е оптимистично. Плахо го казвам, но се надявам да го отстои докрай, защото това е патриотичното.....


  ** Апартамент гейд, не Путин, а Американците го изкараха или по точно Д. Сорос чрез млиберално-марксиската му медия DW. Тъй че има с какво да притиснат и Борисов, Краси най-много да смъкне малко цената или да договори някое перо от сделката, я симулатор, я хангар за техническа поддръжка да е целево дарение от Сащ. Нищо повече.

  От търване от Ф16 нтяма, не си правете илюзии, но може да отрежат дребните риби от комисионните. Плевналиев няма да води синоптичката на Сейшелите, Моше съжалявам и за твоите шекели, ще пиеш една студена вода.

  ...Според мен той самият от самото начало знаеше, че сделката за Ф-16 е чист рекет.

  Ние всички знаехме, че това е така. И той го знаеше и точно преди Нова година заяви, че експертизата не е готова и след това Цветанов и цяла Америка разтръби „Честит ни Ф-16“. ..


  *** На Борисов един пилот му казал, че : Ф16 е най-добрият самолет нас вета.
  Така и не се разбра , кой е тоя пилот. Но се сещам, че Паси караше Ф16 по пистите на Графа.
 2. #2
  Спахийски 23 май 2019, 22:33
   
  0
   
  3

  Защо заблуждаваш бе Емилчо? Ти още в 20 век ли живееш? Какви инвазии сънуваш, когато от 15 г. сме в НАТО. Какъв рекет е сделката за Ф-16 бл. 70. Защо заблуждаваш, че Грипен се предлага с пълния пакет въоръжение. Грипен не ни трябва само за еърполисинг, заданието е да имаме многофункционален изтребител. Това значи многоцелеви оръжеен пакет. Знаеш ли колко струва същия?. За да осигурим на Грипен такъв пакет въоръжение, знаеш ли колко още трябва да платим над 1,8 млрд. лева? И от колко държави ще го търсим? Самолет на лизинг, сигурен ли си, че можеш да го използваш неограничено с бойни операции, без значение срещу коя страна? Може да задавам още въпроси, но ще спра дотук. Аман от съветници, като теб.

 3. #3
  Geocom 24 май 2019, 11:39
   
  1
   
  0

  Отговор на коментар: #2

  Спахийски, види ме се че ти заблуждаваш - защо ли?

  Защо заблуждаваш, че Грипен се предлага с пълния пакет въоръжение.

  Дай документи с какво се предлага единия и с какво другия - другото е соросоидна пропаганда.

  Казваш:
  Какви инвазии сънуваш, когато от 15 г. сме в НАТО.
  Значи че щом няма инвазия ни трябва самолет само за ер полисинг - обаче след това си противоречиш:
  Грипен не ни трябва само за еърполисинг, заданието е да имаме многофункционален изтребител.

  Това значи многоцелеви оръжеен пакет.

  А за Ф-16 дали е осигурен такъв - пак ти казвам дай документи какво е осигурено за единия и какво за другия останалото е соросоидна пропаганда.

  И от колко държави ще го търсим?

  Значи според соросоидчетата да има диверсификация на газ е много добре но да имаш диверсификация на оръжия е много лошо.

  сигурен ли си, че можеш да го използваш неограничено с бойни операции, без значение срещу коя страна?

  А за Ф-16 сигурен ли си че можеш да го ползваш неограничено без разрешение от големия брат и Какви инвазии сънуваш, когато от 15 г. сме в НАТО.

  Хайде стига с пропагандата - хората искат факти а управляващите скриха фактите.

 4. #4
  Кирович 24 май 2019, 22:54
   
  0
   
  1

  Грипен е неясна оферта. Въобще не се знае колко ще струва.
  Оказа се, че за Грипен трябват отделни преговори със САЩ, защото Грипен е реекспорт на американски технологии.
  Отделно трябват преговори с трети страни за въоръжението.
  Нито една страна освен Тайланд и ЮАР не са купували Грипен и то са купили базови модификации за близък въздушен бой и нищо друго, даже без система за избягване на сблъсък.
  Ф-16 се предлага комплект с всички способности, които България иска.
  Статията твърди, че в НАТО България има задължение единствено за Еър полисинг.
  Това твърдение е военна пропаганда и дезинформация на общественото мнение във вреда на отбраната на страната и в полза на чужди държави.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker