Polskie Radio: Калининград не е просто военна база на Русия, а нейните очи и уши

Pan.bg 11 мар 2019 | 08:45 views (1530) commentaries(3)
img Източник:''Svodka.start.bg''; http://pogled.info/

Калининградска област, след разпадането на Съветския съюз, представлява нещо като база за военното оборудване и оръжие на Русия. Тя се превърна в предната линия за отбрана на страната, коментира полковникът от запаса, професор Марек Вжосек. В разговор с Polskie Radio военният обясни, че Русия смята Балтийския регион, както и Крим за стратегическо място от особено значение, затова и превръща Калининград във „военно плашило”.
„Москва съсредоточава най-новото поколение военно оборудване в Калининград, способно да извършва офанзивни операции в различни условия”, заяви Марек Вжосек. В последните дни Москва разположи там зенитен полк С-400. „Става дума за ограничаване на достъпа и контрола върху територията на басейна на Балтийско море”, казва полковникът.
Напоследък почти всяка седмица има нова информация за разполагането на нови оръжия в региона на Калининград. В Калининград трябва да се сформира полк от изтребители Су-27 и да се разположат щурмови самолети, за да атакуват наземни цели. Малко по-рано се появи информация за формирането на танков полк в Калининград. „Русия ще постави там още 70-100 танка. По-рано през януари Балтийският флот получи малък ракетен кораб от проекта 22800 „Митищи”. Той може да бъде оборудвана с ракети „Калибър-НК” и „Оникс”.
Това са само част от оръжията, които Москва наскоро е разположила на тази територия. И това, разбира се, повдига въпроса защо Русия се нуждае от такива сили на полската граница.
През последните дни Русия обяви разполагането на зенитно-ракетната система C-400 „Триумф” в Калининград. Полкът е от 24 батерии. Тези системи могат да неутрализират балистични ракети и самолети на разстояние от 400 км.
Според полковник Марек Вжосек, съгласно плана на Русия, С-400 трябва да защитава територията на Калининградска област и военния потенциал, намиращ се там, както и инфраструктурните елементи от потенциални ракети, но също така да контролира територията около това пространство. Освен това, той подчертава, че Калининград днес е не само военната база на Русия, но и нейните очи и уши.
Разполагането на ракетните системи С-400 в района на Калининград е елемент от изграждането на система за борба срещу достъпа в Руската федерация. Нейната идея е възможно най-далеч от границите на Русия да е възможно унищожаването на средствата за въздушна атака на потенциален враг или да се реагира на движението му в морето или във въздуха, обяснява професорът.
С-400 трябва
да унищожават балистични цели на разстояние 60-80 км и крилати ракети на разстояние до 400 км.
„Трябва да вземем под внимание, че С-400 и другите руски бойни средства служат като оръжие в дезинформационната война на Русия, която, използвайки информация за разполагането на новите настъпателни средства, създава образ на собствените си сили и формира регионална система за сигурност”, казва Вжосек.
С-400 със своите възможности е само един от елементите на системата, създадена от Русия в Калининград. Възниква въпросът, каква е целта на подобни настъпателни действия.
„Калининградска област, от момента на разпадането на Съветския съюз, представлява своеобразна база за концентриране на военна техника и въоръжение и в същото време представлява предна отбранителна линия на Руската федерация, където се разполагат най-новите технологии, способни на настъпателни действия в различни условия. Руснаците я използват като плашило”, казва Марек Вжосек. Полковникът смята, че Русия разглежда Балтийския регион, както и Крим, като място с ключово стратегическо значение и следователно концентрира оръжията там.
Полша вече е предприела редица ответни мерки срещу действията на Русия и непрекъснато работи за предприемането на адекватни мерки за противодействие на Москва, увери полковникът от запаса.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Камшик 12 мар 2019, 14:22
   
  3
   
  16

  Окупиран Кьонигсберг никога не е бил руски. И един ден отново ще е свободен.

 2. #2
  Kашик 13 мар 2019, 15:46
   
  7
   
  0

  Ще имаш да чакаш за Калининград, докато цъфнат налъмите в женската баня!

 3. #3
  шляхтата ще бъде поделена 14 мар 2019, 13:44
   
  2
   
  0

  Камшик,
  това може да стане при следващата окупация на Полша от Германия.
  Тогава шляхтата ще бъде поделена м/у Русия и Германия.
  Чети историята, и не говори глупости за "свободен" Кьонигсберг !

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker