Цялото ни внимание е към Китай, а не към Русия: заместник ръководителят на Пентагона разказа на поляците за приоритетите на САЩ

Pan.bg 14 мар 2019 | 00:59 views (551) commentaries(0)
img
http://pogled.info/svetoven/tsyaloto-ni-vnimanie-e-kam-kitai-a-ne-kam-rusiya-zamestnik-rakovoditelyat-na-pentagona-razkaza-na-polyatsite-za-prioritetite-na-sasht.102312


/Поглед.инфо/ Днес реално предизвикателство към Съединените американски щати отправя Китай, а не Русия, въпреки значителния военен арсенал на последната, сигурен е бившият заместник-ръководител на Пентагона Дерек Шоле. В интервю за изданието Rzeczpospolita обаче политикът обеща, че САЩ няма да оставят Полша без своето военно присъствие, но нарастването му ще бъде незначително.

Във Вашингтон всички са съгласни, че Полша е ключов съюзник на Америка и се нуждае от подкрепата на САЩ. Това е гледна точка, споделяна както от републиканците, така и от демократите. Но Конгресът, който ще вземе окончателно решение по този въпрос, ще вземе предвид два пункта: колко ще струва всичко това и откъде е възможно да се преместят войски в Полша, в кой регион на света САЩ могат да си позволят да отслабят военното си присъствие. Та нали Съединените щати имат глобални интереси, каза в интервю за Rzeczpospolita бившият заместник на ръководителя на Пентагона Дерек Шоле.

В същото време политикът отбелязва, че е малко вероятен сценарият, при който САЩ ще изпратят войски непосредствено от своя територия. „Нито един конгресмен няма да се съгласи да ограничи присъствието на войски в своя щат в полза на друга, дори най-приятелската страна. Също така, президентът Тръмп може лесно да бъде убеден, че това ще противоречи на девиза му "Америка на първо място", подчертава Шоле.

В Националната стратегия за сигурност беше ясно написано, че приоритет за Пентагона ще бъдат новите технологии за борба във въздуха, в морето и в киберпространството, а не изграждането на нови бази на сухопътните войски. Нещо повече, средствата на американската държава са ограничени до такава степен, че сега е планирано да се прехвърлят средства от инвестиционния бюджет на Пентагона, този, от който трябва да се финансира укрепването на американското военно присъствие в Полша, за да се изгради стена на границата с Мексико, продължава той.

Но въпреки това, САЩ обмислят разполагането на войските си в Полша, защото това е част от стратегията, към която те започнаха да се придържат след кризата в Украйна през 2014 г., когато Дерек Шоле работеше в Пентагона.подчертава Шоле. „Америка прехвърли тогава допълнителни сили в Европа, за да покаже на Русия, че опитът за дестабилизиране на страните от НАТО ще срещне моментален отговор. От това време е и тази
забележителна новина за Полша, че това, което трябваше да бъде краткосрочно действие, се трансформира в постоянно, макар и ротационно присъствие на войски на САЩ в Полша,”

Става дума за сериозна сила от 4,5 хиляди войници, чиято мисия е включена в системата за планиране на Пентагона. Държавният департамент сега мисли дали не би било по-добре да постигнем същата цел с помощта на постоянно присъствие. Може да се очаква доста скромно, може да се каже, от няколко стотин войници, укрепване на присъствието на САЩ в Полша, но с елементи, които сигнализират, че Америка е тук за дълго време, като складове с оръжия или командни щабове, добавя той.

При това бившият заместник на ръководителя на Пентагона опровергава нежеланието да бъде нарушен Основополагащият акт на Русия-НАТО от 1997 г., който забранява преместването и разпространението на сериозно военно присъствие в Централна Европа. „Този фактор не се взема под внимание от момента на руското нахлуване в Украйна. Оттогава не си спомням, по време на дискусия в Пентагона за това как да отговорим на действията на Русия, някой да е обръщал внимание на това“ - казва той.

Но сега вниманието на американците е насочено към Китай. Съществува много сериозен риск, че след 20 години Китай ще заеме мястото на САЩ като доминираща военна сила на планетата. Китайците вече имат предимство пред някои стратегически области на САЩ, такива като изкуствения интелект. Пекин също развива асиметрично военно предимство - опитва се например да неутрализира американското доминиране във въздуха в Югоизточна Азия чрез изграждане на точни въздушни снаряди. „Само преди 5-10 години Китай можеше само да краде технологии или да ги купи, но днес повечето от тях се разработват там. Това е съвсем различно предизвикателство за нас, отколкото Русия, която, въпреки че има значителен военен арсенал, в крайна сметка е низходяща държава”, уверен е Дерек Шоле.


Превод: М.Желязкова
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker