Майор Светослав Годинов, командир на 31-ви механизиран батальон: Провеждаме подготовка за мисията в Афганистан

Pan.bg 15 апр 2019 | 11:24 views (462) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Цончо Драгански

Командирът на 31-ви механизиран батальон от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада майор Светослав Годинов е роден през 1977 г. в Стара Загора. Завършил е Висшето военно общовойсково училище „Васил Левски” през 2001 г. със специалност – „Мотопехотни войски”, и ВА „Георги С. Раковски” през 2015 г. Бил е командир на взвод, заместник-командир на рота, командир на рота, старши помощник-началник на отделение в щаба на 2-ра бригада, началник-щаб на батальон и от 1 ноември 2018 г. е командир на 31-ви механизиран батальон в Хасково. Участвал е на мисии в Босна и Херцеговина през 2006 г., както и в Афганистан – Кабул, през 2011 г. и Кандахар през 2013 г.

– Господин подполковник, как приехте назначаването Ви за командир на 31-ви батальон?

– Бях изненадан от назначаването ми на тази длъжност. Благодаря на командването на 2-ра механизирана бригада, че ми гласуваха доверие. За мен беше чест да приема това предизвикателство.

– Какви принципи сте спазвали в досегашната Ви военна кариера?

– Винаги съм се стремял да бъда дисциплиниран, да давам личен пример. Годините на обучение във военното училище ме изградиха като човек и като военнослужещ. По време на офицерската кариера основни направления за работа с подчинените ми са били дисциплината, уважението един към друг, да се спазват етичните норми на поведение и не на последно място по значение – патриотизмът. По отношение на бойната подготовка винаги съм се стремял да обучавам подчинените си военнослужещи в основните дейности, да им се повишат знанията, уменията в тези задачи, които ще ни бъдат необходими при изпълнение на мисиите на въоръжените сили.


– В какво състояние беше батальонът при назначаването Ви за негов командир?

– През годините, по време на учения, занятия, сборове
с голяма част от командния състав на 31-ви батальон се познавахме. Имали сме допир при съвместната работа. В батальона подготовката е на едно добро ниво. Личният състав е мотивиран за изпълнение на задачите си. И единственото, което мога да направя, е да надграждам постигнатото от командването на батальона до моето назначаване, най-вече от бившия командир подполковник Николай Александров. Заместник-командирът на батальона майор Атанас Бакалов също е на тази длъжност от 1 ноември 2018 г. С него имаме съвместна служба от 38-и механизиран
батальон. Началникът на щаба е майор Георги Георгиев. Благодарение на него плавно започна дейността ми в батальона, защото той служеше тук, познаваше обстановката и ми беше по-лесно да навляза в работата ми като командир на батальон. Заместник-командир по логистиката е майор Веселин Иванов, който също служеше тук преди назначаването ми.

image

– Кои задачи изпълни формированието от началото на учебната година?
– Преминахме индивидуалната подготовка. Проведохме сборове за повишаване на квалификацията на военнослужещите – за предни артилерийски наблюдатели, за химици, сапьори, картечари, гранатометчици… Етапът приключи в края на февруари. В момента сме в етап на подготовка на отделението. Зенитно-ракетният артилерийски взвод участва до края на март на полевото обучение на полигон „Корен” заедно с формирования на Сухопътните войски. Едновременно с подготовката на батальона проведохме и непосредствена подготовка на 38-и контингент за участие в операция „Решителна подкрепа” в Кандахар (Афганистан). От 10 до 12 април са изпитите за приключване на подготовката. А сертификацията е от 23 до 25 април. Национален командир на контингента е полковник Иван Иванов – държавен експерт в отдел „Логистика” на Министерството на отбраната. Командир на ротата е капитан Светлин Симеонов от нашия батальон – заместник-началник щаб по огневата поддръжка. Националният елемент е от военнослужещи от формирования на структурата на въоръжените сили. А съставът на охранителната ротата е основно от 31-ви батальон. Подготовката се води в учебните кабинети, в района на батальона и на учебен център „Добрич”. Има изграден макет на КПП с елементите, които реално са в Кандахар.

– Окомплектовано ли е формированието с военнослужещи и какво правите в тази насока?

– Има вакантни места. Обявен е конкурс и ще приемаме с министерска заповед петима военнослужещи. Но сме провеждали клетва и за един военнослужещ.

image

– Кои са по-важните събития за батальона до края на годината?
– Провеждаме тактически занятия с бойни стрелби с механизираните отделения и взводове. Те завършват подготовката си с тактическо учение на механизирана рота, усилена с противотанков взвод. Ротното учение ще се проведе на полигон „Корен”. За артилерийските формирования и противотанковия взвод предстоят бойни стрелби и лагерно обучение. Зенитно-ракетният артилерийски взвод ще участва на учението на „Шабла”. През ноември ни предстои компютърно подпомагано КЩУ на „Чаралица”.

– Какво трябва да се направи, за да бъде военната професия по-привлекателна за младите хора?

– На Българската армия са необходими войници. Трябва да се намери правилният начин как да привлечем днешната младеж в редовете на Българската армия. Тече кампанията „Бъди войник”. Докато не се изпробва една система или една рекламна кампания, няма как да разберем дали е правилна, или не. Стана известно, че за обявените 185 места за Сухопътните войски има около 480 кандидати, което показва, че кампанията е успешна. Но все пак крайните резултати ще се видят след нейното приключване, когато разберем колко военнослужещи са приети в редовете на Сухопътните войски. А военната професия си е привлекателна. Тя не само дава финансова стабилност на военнослужещия, но един младеж или едно момиче израстват, добиват качества на дисциплинираност, колегиалност, уважение един към друг, взаимопомощ.
Какво още да се направи – може би трябва да се наблегне на социалните придобивки, които един военнослужещ ще има по време на службата си в редовете на Българската армия. Може би за това трябва да се помисли, да се дадат предложения, да се обсъдят и да се работи в тази насока.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker