Защо новите руски изтребители Су-57 се оказват по-евтини от Су-35

Pan.bg 23 май 2019 | 09:16 views (3259) commentaries(0)
img Източник:''Svodka.start.bg''; https://bg.rbth.com/

Съобщението, че руските ВКС ще получат на въоръжение 76 изтребителя Су-57, привлече вниманието на чуждестранните военни експерти. Те бяха удивени от ниската стойност на самолетите от пето поколение – около 170 млрд. рубли или 2,6 млрд. долара при текущия курс.
Съвременният Су-57 се оказва далеч по-евтин не само от американските самолети от пето поколение F-22 и F-35, но и от руския изтребител Су-35 от поколение 4++. В качество на пример се привеждат данните за стойността на Су-35, доставян в Китай през 2015 година. Един от тях се оценява, по данни от медиите, на 83,3 млн. долара.
"Първото обяснение за по-ниската цена на Су-57 се свежда до това, че тя, по всяка вероятност, се касае само до стойността на производството на самолетите – без разходите по необходимите изследвания, които вече са "пришити" в програмата за разработката и не се увеличават, ако бъдат поръчани повече изтребители", отбелязва издание Military Watch. Освен това договорът за доставките на Су-35 в Китай предвижда доставката на наземно оборудване, запасни двигатели и боеприпаси.
Вторият фактор, допринасящ за понижаването на цената на Су-57, се свежда до това, че самолетите са предназначени за ВКС на Русия, а за износ самолетите се доставят при по-високи цени.
А и друго обстоятелство, подпомагащо икономическата ефективност на руския военен сектор, се свежда до това, че разходите по производството се измерват в щатски долари. При нисък курс на рублата по отношение на долара могат да се закупят далеч повече товари и услуги, отколкото в Европа или в Съединените щати. Даденото обстоятелство води до значително понижаване на производствените разходи.
"Един от ключовите фактори, позволяващи на руската техника успешно да се конкурира със западната от гледна точка на ценообразуването", съобщава изданието, цитирано от "Российская газета".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker