За специализанта – повече работа, по-близо до целта

Pan.bg 15 апр 2019 | 11:31 views (295) commentaries(0)
img
Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Росица Цонева
Снимка:Д-р Костадинов

Проф. Никола Владов от ВМА, когото все повече хора, далеч от лекарските среди, разпознават като първото ни име в чернодробната трансплантация, е от медиците с професионален принцип, че екипът и на една клиника е като жив организъм. Трябва му „презареждане” на силите. И ако се говори за школа на ВМА в чернодробната и панкреатичната хирургия и в чернодробната трансплантация, част от успешното развитие на екипа на клиниката на проф. Владов неизбежно налага „отглеждане” на нови попълнения от специалисти.

Д-р Радослав Костадинов е от новото поколение в екипа на проф. Никола Владов. От началото на 2017-а е формално част от него, но още след първи курс в тази клиника е и първият му стаж. И така през цялото си следване доброволства в нея. Затова и неофициално е свързан с клиниката от 7–8 г.
При двама родители лекари в пловдивското му семейство (баща – коремен хирург), плановете му са просто да стане хирург, но дебрите на хирургията са още непознати за него. И когато „попада” в чернодробната и панкреатичната хирургия и екипа по чернодробна трансплантация на ВМА, както казва, било е като любов от пръв поглед и „неизбежно” да остане тук. И макар без опит, в началото на професионалния си път оценява потенциала и хоризонта на работа. „Това е върхът – като специалисти, като екип, обем и сложност на операциите, като материална база и шанс да се учиш от най-добрите”, казва вече днес 27-годишният лекар. И добавя, че в тази клиника има висок академизъм. Следят се новостите, участва се с доклади в конгреси. Неписаното правило е да се предава занаята от по-старшите на по-младшите.
Има грешно мнение, че хирургията не се променя, напротив, казва д-р Костадинов, развива се бързо, особено в жлъчно-чернодробната и панкреатичната хирургия. И „четене му е майката”, защото лечението на тези заболявания е мултидисциплинарно. То се извършва от хора с различни специалности, но хирурзите трябва да дават мнение как да протече лечението на пациента.
Всъщност за д-р Костадинов наистина най-високо стои силният екип, първи фактор по важност в сложните ситуации в клиниката. Не се работи „на парче”, на принципа твои–мои пациентски стаи. Важен е следоперативният период в лечението на болния, защото работата не е само в операционната.
В обсега на
интересите на д-р Костадинов са новостите в чернодробната и панкреатичната хирургия, възможностите на лапароскопската интервенция. От м.г. клиниката е референтен център за обучение по лапароскопска чернодробна хирургия за Източна Европа.
Новото попълнение в екипа се застъпва с „напусналите гнездото” доц. Иван Василевски и доц. Ивелин Такоров, които вече оглавиха клиники. От тях тримата млади специализанти научават много, както и от д-р Сергеев и проф. Венцислав Мутафчийски. Според д-р Костадинов такива клиники имат и този дълг – „да отглеждат” висококомпетентни специалисти, които да създават от своя страна школи в други клиники. След напускането на първите работата за младите хирурзи буквално се е увеличила. За тях като специализанти това е добре дошло. А и хирургията се учи с работа, с практика. Когато са „на първа линия”, засега те усещат винаги зад рамото си погледа на опитните си колеги. Въпреки клишето, че хирургията е йерархична специалност и професионалното доверие, се отвоюва бавно.
Дядото на младия лекар е служил като полковник във ВВС. Споменава го, когато се заговаряме за най-естествената перспектива да е военен лекар в първата ни Военна болница…

image

Рутината на лекаря спасява живот

Д-р Цветан Тричков също е дишал въздуха на лекарския дом, също с двама родители – лекари. Когато са всекидневие дежурствата и се обсъждат диагнози вкъщи. От август на 2014-а 34-годишният хирург е част от екипа, след като спечелва конкурс за специализация във ВМА. Преди това учи първо в Германия, после – в България и няколко месеца работи в пазарджишката болница. Впечатлява го специализацията на клиниката в чернодробно-панкреатичната хирургия. И алгоритъмът на работа, който е железен – „по конец” от приемането на пациента до следоперативното лечение. Като голям плюс приема, че от лекаря до санитаря за всеки задълженията са предварително добре планирани, стандарт, по който се работи в световната практика. Този ред е заложен и изграден от проф. Владов от началото на съществуването на клиниката като начин на работа.
За 5 г. д-р Тричков трупа опит особено в лапароскопска хирургия, особено в тази на черния дроб, която набира скорост в световен мащаб. През 2017-а клиниката участва в първия конгрес по лапароскопска хирургия в Париж и представя случаи, демонстрация на световно ниво. Сравними сме с най-добрите практики в света. С годините младият хирург трупа опит в операционната, с дежурствата „на етажа” и грижата за болните.
Във всекидневието с иначе рутинна работа все пак се вдъхновява от усещането за развитие, каквото дава ВМА като водеща болница. Предизвикателство е да се работи толкова голяма по обем и такъв тип хирургия. Стандартна и банална „малка” операция се работи навсякъде. Предизвикателството е да се работят все по-голям обем операции, все по-трудни, сложни и високотехнологични за работа случаи за целия екип. И в световен мащаб тежките случаи се поемат от големи специализирани медицински центрове, казва д-р Тричков, и дава примери от Германия.
Точно тежките случаи сплотяват в общото усилие екипа, а в съвременната хирургия най-важното, което и по света се търси, е мултидисциплинарният екип.
За 5 г. един лекар успява да изгради и спазва определени принципи, казва младият хирург. И уточнява, че „в началото всичко е мъгла”, но с рутината започваш да си проправяш път през нея… Вече само погледът върху лицето на пациента ти дава информация накъде върви възстановяването му и дали да очаква усложнение. Наясно е какво да очаква и дори само да знае интервенцията при операцията. Това дава рутината, която напразно натоварват често с негативен смисъл. А когато и секундите са важни, точно рутината на лекаря спасява живот. И вече се правят над 300 жлъчни операции годишно лапароскопски.
Но като правило са много тежките случаи в клиниката, понякога са като в спешно отделение. И всеки е наясно какво да прави. За две минути се сваля пациент от интензивния сектор на клиниката до операционната…
С годините си спомняш тежките случаи, но повечето са с успешен край, казва д-р Тричков. И след тежък ден пак усещаш удовлетворението. Умората се разсейва и със спорт, и в театър или на концерт. Когато на д-р Тричков му остане време за това. Преди всичко друго е надпреварата с това време в полза на клиниката, на пациентите, на това днес „да скочиш по-високо”. А сравнението е и със самия теб, и в „равнис” с най-добрите в света. Каквито са американците, французите, южнокорейците, от чиято работоспособност се възхищава младият хирург д-р Цветан Тричков от екипа на проф. Никола Владов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker