Проф. Антоанета Христова: Румен Радев и малка група хора търсят конфликт и противопоставяне

Pan.bg 23 апр 2019 | 00:44 views (528) commentaries(4)
img
pik.bg


Президентът Румен Радев отново демонстрира страха си от участие на живо в телевизионно предаване. В петък по БНТ в "Панорама", беше излъчено негово интервю на запис. Самото участие на Радев беше очаквано с огромен интерес, след като първо ПИК извади наяве имотните далавери на президента. В типичен стил, той не отговори ясно и категорично на поставените въпроси. Вместо това насочи разговора в друга посока.


Всичко в държаните и поведението на Румен Радев говори за целенасочен и търсен конфликт с правителството, както и дестабилизация в страната. Целта е повече от ясна - свалянето на законно избраното правителство и смяната му със служебно. Има ли реална опасност от това, както и нагласени ли са телевизионните изяви на Румен Радев, агенция ПИК потърси за коментар проф. Антоанета Христова. С нея разговаря Ивайло Атанасов:

- Г-жо Христова, след гостуването на президента Румен Радев по БНТ в предаването "Панорама" в петък, остана впечатлението за някаква нагласеност. Обикновено той говори винаги на запис...

- Трудно мога да коментирам до каква степен нещата са нагласени или не са нагласени. Очевидно е, че има в последно време сериозни притеснения по отношение на много острия конфликт между президент и правителство, който все повече и повече рефлектира върху начина, по който се отразяват неговите позиции от страна на медиите, предизвиквайки съобразяване и притеснения. Той е много силен. Това е конфликт, който вече буди сериозни страхове в българската общественост.

- Означава ли това, че по този начин се всажда едно напрежение в обществото?

- Такъв заявен конфликт между президент и правителство, между две големи институции, води след себе си последствия, които могат да избият в различен вид отклонения по отношение на демократичните норми в едно общество. На базата на такова противопоставяне, всякакви коментари и страхове от евентуални недемократични методи за саморазправа с врагове, при евентуално предсрочно или друга форма на взимане на власт от враждуващия, имат почва. Те започват да бъдат много актуални в обществото.Много хора споделят усещането си за такова напрежение, което предизвиква страх у тях. Така че нормално е и журналисти, и медии, да започнат да чувстват страх и да се съобразяват.

- Самият Радев днес е направил следното изказване, цитирам точно думите му: "Заплахата за демокрацията у нас не идва от Българската армия, а
от политици и институции, заради които морал и закон все повече се раздалечават"...

- Това са думи. Зад тези думи трябва да има доказателства. В момента в обществените настроения няма усещане, няма нагласа за революция. В обществото няма такива настроения. И когато дадена политическа фигура и малка група хора твърдят, че има настроения за революция, това означава, че те търсят червената линия на противопоставяне и то я търсят на всяка цена. Това плаши. И аз твърдя, че в момента в обществото има страх.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  социопат 23 апр 2019, 07:03
   
  6
   
  0

  "Всичко в държаните и поведението" В ДЪРЖАНИЕТО,а не в държаните. "по този начин се всажда" СЕ НАСАЖДА,а не се всажда. "Това плаши. И аз твърдя, че в момента в обществото има страх." КОГО ПЛАШИ,ГОСПОЖО? ВАС И ТАКИВА МРЪНКАЛНИЦИ КАТО ВАС ЛИ? И ЗАЩО? ДА НЕ ИЗГУБИТЕ ПОСТОВЕ И ПАРИ ЛИ?

 2. #2
  НАЦИОНАЛИСТ-АНТИКОМУНИСТ! 23 апр 2019, 08:52
   
  1
   
  2

  СПЕШНО:

  БЪЛГАРСКА АНТИ-КОМУНИСТИЧЕСКА РЕВОЛЮЦИЯ!

  ДЕКОМУНИЗАЦИЯ, ЛУСТРАЦИЯ,НАРОДЕН СЪД!  ДОЛУ ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ Г€РБ$П!

  БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ!

  НЕ НА КОРУПЦИЯТА И ЦИГАНИЗАЦИЯТА!

  ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА
  (БЕЗ румИн и Десъ,БЕЗ РАЗБОЙКу и Цв.Цв.)

  ВЪН американската войска от БЪЛГАРИЯ!

  РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ нато!

 3. #3
  вълкан горанов 23 апр 2019, 10:16
   
  5
   
  0

  "Професорката" е новото острие на "десните". Като се износят Коритаров, Тодоров, Яне Янев и т. н., ги заменят с ново лице, този път облечено в научност. "Професор","д-р",толкова се принизиха след клонирането на всякакви институти в Калитково, Малки могили и Долно Нанагорнище. Отделите на БАН (повечето) не правят наука, защото няма потребители. Няма индустрия, няма държава. Та и тази "професор" - ка, плещи по всички медии, но само срещу неудобни на цв. цв. и б.б.. Няма "Президента Румен Радев", а само Румен Радев. Внушенията са ясни. Той е никой. Христоваааа с тази порочна уста си стигнала до тук. Все така, и ще стигнеш по-далеч.

 4. #4
  вълк в гората 23 апр 2019, 10:57
   
  7
   
  0

  Охооо, тя работата била много по- дълбока. "Съветничката на министъра в МВР Калина Крумова създала НПО заедно с директорката на Института за изследване на населението и човека в БАН проф. Антоанета Христова.
  А двете са изпълнителки заедно с още две дами на европроект за близо 454 хил. лв. за създаване на методика за психотестове за шофьори по договор, сключен между Министерството на транспорта и института на БАН. Шеф на проекта е Христова, а Крумова е докторант, както пише в сайта на НПО-то, в академичния институт, който Христова оглавява. НПО-то се нарича Институт за политика.
  Справка в системата "Апис" показва, че то е регистрирано на 4 юли 2017 г. и в него Христова е председател на Управителния съвет, а Крумова - негов член и изпълнителен директор. Така Антоанета Христова, директор на института в БАН от октомври 2010 г., в нарушение на законите и на Устава на БАН си има частно НПО, което образова лидери, като им организира по 5 седмици лекции с различни лектори - учени и политици.
  И двете с докторантката Крумова си работят в това НПО, ползвайки същевременно всички ресурси на бюджетния институт на БАН, откъдето учени преподават в НПО-то наред с политици. Щото през института двете дами имат право на евросредства, а извън него Христова няма това право, както казват законите и Уставът на БАН. Нещо повече - от сайта на "Института за политика" научаваме, че това НПО си партнира с института на БАН, оглавен от Христова, и с БАН като цяло. С две думи - партньорство със самия себе си.
  Странно е, че в регистрите на "Апис" фигурира още едно еднолично дружество с ограничена отговорност, лична собственост на Антоанета Христова, което също се казва "Институт за политика" и се занимава с преподаване на курсове, организиране на семинари и конференции, издателска дейност и пр. Все неща, които се припокриват със заниманията на директорката на публичната й длъжност.
  Системата "Апис" обаче казва още по-лоши неща. Христова, бидейки директор на бюджетен институт, си има и... собствена фирма, на която е едноличен собственик - "Таргет - АМГ" ЕООД. Фирмата е създадена по Търговския закон през февруари 2007 г. и до момента е действаща. Занимава се със стопанска дейност - пазарни услуги. Още една еднолична търговска фирма - "Марант - Антоанета Христова" директорката на академичния институт е закрила в началото на 2012 г.
  Дейностите на активната дама обаче и тук не свършват. През юли 2010 г. е регистрирано още едно НПО - Сдружение "Демократи", в което Христова е член на Управителния съвет. Тя е също в Управителния съвет и на друго НПО - Сдружение "Център за политически и обществени нагласи", регистрирано през ноември 2002 г. Тук вече нещата придобиват съвсем уродлива посока, понеже институтът в БАН, който Христова оглавява, се занимава тъкмо с това - изследване на обществените нагласи по различни теми. Тук вече конфликтът на интереси лъсва в целия му блясък. И само Господ знае кои дейности, средства, хора и резултати на института в кое НПО се преливат и използват.

  Проблемът в цялата работа е, че никой в академията не се наема да прекрати закононарушенията и безобразието, което като лъжица катран в меда вгорчава авторитета на всички прекрасни учени и институти на БАН. Не е публично-частно партньорство, когато директор на институт си партнира сам със своите лични НПО-та и фирми. Не е партньорство публични ресурси и научни резултати да се преливат в частни институции на шефовете.  Драстично закононарушение е. Но не гъкват нито ръководството на БАН, нито Управителният съвет, нито Общото събрание, което е висшият орган за ръководство и управление на академията. Нещо повече - на тържеството преди дни - на 9 юни, за завършване на випуска в частното НПО "Институт за политика" на директорката на академичния Институт за изследване на населението и човека Антоанета Христова на първа линия с широки усмивки са се снимали... председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, министрите Красимир Вълчев и Лиляна Павлова. На 28 май пък лектор пред курсистите е бил председателят на... антикорупционния орган КОМПИ Пламен Георгиев.


  Има закони в България, както ги има във всички държави. Разликата е, че у нас едни са за кон, други - за кокошка.
  Източник: „Дума“

  съветничката на министъра в МВР Калина Крумова създала НПО заедно с директорката на Института за изследване на населението и човека в БАН проф. Антоанета Христова.  А двете са изпълнителки заедно с още две дами на европроект за близо 454 хил. лв. за създаване на методика за психотестове за шофьори по договор, сключен между Министерството на транспорта и института на БАН. Шеф на проекта е Христова, а Крумова е докторант, както пише в сайта на НПО-то, в академичния институт, който Христова оглавява. НПО-то се нарича Институт за политика.  Справка в системата "Апис" показва, че то е регистрирано на 4 юли 2017 г. и в него Христова е председател на Управителния съвет, а Крумова - негов член и изпълнителен директор. Така Антоанета Христова, директор на института в БАН от октомври 2010 г., в нарушение на законите и на Устава на БАН си има частно НПО, което образова лидери, като им организира по 5 седмици лекции с различни лектори - учени и политици.  И двете с докторантката Крумова си работят в това НПО, ползвайки същевременно всички ресурси на бюджетния институт на БАН, откъдето учени преподават в НПО-то наред с политици. Щото през института двете дами имат право на евросредства, а извън него Христова няма това право, както казват законите и Уставът на БАН. Нещо повече - от сайта на "Института за политика" научаваме, че това НПО си партнира с института на БАН, оглавен от Христова, и с БАН като цяло. С две думи - партньорство със самия себе си.


  Странно е, че в регистрите на "Апис" фигурира още едно еднолично дружество с ограничена отговорност, лична собственост на Антоанета Христова, което също се казва "Институт за политика" и се занимава с преподаване на курсове, организиране на семинари и конференции, издателска дейност и пр. Все неща, които се припокриват със заниманията на директорката на публичната й длъжност.


  Системата "Апис" обаче казва още по-лоши неща. Христова, бидейки директор на бюджетен институт, си има и... собствена фирма, на която е едноличен собственик - "Таргет - АМГ" ЕООД. Фирмата е създадена по Търговския закон през февруари 2007 г. и до момента е действаща. Занимава се със стопанска дейност - пазарни услуги. Още една еднолична търговска фирма - "Марант - Антоанета Христова" директорката на академичния институт е закрила в началото на 2012 г.
  Дейностите на активната дама обаче и тук не свършват. През юли 2010 г. е регистрирано още едно НПО - Сдружение "Демократи", в което Христова е член на Управителния съвет. Тя е също в Управителния съвет и на друго НПО - Сдружение "Център за политически и обществени нагласи", регистрирано през ноември 2002 г. Тук вече нещата придобиват съвсем уродлива посока, понеже институтът в БАН, който Христова оглавява, се занимава тъкмо с това - изследване на обществените нагласи по различни теми. Тук вече конфликтът на интереси лъсва в целия му блясък. И само Господ знае кои дейности, средства, хора и резултати на института в кое НПО се преливат и използват.
  На тържеството на 9 юни за завършване на випуска в частното НПО "Институт за политика" на директорката на академичния Институт за изследване на населението и човека Антоанета Христова на първа линия с широки усмивки са се снимали... председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, министрите Красимир Вълчев и Лиляна Павлова. На 28 май пък лектор пред курсистите е бил председателят на... антикорупционния орган КОМПИ Пламен Георгиев".


  Източник: „Дума“

  съветничката на министъра в МВР Калина Крумова създала НПО заедно с директорката на Института за изследване на населението и човека в БАН проф. Антоанета Христова.  А двете са изпълнителки заедно с още две дами на европроект за близо 454 хил. лв. за създаване на методика за психотестове за шофьори по договор, сключен между Министерството на транспорта и института на БАН. Шеф на проекта е Христова, а Крумова е докторант, както пише в сайта на НПО-то, в академичния институт, който Христова оглавява. НПО-то се нарича Институт за политика.  Справка в системата "Апис" показва, че то е регистрирано на 4 юли 2017 г. и в него Христова е председател на Управителния съвет, а Крумова - негов член и изпълнителен директор. Така Антоанета Христова, директор на института в БАН от октомври 2010 г., в нарушение на законите и на Устава на БАН си има частно НПО, което образова лидери, като им организира по 5 седмици лекции с различни лектори - учени и политици.  И двете с докторантката Крумова си работят в това НПО, ползвайки същевременно всички ресурси на бюджетния институт на БАН, откъдето учени преподават в НПО-то наред с политици. Щото през института двете дами имат право на евросредства, а извън него Христова няма това право, както казват законите и Уставът на БАН. Нещо повече - от сайта на "Института за политика" научаваме, че това НПО си партнира с института на БАН, оглавен от Христова, и с БАН като цяло. С две думи - партньорство със самия себе си.


  Странно е, че в регистрите на "Апис" фигурира още едно еднолично дружество с ограничена отговорност, лична собственост на Антоанета Христова, което също се казва "Институт за политика" и се занимава с преподаване на курсове, организиране на семинари и конференции, издателска дейност и пр. Все неща, които се припокриват със заниманията на директорката на публичната й длъжност.


  Системата "Апис" обаче казва още по-лоши неща. Христова, бидейки директор на бюджетен институт, си има и... собствена фирма, на която е едноличен собственик - "Таргет - АМГ" ЕООД. Фирмата е създадена по Търговския закон през февруари 2007 г. и до момента е действаща. Занимава се със стопанска дейност - пазарни услуги. Още една еднолична търговска фирма - "Марант - Антоанета Христова" директорката на академичния институт е закрила в началото на 2012 г.


  Дейностите на активната дама обаче и тук не свършват. През юли 2010 г. е регистрирано още едно НПО - Сдружение "Демократи", в което Христова е член на Управителния съвет. Тя е също в Управителния съвет и на друго НПО - Сдружение "Център за политически и обществени нагласи", регистрирано през ноември 2002 г. Тук вече нещата придобиват съвсем уродлива посока, понеже институтът в БАН, който Христова оглавява, се занимава тъкмо с това - изследване на обществените нагласи по различни теми. Тук вече конфликтът на интереси лъсва в целия му блясък. И само Господ знае кои дейности, средства, хора и резултати на института в кое НПО се преливат и използват.

  ***

  Неотдавна имаше друг скандал в БАН - Националният институт по метеорология и хидрология с директор проф. Христомир Брънзов взе да протестира, че когато Общото събрание разпределяло бюджета на академията за годината, не му е дало повече пари, които му трябват. Наложи се БАН да излезе с официално съобщение, че има общи правила за финансиране на институтите по определена формула и че няма как НИМХ да получи повече от другите в разрез с правилата. В този момент се заговори за стария скандал, който нашумя през 2016 г., когато работещи в НИМХ обявиха, че Брънзов иска да "замрази" станцията на Мусала заради лични интереси на своите фирми, произвеждащи автоматични метеостанции, на които клиент е институтът и които след това фирмата поддържа.  Тогава Брънзов нарече това "тежка спекулация", а пред "Труд" заяви, че е много горд с консорциума "Метеорологични системи и екипировка", чиито станции работели над 20 години и че "съвместните ни дейности с института са да печелим проекти". И каза, че не е държавен служител, затова имал право да си има фирми! Още един, който си сътрудничи със себе си! Не се намери никой в БАН да му прочете законите и Устава на академията. Законите ряпа да ядат.  Бегла справка в "Апис": "Аналог - Христомир Брънзов", 2010 г. - едноличен търговец, дейност: проектиране, изработване, маркетинг и сервиз на оборудване и апаратура. Консорциум "Метеорологични системи и екипировка" ООД, управител Христомир Брънзов, лично дялово участие чрез споменатата фирма "Аналог" 34,64%, сред дейностите се появяват и "анализи, експертизи, софтуер, ОВОС, консултации.  Изпълнява поръчки за поне 800 хил. лв. на АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток", НЕК-АЕЦ "Белене". Колко договора са изместени от института, чийто директор е Брънзов, към частната фирма? В сайта на консорциума сред основните клиенти на първо място стои НИМХ. Десет публикации на директора на института се мъдрят на сайта на фирмата като неин научен резултат. А общо научните й публикации били над 100. На фирмата или на института?  Друга фирма - "МСЕ-Сервиз" ЕООД, управител и едноличен собственик Христомир Брънзов, дейност - пак оборудване и апаратура, маркетинг, консултации, експертизи, търговия. Човекът е закрил през 2006 г. още една работила дотогава негова фирма - "Фотон-Христомир Брънзов" ЕТ. Но пък си остава член на Управителния съвет на НПО "Българска асоциация за вятърна енергия"... Цели на асоциацията са: осъществяване на проекти, ноу-хау в областта на неизчерпаеми енергийни източници, популяризиране, разпространение на ноу-хау в областта на вятърна енергия, съдействие за чуждестранни инвестиции и др. Учени от института казват, че преди в него са имали доста договори за прогнози за ветроенергетиката. Преди...

  ***

  Проблемът в цялата работа е, че никой в академията не се наема да прекрати закононарушенията и безобразието, което като лъжица катран в меда вгорчава авторитета на всички прекрасни учени и институти на БАН. Не е публично-частно партньорство, когато директор на институт си партнира сам със своите лични НПО-та и фирми. Не е партньорство публични ресурси и научни резултати да се преливат в частни институции на шефовете.  Драстично закононарушение е. Но не гъкват нито ръководството на БАН, нито Управителният съвет, нито Общото събрание, което е висшият орган за ръководство и управление на академията. Нещо повече - на тържеството преди дни - на 9 юни, за завършване на випуска в частното НПО "Институт за политика" на директорката на академичния Институт за изследване на населението и човека Антоанета Христова на първа линия с широки усмивки са се снимали... председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, министрите Красимир Вълчев и Лиляна Павлова. На 28 май пък лектор пред курсистите е бил председателят на... антикорупционния орган КОМПИ Пламен Георгиев.


  Има закони в България, както ги има във всички държави. Разликата е, че у нас едни са за кон, други - за кокошка.
  Източник: „Дума“

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker